[Salvador Pérez] La gestió de residus, problemes i solucions

No Comment
file:///home/oem/Imatges/CAN BARBA, instal·lacions d’ECO EQUIP SAM_Planat 3. Foto: CEDIDA

Fa uns dies un representant del sindicat CGT, majoritari a Eco-Equip SAM, va denunciar en els mitjans de comunicació locals, la greu situació de la planta de transferència de residus de Terrassa Neta. La situació és greu, ja que comporta un risc pels treballadors i problemes sanitaris greus. La Planta necessita un manteniment adequat i permanent, ja que té molts anys. A més ha patit uns quants accidents laborals molt greus i, desgraciadament, alguna mort per accident laboral. I l’excusa, no pot ser la de sempre, segons la mateixa informació, la gerència de l’empresa s’excusa en la manca de pressupost. Això encara ho fa més lamentable, ja que aquest tipus d’instal·lació necessita un manteniment permanent i disposar de recursos per a garantir el bon funcionament de les instal·lacions.

Per tant, el responsable polític del govern municipal, així com la gerència de l’empresa municipal haurien d’aclarir la situació, ja que la manca de pressupost no ho justifica, i seria una veritable irresponsabilitat que no es garantís aquest manteniment i les inversions necessàries, tant pel risc laboral, sanitari, com pel correcte funcionament del servei.

I la segona part que denuncia el representant sindical, el fet que el camió renta contenidors comprats fa quatre dies, senzillament, no surt a treballar. O sigui, els contenidors no s’han rentat aquest estiu amb les temperatures viscudes.

Aquest és un tema encara més lamentable, ja que els contenidors s’haurien de rentar tots per dins com a mínim dues vegades l’any, i sobretot, en la temporada d’estiu, on els contenidors d’orgànica, d’envasos i resta haurien de rentar-se de forma prioritària per a evitar pudors i riscos sanitaris.

Quan es va implantar el sistema de contenidors, tant del sistema de recollida lateral com de recollida pel darrere, calia ja tenir previst un sistema de neteja de contenidors pels dos sistemes, amb com a mínim dos vehicles per a garantir la neteja. Doncs bé, un desastre de planificació ha fet que no hi hagués cap mena de vehicle per cap dels dos sistemes; o sigui, durant anys els contenidors no s’han netejat per dins. I que un camió nou, comprat fa quatre dies, no surti, algú ho hauria d’explicar públicament. I també hauria d’explicar per què no s’estan comprant més camions, tant per la recollida pel darrere, com la recollida lateral, per a disposar d’un servei en condicions.

Cal recordar, que el comitè per a la millora de la neteja i la gestió de residus, va aprovar que la neteja es faria, i el Ple Municipal també ho va aprovar per a unanimitat de tots els grups. Doncs algú hauria d’explicar per què aquests acords no es compleixen i els contenidors continuen bruts, i el camió guardat i un servei no garantit i ineficient. Tothom calla i no hi ha respostes, ni polítiques, ni tècniques.

El mateix que el canvi de sistema de recollida de voluminosos, que segueix sense aplicar-se tot i l’acord per a unanimitat del Ple.

Ni l’auditoria de gestió de l’empresa municipal Eco-Equip ni com es pensa solucionar la posada en marxa del comitè per a la millora de la neteja i la gestió de residus. Ni com es pensen complir els objectius de prevenció i gestió de residus. Ni quina estratègia hi ha per a millorar les actuacions. Ni quines campanyes d’informació, sensibilització es pensen promoure. I què ha motivat tancar el departament d’estratègia d’informació, comunicació i educació ambiental, com el CDEA. I com és que es demana en el pacte amb la Diputació, només es demani posar un Punt Verd, que ni és prioritari, i que no soluciona absolutament res dels problemes existents, en comptes de millorar el funcionament de la deixalleria mòbil amb més punts de parada i una ampliació horària, i haver demanat un nou vehicle que millores el servei. I així podríem anar fent una llarga llista de mancances, no tenir cap estratègia que millori els problemes existents, i llargament denunciats.

El tinent d’alcalde i responsable de la neteja i gestió de residus, Sr. Xavier Cardona, ja es pot començar a posar les piles, ja que els problemes se li aniran acumulant. I ja pot començar a aplicar solucions llargament proposades i, per desgràcia, no aplicades, entre excuses polítiques de mirar a una altra banda, de les excuses tècniques, i de manca de pressupost, que amaga les deficiències de la gestió i no tenir cap estratègia real per a afrontar la gravetat de la situació.

El model de consum, la manca de responsabilitat i convenciment dels responsables polítics de torn, la mala gestió del servei i no entendre que en la gestió de residus hi ha un problema que cada cop és més gran i calen polítiques actives, i no viure de l’excusa permanent, on la ciutadania no es creu la política municipal per manca de coherència, de mantenir un criteri i alguna estratègia clara que apliqui solucions, per avançar i sortir de la roda de l’absurd, i d’una vegada anem a un model de gestió que vagi a reduir els residus, per tant, atacar al model de consum. I activar un sistema de recollida selectiva seriós i que compleixi amb els objectius, i això vol dir canviar el model actual, explicar-lo bé tractant a la ciutadania com a adulta i exigint-li responsabilitat i compromís. Això sí, els primers que s’han de comprometre són els responsables polítics, deixant d’amagar-se en les excuses, la mala gestió i la manca de transparència.

La llista és llarga, el problema anirà creixent, ja que cada dia la ciutadania genera residus que s’han de tractar i solucionar. Els costos tant econòmics com mediambientals cada dia més grans, i això la ciutadania ho ha de saber, n’ha de ser conscient i cal fer pedagogia. I sobretot, la gestió municipal ha de ser modèlica i plenament justificada, i això vol dir fer canvis i millores, i deixar d’amagar el cap o mirar a una altra banda per no afrontar el problema i les solucions, ja fa massa anys que anem perdent el temps.

Algun regidor i tècnic de torn, afirma de forma grotesca, que anem millorant, viuen en la ficció i la justificació permanent, però les dades i els fets són evidents i contundents, ni hem avançat ni hem millorat, al contrari, s’han amagat els problemes, i només ho hem envoltat de justificacions, paper mullat i incompliments.

L’equip de govern, l’alcalde i els regidors de torn, s’hi hauran de posar sense excuses ni manca de pressupostos ni manca d’estratègies, ni justificacions absurdes, i la ciutadania també en té una part important de responsabilitat, per exigir-se compromís i responsabilitat, i per a ser exigents amb els responsables polítics i els tècnics i gestors.

Ja veurem, com sempre, els temps ens ho dirà, ens agradi o no.

Salvador Pérez Riera

Related Articles

Deixa un comentari