CGT convoca una primera jornada de vaga a l’ensenyament públic, 18 Gener

No Comment

CGT convoca una primera jornada de vaga a l’ensenyament públic el proper 18 de gener, amb motiu de l’inici del debat al Parlament de Catalunya dels pressupostos 2017. Coincidint amb el final previst d’aquest debat, el 9 de febrer, USTEC-IAC, CCOO, UGT i altres convoquen una segona jornada de vaga. Les organitzacions sindicals reivindiquen, en primer lloc i principalment, la reversió de les retallades.

Vaga a Ensenyament el proper dimecres 18 de gener per influir en el debat dels pressupostos 2017 que el Parlament de Catalunya inicia en aquesta data. Convocada en solitari pel sindicat CGT, esdevé de fet la primera jornada de mobilització en el sector, car els altres sindicats, el majoritari USTEC-IAC i també CCOO i UGT convocaren simultàniament la jornada de vaga pel dia 9 de febrer.

La diferència de criteri, a banda diferències històriques i d’estratègia organitzativa de cada central, gira en torn a l’eventual efectivitat de la mobilització per incidir efectivament en el debat parlamentari. Mentre des de CGT es considera que el 9 de febrer s’arriba tard per poder fer una pressió efectiva i es perd una gran oportunitat, els altres sindicats plantegen que les dates del debat no obliguen a fer cap convocatòria urgent i/o suposadament poc preparada.

El que sí es garanteix, en tot cas, és una agitació mantinguda durant els debats i la presència al carrer de les reivindicacions i propostes en defensa de l’educació.

Òbviament, la divisió no ajudarà a l’èxit de les convocatòries, sobretot de la primera. El que sí permetrà, però, és posar en evidència l’estat d’opinió general en el sector, tant de professorat com estudiants i famílies; al temps que, més concretament, la capacitat de convocatòria de les organitzacions, després d’un període de temps llarg en què les mobilitzacions, tot i les retallades, no han estat a l’alçada.

De fet, algunes sindicalistes parlen d’un canvi de cicle, no només polític-sindical, sinó també pel que fa al model de relacions laborals; que hauria produït desconcert, per una banda, en el sindicalisme tradicional i, per altra, manca de referència i horitzó en el nou professorat.

En aquest context, algunes organitzacions del dit sindicalisme alternatiu, sorgides al llarg dels darrers 10 anys i quelcom més, plantegen suport a totes dues convocatòries. És el cas del Sindicat de Comissions de Base (co.bas), que «en defensa de l’Ensenyament públic i de qualitat» considera necessàries les dues convocatòries, car «no n’hi haurà prou amb una sola jornada». De fet, amb una perspectiva de llarg abast, plantegen: «sempre hem reivindicat que cal participar massivament de totes les mobilitzacions contra les retallades en drets laborals i socials».

Aquests dies, tots els sindicats preparen les jornades. CGT concentrarà forces i energia a Barcelona, davant el Parlament de Catalunya. A Terrassa, fins al moment, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans organitza activitats en els centres de Secundària i concentració i viatge per participar a la concentració davant el Parlament.

Llegiu el comunicat íntegre de la convocatòria de CGT:ensenyament vaga 18G 2017

Vaga durant el debat de pressupostos #18GVagaEnsenyament

Des del passat mes d’octubre hem fet, junt amb altres sindicats, xerrades i assemblees a nombrosos centres explicant perquè considerem que ara és el moment de començar a revertir les retallades i perquè creiem que passar a l’ofensiva i anar a la vaga mentre s’estan debatent els pressupostos i aprofitant l’actual situació política a Catalunya ens dóna veritables opcions d’assolir les reivindicacions que plantegem.

Volem fer palès que aquesta convocatòria sorgeix després d’un treball i d’un debat previ amb la resta de sindicats, amb els quals vam concretar les reivindicacions i vam coincidir en la necessitat d’anar a la vaga per pressionar a l’administració perquè les incloguin dins dels propers pressupostos tal i com s’explica al manifest intersindical. També després de molts debats als centres, on molts companys i companyes han manifestat que consideren bàsic que aquesta no sigui una altra vaga d’un dia que serveixi només per expressar la nostra disconformitat sinó que es convoqui en uns terminis i amb unes perspectives de continuïtat que generin prou pressió com per aconseguir realment les reivindicacions plantejades.

És en aquest sentit que a la darrera reunió intersindical no hem pogut arribar a un acord pel que fa a la/les data/es de la vaga. La resta de sindicats de la intersindical han decidit convocar una única jornada de vaga el dia 9 de febrer. Des de CGT entenem que és massa tard i amb les decisions sobre assignacions pressupostàries ja preses, atès que els debats d’esmenes parcials als pressupostos estan fixats entre el 16 i el 20 de gener (el d’ensenyament està previst per al 18 de gener) i que a més, no permet cap perspectiva de continuïtat possible dins dels terminis de l’aprovació definitiva dels pressupostos que tindrà lloc el mateix 9 de febrer sobre una proposta ja tancada. Fer una jornada de vaga aïllada i quan ja està tot decidit desvirtua el compromís que tots els sindicats havíem pres davant del professorat.

Des de CGT Ensenyament considerem fonamental que la vaga arribi abans, mentre s’estan debatent i decidint els pressupostos i que tingui possibilitat de continuïtat. És per això que, sense descartar més convocatòries, inclosa la del 9 de febrer, us convoquem a aquesta primera jornada de vaga en ple debat d’esmenes parcials de l’àrea d’educació.

Davant d’aquest desacord en el calendari, el nostre plantejament a la intersindical ha estat que CGT convoquem ambdues dates, ratificant la segona amb els nostres companys i companyes, però la resta de sindicats ha decidit no incorporar-nos al cartell conjunt del 9 perquè no renunciem a convocar també el 18 de gener. Nosaltres seguim fent una crida a la resta de sindicats a fer una primera convocatòria de vaga mentre s’estan debatent i decidint els pressupostos d’ensenyament.

Us convoquem també a la CONCENTRACIÓ que farem el mateix 18 de gener a les 12:00h davant del Parlament i l’assemblea que durem a terme per ratificar i concretar la seva continuïtat. Us demanem que feu difusió d’aquesta convocatòria i de les raons per les quals des de CGT trobem essencial que tingui lloc en els terminis esmentats. Si voleu que anem al vostre centre a explicar-ho i debatre-ho amb vosaltres o teniu qualsevol altre dubte o consideració no dubteu a contactar-nos.

CGT Ensenyament
Barcelona, a 20 de desembre de 2016

Related Articles

Deixa un comentari