Una quarantena d’entitats reclamen que la gestió de Mútua sigui 100% pública

No Comment

Els grups municipals del consistori rebutgen donar suport a la proposta presentada per PDSPT /Marea Blanca


El Ple municipal de maig va rebutjar una proposta de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa/Marea Blanca, la qual havia presentat de forma oberta amb una campanya de recollida d’adhesions individuals i d’entitats. Es demanà el suport del consistori per tal d’exigir al govern de la Generalitat un nou model amb gestió totalment pública per a la sanitat a la ciutat. És a dir, que Mútua de Terrassa sigui també pública. Es pretén aprofitar el moment de la renovació dels acords del contracte entre l’Hospital Mútua de Terrassa i el CatSalut a finals d’aquest any, i així obtenir una total transparència dels diners públics.

El manifest presentat per la PDSPT/Marea Blanca i 38 entitats sotasignats, entre les quals associacions veïnals, socials i de l’àmbit de la salut, també reclama, en conseqüència, que el personal sanitari de Mútua sigui absorbit o subrogat per l’administració». «Ja n’hi ha prou que les llistes d’espera siguin les més llargues de tot Catalunya», llegí en el plenari el seu representant Baldo Arnau, i cità dades corresponents al 2018, «perquè no es digui que les actuals llistes estan influenciades per la covid», declarà. Com a dada significativa, afirmà: «ens venen infermeres que han tingut 23 contractes temporals en un any, amb durades de 3 hores».

Precarietat dels professionals sanitaris i opacitat en la gestió

«Els contractes són precaris, hi ha escassetat de personal», afegeix el manifest, tot fent menció que les retribucions són menors que als centres dependents de l’ICS: «el Consorci Sanitari té una despesa de personal del 63,05% dels ingressos, mentre que a Mútua és d’un 55,28%», il·lustra el manifest.

Com no, es denuncia també l’opacitat en la gestió, sense control dels recursos públics, sense fer concursos de compra de materials i serveis, amb facturació doble – «no hi ha manera de saber si es facturen en la comptabilitat pública i s’utilitzen també en la privada», afirmen- ; per tant, amb desigualtat de tracte entre els pacients de la part pública i privada: «qui es pugui pagar les proves especials com un TAC passa per davant en la visita a l’especialista o a una intervenció quirúrgica»; és a dir, el que sempre han denunciat.

En tot cas, cap dels grups del consistori avalaren la proposta de Marea Blanca. Des de JxT i Cs es defensà un model sanitari público-privat a Catalunya, tot exigint que sigui de qualitat. «No confonguem el sistema de gestió amb l’eficàcia», expressà Eva Candela del PSC, i esgrimia que el que «el CatSalut ha de fer és el seguiment dels proveïdors i exigir transparència».

«Això no pot passar ni passarà», deia Isaac Albert, tot considerant que Mútua ha de prestar el seu servei a la ciutat, això sí, reconegué que «el que toca és demanar que els diners públics (el 90% dels ingressos de Mútua) es gestionin eficientment i de forma transparent», assenyalà.

Des del govern es va suggerir una proposta més suau dels acords, per donant simplement suport a defensar la gestió pública del servei sanitari a la nostra ciutat i exigir més transparència al CatSalut, mentre convidà a debatre la proposta i votar-la el mes vinent. Arnau reconegué però no tenir marge de maniobra: «el document està signat per 38 entitats i no podem canviar-ho unilateralment». Per tant, el document presentat no s’aprovà.

«Al Consistori li preocupen més els interessos de l’oligarquia empresarial que la salut dels seus ciutadans»

La posterior valoració de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública/Marea Blanca respecte a la presentació i el rebuig de la proposta en el plenari és força negativa i crítica amb els grups polítics locals: «Ha quedat palès que al Consistori li preocupen més els interessos de l’oligarquia empresarial i financera que la salut dels seus ciutadans», ha manifestat la plataforma en un comunicat. Lamenta aquesta que «no han tingut en compte l’aprovació d’una proposta similar per part de l’Ajuntament de Rubí». Malgrat sentir «una gran tristor», tenen el «convenciment que és un primer pas en un canvi de model més eficient i equitatiu», afirma el col·lectiu, «on el poder adquisitiu no sigui determinant en l’accés i el tipus d’assistència sanitària que rep el ciutadà». Donen per fet doncs que seguiran les mobilitzacions vers aquest objectiu.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari