Rosa Guinot (XES), Pep Forn (Ajuntament) i L.C. Concepción (FCTC) van presentar la V Terrassa Cooperativa. Foto: Ajt. Trs.
«Les coses es poden fer d’una altra manera, començant per canviar hàbits de consum, que és una forma de fer política, des de la base, des de baix», declarà la Rosa Guinot, representant de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i sòcia de la cooperativa Alternativa 3, durant la presentació de la cinquena edició de la Terrassa Cooperativa.
Junt amb el regidor responsable de l’àrea, en Pep Forn, i Luis Carlos Concepción, representant de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC), el passat dimarts 22 d’octubre a la sala de premsa de l’Ajuntament de Terrassa, Guinot va fer esment especial de les activitats sobre economies feministes, que plantegen, d’una banda, la visibilització de la importància de la part reproductiva i de cures de l’economia, que normalment no es comptabilitza ni considera; així com de l’altra, la necessitat de pensar el treball dit productiu d’una altra manera, de «donar-li la volta», tant a la seva significació i importància com a la seva organització i situació en el conjunt de la vida.
La programació de la Terrassa Cooperativa es realitzarà durant el mes de novembre, presentant l’activitat, opinions i propostes de les entitats de l’economia social i solidària (ESS) de la ciutat, al temps que creant espais lúdics per passar-ho bé, «perquè la Terrassa Cooperativa és un pla per una societat millor, i per arribar-hi cal lluita, compromís i festa i alegria», declarà en Pep Forn.
El regidor destacà que Terrassa té un pla estratègic en aquest àmbit: «un pla per fer realitat el que es diu i aprova, per fer camí i no per fer bonic només». Un pla aprovat per unanimitat al Ple municipal i que és pioner a Catalunya. En Forn insistí en la potencialitat transformadora del consum responsable, en la necessitat d’una mobilitat sostenible, de l’economia de proximitat i, per poder anar endavant, «una ciutadania responsable i compromesa amb els objectius, com a protagonista principal».
La programació de la Terrassa Cooperativa (https://terrassacooperativa.cat/events) consta de 43 activitats, durant 27 dies d’activitats. A la Fira d’entitats, que tindrà lloc el 23 de novembre, participaran 54 cooperatives, fundacions i altres formes jurídiques de grups que formen part de l’ESS.
A més de la «complicitat» amb les entitats, l’Ajuntament hi participa, afegí en Forn, amb el concurs dels diferents serveis i regidories, «perquè la visió de l’ESS ha de ser transversal al conjunt de polítiques i serveis municipals».
«La vida, la natura i les persones per davant del lucre», és la proposta genèrica de l’ESS. Una proposta que, com s’ha comentat i subratllà la Rosa Guinot, es concreta, per exemple, a l’hora de consumir quan ens preguntem: «què consumim, qui ho produeix, en quines condicions, d’on ve, com es fa… Són preguntes que cada vegada es fa més gent que busca alternatives».
La cosa bona i interessant de la qüestió de les alternatives és que ja n’hi ha moltes en marxa, assegurà la Rosa d’Alternativa 3, una cooperativa que treballa pel comerç just, «a Terrassa també», tot citant cooperatives de consum d’aliments, d’energia, telecomunicacions, mobilitat, serveis socioeducatius, informàtica i altres. Tot plegat un conjunt de realitats que «ja qüestionen el model consumista i que donen resposta i alternatives, consumint de forma responsable, produint de forma respectuosa i democràtica. És la nostra funció, les coses es poden fer d’altra manera, canviant hàbits i formes de vida, des de la base, el dia a dia, això també és fer política».
Això, però, no li estalvia feina a les administracions i governs. Per això, va dir la Rosa, «és molt interessant la formació que es farà a tècniques de les administracions públiques; molt important pel que fa a la contractació responsable de béns i serveis, impulsant l’ESS».
A la programació té també un paper central l’educació. Primer, amb la participació d’escoles en l’elaboració de la Terrassa Cooperativa i, segon, perquè es treballarà i debatrà en diversos espais el paper de l’educació a l’hora d’entendre la realitat i pensar i concretar les alternatives.
En Concepción, de la Federació de cooperatives de treball, emfasitzà la importància de la formació de les cooperativistes i del conjunt de la ciutadania en general, una formació que, com ja fa la mateixa FCTC, posi l’accent en el feminisme. «Cal desconstruir el masclisme que impregna el pensament i la pràctica quotidianes, que l’hem mamat des del primer dia de vida», afirmà.
Membre de la cooperativa d’autobusos Transports Urbans de Sabadell, que fa el servei de transport municipal en la ciutat veïna, i responsable de la FCTC pel Vallès Occidental, en Luis Carlos de la Concepción afirmà que «el cooperativisme està creixent arreu», com mostraria el fet que les estadístiques indiquen que el 12% del PIB de l’Estat espanyol correspon a cooperatives.
Finalment, en Pep Forn, que anuncià que aquest any es decidirà quin serà l’espai físic de referència per a l’ESS a Terrassa, assegurant que hi ha partida pressupostària, defensà que els valors i formes de fer de l’ESS estableixin el mar de funcionament de la dita «cooperació públic-privat, això és exemple del que ens agrada, de quines són les polítiques públiques volem fer».
Dades i adreces per saber més sobre Terrassa Cooperativa
Des del Servei d’Emprenedoria i Economia Social de l’Ajuntament de Terrassa, us convidem a participar de la 5a edició del Terrassa Cooperativa 2019, sota el lema “#ESStem Construint una Terrassa Cooperativa.”
La cinquena edició és una edició especial perquè celebrem 5 anys de Terrassa Cooperativa, que tindrà lloc entre el 4 i el 30 de novembre del 2019.
Com a edició especial hi ha novetats que us volem traslladar per viure plegades: La Festa de Celebració de la Cinquena Edició, el dia 9 de novembre a la Plaça Vella i un Programa d’Activitats renovat, amb relació al contingut i la imatge.
Les activitats programades són per a tota la ciutadania que tingui curiositat personal o professional, i/o vulgui ampliar sabers sobre els valors i beneficis que aporten les entitats de l’Economia Social a l’entorn proper.
Es realitzaran activitats sobre diferents temàtiques com el consum responsable, la sobirania tecnològica, l’agroecologia, les finances ètiques o l’habitatge, l’economia feminista i com sempre eines i recursos per a professionals.
Una altra novetat a destacar és la inauguració del Blog http://www.TerrassaCooperativa.cat per consultar tota la programació i realitzar les Inscripcions, que són totes gratuïtes.
Deixa un comentari