La ventada deixa a la vista les vergonyes d’Endesa a la comarca. Els sindicats denuncien la precarització del sector

No Comment
Manifestaciió a BCN, 5D, per inversions i contra la precarització (Foto: Luis B) Manifestació a BCN, 5 Des., per inversions i contra la precarització (Foto: tuit-Luis B)

El temporal de vent al Vallès ha posat de manifest la falta d’inversions d’Endesa i de les empreses que aquesta té subcontractades en el manteniment de la xarxa elèctrica. L’afirmació la fa els sindicat Comissions Obreres, al temps que afegeix que aquesta és una situació que ja havia estat denunciada per la coordinadora de delegats de CCOO tant a Endesa, com a empreses subcontractades: Elecnor, Emte, Cobra, FCC, Semi, Aiffage, Spark, Lymet, Electromecànica Soler, així com els diferents punts de servei; i també a nivell institucional.

Aquesta denúncia i alerta per part de les treballadores i treballadors té lloc a només una setmana de dues jornades de vaga en contra d’aquesta situació i contra la precarització constant de les condicions de treball.

La precarització sostinguda de les condicions de treball i de seguretat en el sector del manteniment elèctric, i la continua destrucció de llocs de treball en el mateix (l’ocupació s’ha reduït en un 50% des de 2010, mentre que la xarxa elèctrica a mantenir és la mateixa), informa CCOO, van portar a les organitzacions sindicals, per primera vegada a la història, a un convocatòria de vaga conjunta de les diferents empreses del sector a tot Catalunya, els dies 5 i 9 de desembre. A la vaga, convocada per CCOO i UGT, eren cridades unes 1.200 persones treballadores; i va tenir una participació entorn al 85% del total de les plantilles.

Alerta també l’organització sindical del fet que algunes de les empreses contractistes estarien plantejant el desplaçament de treballadores d’altres zones “per obligar-les, emparant-se amb les normatives de situació d’emergència, a realitzar hores extres a la zona del Vallès, atès que la plantilla ordinària destacada a la zona és clarament insuficient per restablir el servei amb celeritat”.

Tot això quan Endesa, que és l’empresa titular de l’oligopoli, obté beneficis i reparteix dividends per valor de 14.000 milions d’euros, informen des de CCOO, i al mateix temps “subcontracta a la baixa les tasques de manteniment de la xarxa, causant destrucció de llocs de treball, precarietat i riscos laborals i absència d’inversió adequada en el manteniment de la xarxa”.

En aquesta situació, tant CCOO com UGT han decidit mantenir la mobilització, raó per la qual han decidit proposar noves jornades de mobilització i lluita per a finals de desembre i principis de gener.

Simultàniament, els sindicats emplacen a l’administració per tal que a la “mediació i negociació amb les contractes i Endesa que superi el conflicte sobre les bases necessàries per arribar a un acord, augmentar les inversions, fixar les plantilles mínimes i la regulació de les jornades de treball; evitant que les incidències es multipliquin i els temps de reparació s’allarguin en el temps”.

Related Articles

Deixa un comentari