Les cooperatives d’alumnes (alumnes.coop) consoliden la seva presència al Vallès

No Comment
Participants a la IV Assemblea d’AlumnesCoop, el passat maig a les Cotxeres de Sants, Barcelona. Foto AlumnesCoop

 Redacció

La Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya, Alumnes.coop, treballarà per guanyar visibilitat i prepara una trobada d’intercanvi de tots els seus membres el curs vinent.

Uns 170 representants de cooperatives d’alumnes de 46 centres educatius catalans participaren en la IV assemblea d’Alumnes.coop celebrada el passat 17 de maig.

La Federació de Cooperatives Alumnes de Catalunya, Alumnes.coop, presentà l’informe anual i el pla de treball pel pròxim curs 2019-20 en la seva IV Assemblea davant de 170 delegats de les cooperatives d’alumnes de 46 centres educatius catalans. Tot i el petit retrocés en el còmput total de cooperatives d’alumnes federades, s’ha incrementat la presència a tot el territori català i, en concret, a les comarques del Vallès Occidental i Oriental consolida la seva presència amb 39 cooperatives d’alumnes federades. Centres educatius de Terrassa, Mollet del Vallès, Llinars del Vallès, Granollers, Viladecavalls, Sabadell, Caldes de Montbui i Sant Cugat del Vallès han apostat per aquesta experiència educativa innovadora.

Les cooperatives d’alumnes reunides al centre cívic de les Cotxeres de Sants, aprovaren l’informe de gestió desenvolupat pel Consell Rector d’Alumnes.coop durant aquest curs així com la proposta de treball pel curs vinent. La presidenta d’Alumnes.coop, l’egarenca Anna Garrigó, de l’escola Tecnos de Terrassa, donà la benvinguda a totes les cooperatives d’alumnes arribades d’arreu de Catalunya i en el seu parlament destacà la satisfacció compartida amb tot el Consell Rector per “anar consolidant [la federació] com a un bon model per a tots els que en formem part, per al món cooperatiu i per a la nostra societat”.

Tots els promotors de les cooperatives d’alumnes i els membres del Consell Rector d’Alumnes.coop coincidiren en la voluntat que els nois i noies membres de les cooperatives d’alumnes prenguin més protagonisme d’Alumnes.coop, se la facin seva i s’impliquin encara més per avançar i enfortir el cooperativisme i l’economia de les persones.

Les dades

De la part més tècnica de l’informe, en Joan Segarra, director de la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya, FeCEC, destacà la consolidació d’Alumnes.coop com una aposta d’innovació educativa vivencial amb presència tot el territori català, especialment a Tarragona on ha triplicat el nombre de cooperatives federades, passant de 4 a 12 en un curs. A aquest indicador se li suma el nombre de centres educatius que participen d’Alumnes.coop ha passat de 41 a 46.

Segarra també ha explicat els motius de la disminució de cooperatives d’alumnes federades. Aquests es resumeixen en el canvi d’orientació del programa sobre el qual es recolza Alumnes.coop i la readaptació dels centres educatius i els ateneus cooperatius a la nova forma de treballar.

Evolució de les cooperatives d’alumnes

2014-15 2015-16 2016-17 2017-18 2018-19

Nº Cooperatives 37 64 86 113 105

Barcelona 35 58 81 105 86

Girona 1 1 1 2 4

Lleida 0 0 0 2 3

Tarragona 1 3 4 4 12

 

Nº d’Escoles 15 27 30 41 46

Coop d’Alumnes Ed. 1a 10 10 30 30 25

Coop d’Alumnes Ed. 2a 27 54 56 83 80

 

Propostes de futur d’Alumnes.coop

El Consell Rector d’Alumnes.coop indicà el desig que la Federació creixi, de moment en 10 cooperatives d’alumnes més. Per poder assolir aquesta fita, estan treballant amb el llistat de serveis i actuacions per ser de més utilitat als membres i també com aquests poden contribuir a la Federació.

Així mateix, mantenen la seva aposta per millorar la comunicació i utilitzar les noves tecnologies (com les videoconferències) per facilitar el treball des de la distància. Una de les activitats destacades de cara al curs vinent serà l’organització d’una trobada anual de totes les cooperatives d’alumnes i tots els seus membres. Tenen la voluntat de fomentar l’intercooperativisme, enfortir relacions, compartir coneixements i experiències.

Sobre les cooperatives d’alumnes

Les cooperatives d’alumnes són una experiència educativa innovadora on els alumnes, amb la col·laboració del professorat, creen una empresa cooperativa amb els valors i funcionament democràtic que li són propis i que es regeixen pels 7 principis cooperatius internacionals. D’aquesta manera, la participació i implicació dels alumnes són clau, ja que les decisions són preses pels alumnes que alhora són els responsables de la gestió social i econòmica de l’empresa i dels resultats de la seva activitat.

Les Cooperatives en ser organitzacions arrelades al territori, vetllen per la millora del mateix i de les persones que en ells hi viuen, amb la qual cosa una part dels beneficis que generen han d’anar destinats a solidaritat o bé a millores en l’entorn on s’ubica l’escola o en la mateixa escola.

Els objectius que persegueix la creació d’una cooperativa d’alumnes són:

Oferir una experiència de participació vivencial en un projecte comú de base col·laborativa.

Posar a l’abast dels participants, activitats i processos en els quals assajar de forma activa els valors del cooperativisme: democràcia, participació, ajuda mútua, solidaritat.

Afavorir la implicació amb el territori i amb altres experiències similars.

Sobre Alumnes.coop

La Federació de Cooperatives d’Alumnes de Catalunya, Alumnes.coop, és l’entitat que agrupa les cooperatives d’alumnes de diferents escoles de Catalunya constituïdes en el marc del projecte desenvolupat per la Federació de Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya, FeCEC; en el marc del programa d’Economia Social la Xarxa d’Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i amb el suport de Doble Via i Barabara Educació.

Alumnes.coop té com a missió principal consolidar, impulsar i promocionar les cooperatives d’alumnes que, dia a dia, enforteixen l’economia i la societat sobre la base de principis democràtics. A més, servirà per a coordinar-les entre si i fomentar la intercooperació.

Alumnes.coop es va constituir formalment el 9 de maig de 2016 amb una seixantena de cooperatives d’alumnes de Catalunya membres. En l’actualitat, la conformen 105 cooperatives d’escoles cooperatives, públiques i concertades.

Més informació a www.cooperativesalumnes.cat

Sobre la FeCEC

La Federació de Cooperatives de l’Ensenyament de Catalunya, FeCEC, agrupa a 41 escoles cooperatives, que apleguen més de 6.000 socis cooperativistes i 1.800 treballadors que eduquen prop de 18.600 alumnes.

L’Escola Cooperativa representa el model d’escola laica, plural, solidària, activa, transformadora, innovadora i participativa arrelada al territori, que aprèn a participar i compartir de forma democràtica i que dóna gran rellevància al treball en xarxa. Les EscolesCoop parteixen del compromís i la implicació de pares, mares, docents i no docents per transformar i innovar l’ensenyament a partir de la solidaritat, la pluralitat, el treball en xarxa, l’autogestió i l’autonomia. Aquest model d’escola té com a eix comú ser cooperativa.

Les escoles cooperatives reivindiquen la seva funció i vocació de servei públic però des d’una organització cooperativa.

Més informació a www.escolescooperatives.cat

Cooperatives d’alumnes federades. Maig de 2019

Cooperativa

Escola

Municipi

Cooperativa Energy CEE Verge de la Cinta Tortosa
Cooperativa Hort Campus CEE Verge de la Cinta Tortosa
.COOM Centre d’Estudis Montseny Barcelona
COAC Escola El Cim Terrassa
Life Stream Industries Escola Elisabeth Salou
Unics  Escola Goar Viladecans
Units 1216 Escola Goar Viladecans
Geig   Escola Goar Viladecans
Viladecans, vila de tots Escola Goar Viladecans
EGU SCCL  Escola Goar Viladecans
21 S Escola Guinardó Barcelona
Xocolenta Escola Guinardó Barcelona
Baró de Viver SCCL Escola l’Esperança Barcelona
PatuCoop Escola Nou Patufet Barcelona
Cooperativa Pinisan Escola Rel Barcelona
Waybe’s SCCL  Escola Solc Barcelona
Yurumu’s SCCL Escola Solc Barcelona
Event Sports SCCL  Escola Vedruna Vall Terrassa
ViroGuell SCCL Escola Virolai Barcelona
GineprosCoop Escola Ginebró Llinars del Vallès
Ginebró & company Escola Ginebró Llinars del Vallès
Coop GG  Escola Ginebró Llinars del Vallès
Cooperativa Ushirika SCCL Escola Ginebró Llinars del Vallès
Gravicansmeade SCCL  Escola Gravi Barcelona
Cooperativa ???? Institut  Baix Empordà Palafrugell
BTE SCCL  Institut  Baix Empordà Palafrugell
Madvie SCCL Institut Begues Begues
ECO Giola Institut  Giola Llinars del Vallès
Pangea SCCL Institut Montserrat Roig Terrassa
El Niu Roig SCCL Institut Montserrat Roig Terrassa
Cooperativa  VilaCoop SCCL Institut Viladecavalls Viladecavalls
Els fullets Tortuga  Institut Vilafant Vilafant
DIE Institució Montserrat Barcelona
Orgànic IM  Institució Montserrat Barcelona
Hand Work Institut  Antoni Cumella Granollers
Sewingwood Institut  Antoni Cumella Granollers
Manuality coop Col·legi Maria Auxiliadora Salesianes Terrassa
Xiringuito solidari Col·legi Maria Auxiliadora Salesianes Terrassa
Les millors manualitats Col·legi Maria Auxiliadora Salesianes Terrassa
Fem vida Col·legi Maria Auxiliadora Salesianes Terrassa
Play kids Col·legi Maria Auxiliadora Salesianes Terrassa
Creative live Col·legi Maria Auxiliadora Salesianes Terrassa
Coop 2007 Col·legi Maria Auxiliadora Salesianes Terrassa
Beautiful craft  Col·legi Maria Auxiliadora Salesianes Terrassa
La força del grup Escola Paidos Sant Fruitós del Bages
Musiquem SCCL  Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Escènic SCCL Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
El pati és un món SCCL  Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Actua i somriu SCCL Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Petits Moments SCCL  Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Petit Món Blog SCCL Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Segona Mà SCCL  Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Al teu costat SCCL Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Salvem Animals SCCL  Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Clakitapis SCCL Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
La Guingueta SCCL  Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Eco Món SCCL Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Gaudeix SCCL  Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Memòria en conserva SCCL Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Logística SCCL  Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Superfamília SCCL Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Mengem i cuinem SCCL  Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
DecoArt SCCL Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
El racó del penjoll SCCL  Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Superareptes SCCL Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Iouetes SCCL  Escola Petit Món Felisa Bastida Castelldefels
Lluís Companys Escola Petit Plançó Olot
COM Cooperativa d’Oci Mixat SCCL  Col·legi Sant Domènec de Guzman Tarragona
Els Pinetons Escola Sant Gervasi Mollet del Vallès
Eco Coop Escola Sant Gervasi Mollet del Vallès
Coop de mà Escola Sant Gervasi Mollet del Vallès
Fem pinya Escola Sant Gervasi Mollet del Vallès
Cooteam Escola Sant Gervasi Mollet del Vallès
Les Oliveres (2n grau) Escola Sant Gervasi Mollet del Vallès
Sins Coop SINS Cardener Sant Joan de Vilatorrada
Cooperativa de músics Escola Tecnos Terrassa
Berenars  Escola Tecnos Terrassa
Creative Hands Escola Tecnos Terrassa
La revista  Escola Tecnos Terrassa
Yatecoop SCCL Institut de Nàutica Barcelona
Drac Bar  Institut Escola Sant Jordi Navàs
Organic Roots Warriors SCCL Escola Agrària Manresa
Cooperativa Hortgall SCCL ZER  EL cep de sis  Santa Fe del Penedès 
Flexagraf Escola Xalest Sabadell
Cooperativa Manolo Hugué  Institut Manolo Hugué  Caldes de Montbui 
Ciutat de Balaguer Institut Ciutat de Balaguer Balaguer
El Rebost de Bellissens  Institut d’Horticultura i Jardineria Reus
Jahu Mediterrani SCCL Escola Jaume Huguet Valls
Dulce Mar SCCL  Escola Hosteleria i Turisme Cambrils 
Hand Made SCCL Institut Coster de la Torre La Bisbal del Penedès
Compra Verdaguer  Institut Escola Jacint Verdaguer  Sant Sadurní d’Anoia
La UEC de l’Escac SCCL Escola de Suport Complementari i Acompanyament Tarragona
Cooperativa Eco Xeic  Escola Agrària  Amposta 
MangraCoop SCCL Institut Escola Daniel Mangrané Jesús
ProCoop SCCL Institut Escola Daniel Mangrané Jesús 
InfitCoop, SCCL Institut Escola Daniel Mangrané Jesús
Activa’t i Emprèn SCCL  Institut Pobla de Segur  La Pobla de Segur 
Vit 23 SCCL  Col·legi Maria Immaculada  Tremp 
HITOCO SCCL  Institut Arnau Cadell  Sant Cugat del Vallès
Somnis SCCL Institut Arnau Cadell Sant Cugat del Vallès
Volcan SCCL  Institut Arnau Cadell  Sant Cugat del Vallès
CJJ SCCL Institut Arnau Cadell Sant Cugat del Vallès
LUDIMUS SCCL  Institut Arnau Cadell  Sant Cugat del Vallès
Trampa’s SCCL Institut Arnau Cadell Sant Cugat del Vallès
Cooperup SCCL  Institut Arnau Cadell  Sant Cugat del Vallès

 

Related Articles

Deixa un comentari