Vam començar l’any amb bon peu (Ordenances fiscals energètiques, Impuls Solar Vallès, Pla Estratègic d’Economia Social i Solidària), i també volem tancar-lo amb renovat optimisme. Recuperant algunes de les fites pendents i afegint un nou plus de compromís cívic i acció de govern. Amb pas ferm i responsabilitat.
Fites pendents. Tenim aprovades unes Ordenances fiscals (amb bonificacions a l’IBI, l’IAE i l’ICIO) que obren una gran finestra d’oportunitats. Però cal desenvolupar tot aquest potencial per fer créixer l’energia solar (la tèrmica i fotovoltaica), però també l’eòlica, la geotèrmica, entre d’altres. Com ja s’està fent als països més avançats d’Europa. Avui ja podem produir i consumir energia renovable, de forma individual o mancomunada. Amb instal·lacions als habitatges que disposin de sostres amb capacitat per captar energia solar (preus assequibles) o participant amb projectes de generació d’energia renovable de titularitat col·lectiva i cooperativa (Som Energia, ECOOO oleada solar, o Viure de l’aire del cel, entre d’altres).
També cal desplegar i posar en funcionament t l’Observatori de la Contractació Pública de Terrassa, indispensable per enfortir la compra i contractació pública responsable i tot el potencial de l’Economia social i solidària de la ciutat, com hem pogut veure a la darrera Fira del passat diumenge 24 de novembre. Fins i tot tenim una regidoria amb aquest nom. Un terreny fèrtil per fer realitat un esforç mancomunat de les administracions, les entitats, organitzacions, empreses i ciutadania. Els escenaris i reptes estan canviant, molt ràpidament, i cal actuar. Tenim una nova legislació i noves garanties per les inversions en renovables. Impuls Solar Vallès, una acció de compra col·lectiva ha marcat una tendència. S’han replicat accions similars a d’altres indrets. Però cal anar més lluny!
Anem als nous reptes i compromisos. Una aposta industrial i estratègica per desenvolupar la Terrassa de les energies netes. Pedagogia per fer avançar la nova cultura energètica a totes les escoles, instituts i llars de la ciutat. Formació, especialització, professionalització i ocupació, centrat en aquest objectiu (Campus professional, Universitats, instituts, Parc audiovisual, etc.), per generar ocupació de qualitat i de futur. També un camp d’experimentació per la creació de noves iniciatives empresarials i particularment de l’economia social i solidària. En definitiva per fer realitat la transició energètica, democratitzant i transformant les actuals estructures.
Per això necessitem una veritable Agència Energètica de Terrassa. Així li vam fer arribar recentment al regidor d’aquesta nova regidoria d’Economia Social i Solidària. Primer per promoure un Pla per la instal·lació (urgent) d’equips de generació elèctrica (fotovoltaica, eòlica…) a tots els equipaments, edificis i locals de titularitat pública. El retorn d’estalvi i aprofitaments permet avui assumir la seva inversió en un temps raonable. Segon, cal promoure, igualment, un Pla d’aprofitament solar de tots els sostres dels polígons industrials. Convertint els sostres i teulades industrials en centres de generació energètica. Tercer, hem de poder facilitar a tota la ciutadania la contractació de la seva energia de fonts renovables, mitjançant l’Agencia local o d’altres empreses i comercialitzadores d’energia neta. Igualment l’Ajuntament ha de contractar el diferencial entre energia produïda i les seves necessitats amb aquests criteris de responsabilitat social. També ha de facilitar la connexió en xarxa de tothom que tingui possibilitats de produir energia neta al seu terrat o teulada. Multiplicant exponencialment els sostres solars a la ciutat. Amb aquesta Agència i la seva producció energètica descentralitzada i connectada en xarxa, podem resoldre amb equitat les situacions de pobresa energètica de les nostres llars, i que actualment van a càrrec de la despesa municipal que es fa responsable de la factura de les empreses subministradores, l’oligopoli dominant. És a dir facilitant de veritat l’accés universal a l’energia, amb preus justos i garanties de subministrament.
És una bona oportunitat per estudiar com s’hauria de configurar aquesta Agencia Energètica, una possibilitat que hem posat d’amunt la taula és la d’un esforç mancomunat: Ajuntament, xarxes tecnològiques universitàries i professionals, empreses i cooperatives d’energies renovables i d’economia social, i banca i fons ètics. Una bona pinya per construir una sòlida estructura energètica i fer realitat: Un nou contracte social per la democratització de l’energia.
Aquesta contribució respondria d’una manera real i coherent, com a gran aliança de ciutat (i més enllà de les etiquetes i modes de campanyes electorals), als principis dels ODS, Objectius de Desenvolupament Sostenible, de Nacions Unides, i els reptes de la Cimera del Clima COP25 que properament es farà a Madrid, i que ens interpel·len a totes i a tots. I a on, de bon segur, hi haurà una nodrida presència institucional de la nostra ciutat. Bona feina, no hi ha temps a perdre!
Domènec Martínez, representant del Grup Local Som Energia al Consell Municipal d’Economia Social i Solidària, membre de la Fundación Renovables
Deixa un comentari