El risc de pobresa infantil creix un 72% a Catalunya en 7 anys de crisi

No Comment

Entre 2008 i 2015 ha augmentat en 147.000 el nombre de menors vulnerables fruit de la precarietat, segons informe elaborat per la UGT.

Sumen 349.000 els menors de 16 anys que viuen en risc de pobresa a Catalunya. Una situació que ha empitjorat moltíssim en els darrers set anys com a conseqüència de la crisi. En aquest període s’han incrementat en 147.000 casos, o sigui un 72% els infants en situació de vulnerabilitat, informà Enriqueta Durán, secretària de Polítiques Socials de la UGT de Catalunya en la presentació de l’informe sobre el tema elaborat per iniciativa del sindicat. Una de les conclusions principals i més greus és que el risc de pobresa s’ha accentuat especialment en grups específics com els menors.

Infografia elaborada per UGT Infografia elaborada per UGT

Paral·lelament a la pobresa infantil, que ha crescut considerablement, de manera que al 2008 representava el 17,6% de les persones menors de 16 anys i en el 2015 la xifra ha pujat fins al 27,9%, per tant més de deu punts en vuit anys.

Òbviament, les criatures no viuen soles i, per tant, aquesta situació té una relació directa amb la precarietat laboral i les retallades que han patit les polítiques públiques en general i les de suport a les famílies amb problemes econòmics en particular.

Sorprèn un dels aspectes més destacables de l’informe, el que informa que entre els anys 2008 i 2015 ha variat la composició de la població en risc de pobresa: mentre ha crescut molt la pobresa en les llars amb fills dependents i en els menors de 16 anys, les persones jubilades i altres inactives han passat a ser menys entre la població en risc de pobresa.

El resultat permet una conclusió que corrobora la hipòtesi defensada prèviament per UGT de Catalunya, i és queavui dia és més fàcil viure amb una pensió que amb un salari”, afirmà Enriqueta.

A Catalunya hi ha, segons l’informe, 391.400 persones que estan en risc de pobresa, encara i tenint feina i contracte, i ja representen el 37,1% del total de la població en risc. D’acord amb UGT, les retallades i canvis en les relacions laborals han deixat en una situació de fragilitat molt gran les persones treballadores, tant que «el salari ha deixat de ser una garantia de protecció actual i futura davant els infortunis de la vida».

UGT considera que és possible pal·liar aquesta situació amb un «augment de la despesa social i adoptant mesures de garantia de rendes per als menors combinades amb mesures preventives i pal·liatives». Planteja la necessitat de fixar un mínim de despesa social a partir del qual es puguin garantir les necessitats mínimes de la població.

Però, considera també que calen mesures contra la reforma del mercat laboral, “no ens cansarem de demanar la retirada immediata de les reformes laborals, que han incrementat la inestabilitat laboral i han reduït els salaris i els costos laborals en general, especialment en el col·lectiu de les persones treballadores pitjor posicionades, i ens ha dirigit a un deteriorament general del mercat de treball”.

Related Articles

Deixa un comentari