El món empresarial és refractari a la democràcia i els drets de les persones. Això, en el millor dels casos, és considerat com externalitats, despesa del context que s’evita sempre que és possible, o sigui quan no hi ha prou pressió obrera, sindical, social. Fins i tot les empreses alemanyes, que al seu país estableixen acords amb els sindicats per garantir uns nivells de drets que són envejats a bona part del món.
Protesta convocada per CCOO contra un acomiadament i pels drets laborals. Foto PV
Un cas més, el dijous 15 de setembre es realitzà una concentració de suport a Àngel, treballador i membre de la secció sindical de CCOO, acomiadat per l’empresa SMP-Castellbisbal (Samvardhana Motherson Peguform, de matriu alemanya, amb plantes de producció a l’Estat espanyol i països europeus, EUA, Brasil, Mèxic i Xina, produeix articles per automoció).
Estant de baixa laboral tot esperant avís per ser operat, va rebre la carta d’acomiadament un dia abans de ser operat. L’empresa, tot i així, argumenta que té proves que durant la baixa hauria realitzat activitats que es contradirien amb aquesta situació.
«L’empresa no té cap informe mèdic que justifiqui l’acomiadament», emfasitza en Jordi Arnaiz, secretari general de CCOO Indústria del Vallès Occidental i Catalunya Central. «Això no és més que un atac contra el sindicalisme», afegeix tot argumentant que forma part de tota una tàctica empresarial d’atac al sindicalisme i «concretament a CCOO, que és més fort i combatiu». Segons el dirigent sindical, el treball de la secció i de les persones delegades es veu «obstaculitzat de formes diverses, als companys els canvien de categoria, i ara preparen canvis de planta».
El sindicat CCOO exigeix la seva «readmissió immediata», al temps que manifesta el seu «rebuig absolut per l’actitud antisindical de l’empresa, que fa temps que practica un atac continuat als delegats i afiliats de CCOO dels diferents centres de treball que té tant a Catalunya com al conjunt de l’Estat».
Pep Valenzuela
Deixa un comentari