El passat dimarts, el restaurant La Trobada es va omplir de gom a gom per parlar de la Salut Mental a Terrassa. En concret, es va presentat el “Projecte Novè”, que té el suport de l’entitat Salut Mental de Terrassa i que està liderat pel psicòleg Xavi Alonso i el psiquiatre Jacint Peris. Ells s’autodefineixen com “els caçadors de malalties mentals ocultes“. La seva tasca consta en identificar les famílies que tenen a casa una persona amb alguna alteració mental i no vol ser tractada.
“Abordem els casos de persones que viuen amb la família, s’aïllen, no tenen molta conflictivitat, són molt estressants per la família, ja que exerceixen molta pressió sobre la família que els està cuidant. Per tant, acaba amb la salut mental de la mare, que principalment és qui els cuida” apuntà Peris.
Els especialistes insisteixen que cal una bona consciència i educació per part de la societat per poder identificar aquests casos el més ràpid possible, per això, Xavi Alonso, va posar molt l’accent a explicar que “la psicosi és la pèrdua de contacte de la realitat compartida. Però és una síndrome com la febre, que no especifica, només ens diu que el cervell no està processant bé la informació de l’exterior. Aquest és el primer punt a tenir en compte.” El problema és abans de la psicosi, que hi ha una fase “DUB” (duració de la psicosi no tractada). Els estudis internacionals diuen que aquesta fase dura un any de mitjana des que apareixen els primers símptomes psicòtics fins que adquireixen el màxim d’intensitat. El psicòleg manifesta que “un any és un problema perquè com més temps hi ha psicosi en el cervell, més es genera una toxicitat cerebral, un major deteriorament, per tant, com abans es detecti les psicosis, l’evolució i el pronòstic són més favorable“.
Els professionals van explicar 3 casos com a exemple per donar peu al torn d’intervencions. Es va generar un col·loqui amb professionals del sector, usuaris de La Trobada i els ponents. Una de les conclusions és que s’ha de trencar aquest estigma social i identificar quan hi pot haver un signa d’alerta, per això “hem d’estar atents si a la família hi ha antecedents d’una persona amb esquizofrènia i una altra amb símptomes com els problemes de son en una edat entre 13 i 40 anys, que comença a baixar el rendiment, a estar deprimit… potser no acabarà sent una evolució cap a la psicosi, però hem d’estar en alerta perquè tenim la informació per pensar que alguna cosa pot anar malament.“
text i imatges de Marc Riera Margarit
Deixa un comentari