El debat sobre la reforma de la llei de cooperatives de Catalunya encara portarà cua per un bon temps. És com a mínim allò que es podria deduir del to i arguments del mateix, reflectits en set pàgines (una quarta part) del número 409 de la revista Cooperació Catalana, del mes de maig. Conclou la presentació del debat la relatora, Montse Pallarés, afirmant: «Al final, vam estar d’acord, malgrat les opinions en contra de la modificació de la Llei 12/2015, que això ha servit per posar en contacte tant el cooperativisme com el col·lectiu de Càrnies en Lluita i la Xarxa d’Economia Solidària. Que al final caldran més mobilitzacions i que les xarxes de solidaritat que s’han bastit no es podran desteixir».
Destaca també una entrevista (de la mateixa Montse Pallarés), provocadora com el propi entrevistat, l’Albert Sales, sociòleg especialista en criminologia i pobresa, qui defensa que «la pobresa esdevé una conseqüència de com es genera la riquesa». I encara un reportatge que anuncia el bon temps, sobre la cooperativa Els Caus de Mura, «turisme i lleure responsables i cooperatius», d’en Pep Valenzuela.
Mentre que en Jordi Bigues presenta una calculadora de diòxid de carboni innovadora i adaptada i, a més i molt important, desenvolupada i promoguda per les cooperatives TEB Gestió i MAD Systems, que permet obtenir certificacions de l’impacte climàtic en diferents àmbits: centres de treball, mobilitat, llars i hàbits de consum.
«Tal i com demostra la Cooperativa Obrera de Viviendas (COV), la posssibilitat de gestionar serveis vinculats a les necessitats dels socis i sòcies és una aposta per millorar la vida de la gent», resum en la secció «Tornaveu» la Dolors Camats Luis, responent al «parell de preguntes (que són tres)» sobre el cooperativisme.
Aquest mes de maig l’Editorial, amb el títol «Cooperar per habitar», saluda i celebra l’inici de la construcció de noves edificacions d’acord amb propostes de model cooperativista d’habitatge en cessió d’ús (MCU), concretament a càrrec de la cooperativa La Borda.
La Confederació de Cooperatives de Catalunya, d’altra banda, anuncia l’organització d’una jornada «per posar en valor la bona feina que fan les cooperatives», en aquest cas «moltes d’anònimes que mereixen una distinció» perquè «saben traslladar els principis i valors cooperatius a la vida diària». Destaquen, compromís amb el territori, ocupació de qualitat, enfortiment de l’emprenedoria, intercooperació i transformació social.
En Jordi Vinadé, terapeuta sistèmic i soci de COS cooperativa de salut, escriu sobre «la sexualitat relacional i saludable», tot concloent que «podem anhelar una sexualitat plaent. Una sexualitat que no només rebi, que també emeti cap a altres àrees de la nostra vida i relacions. Una sexualitat franca, sincera amb la persona qui desitgem i estimem. Una sexualitat autònoma des d’on podem compartir el plaer amb l’altre. Una sexualitat transformadora de la persona, del sexe i de les nostres relacions».
Finalment, però no menys important, L’economia social i solidària a Barcelona és el llibre de la «Ressenya», un treball d’Anna Fernández i Ivan Miró, editat per Montaber i Ajuntament de Barcelona, amb col·laboració de La Ciutat Invisible i la Fundació Roca Galès. Un llibre amb moltes dades i documentació del que es mou avui a la ciutat Comtal en aquest àmbit, al temps que en una perspectiva històrica, «combina, doncs, dades d’una passat ric en iniciativa social, els seus fluxos d’alts i baixos, amb creixent evolució, fins on hem arribat».
Pep Valenzuela
Deixa un comentari