Més de mig milió de treballadors a Catalunya no ingressen prou per dur una vida digna segons un informe de la Taula del Tercer Sector
La precarietat laboral comporta un risc entre dues i set vegades major de patir depressió
La recuperació econòmica que s’està produint no es tradueix en creació d’ocupació neta i de qualitat. Així ho constata l’informe ‘Ocupació de qualitat: una resposta al fenomen dels treballadors i treballadores pobres’ que presentà el dimarts 12 de desembre la Taula del Tercer Sector a l’Ateneu Barcelonès i que vol servir per alertar de les males condicions laborals i de la poca oferta de treball.
La presentació de l’informe, coordinat per la doctora i professora titular d’Economia Aplicada a la Universitat de Lleida, Maria Àngels Cabasés, s’ha emmarcat dins del cicle dels Debats ‘Catalunya Social’ que organitza la Taula del Tercer Sector. Segons el document, continua existint una elevada taxa d’atur juvenil, una creixent taxa de temporalitat i de parcialitat dels contractes laborals, baixos salaris, impossibilitat d’accedir a un habitatge i reducció dels recursos destinats als sistemes de protecció social.
Salut i feina, un camí paral·lel
A més, l’informe destaca la relació entre salut i feina. Segons les dades, el treball és promotor d’inclusió social i de salut mental ja que les persones amb precarietat laboral presenten un risc entre 2 i 7 vegades major de patir depressió. Paral·lelament, l’informe indica que els treballadors sota condicions precàries veuen augmentat el risc de patir malalties, lesions o accidents de treball i les dificultats econòmiques contribueixen de manera significativa en una pitjor salut mental.
Davant d’aquesta situació, la Taula del Tercer Sector alerta que la precarietat laboral esdevé una important dimensió com a problema de salut, ja que “implica restriccions a la conformació d’identitats col·lectives i a la realització personal”.
Precarització del mercat laboral
Segons la taxa de risc de pobresa de l’INE (Institut Nacional d’Estadística), a Catalunya el 12,6% d’homes ocupats (218.500) i l’11,2% de dones ocupades (167.100) tenien el 2016 una renda disponible per sota del llindar de risc de pobresa. En total, 385.000 persones.
Per la Taula del Tercer Sector, el procés de precarització ha produït, entre altres efectes, un augment del nombre de persones treballadores en situació de pobresa o exclusió social, els anomenats “treballadors pobres”. Aquesta situació comporta enormes costos socials -desconnexió de la societat, desconfiança cap al sistema polític, fugida de cervells- i econòmics, com ara un efecte negatiu en el creixement i la productivitat.
Salaris a la baixa i jornades a temps parcial
L’informe també destaca que a Catalunya 234.600 assalariats van guanyar un salari mig mensual inferior a 710,1 euros el 2016, dels quals el 90% amb una jornada a temps parcial. Per altra banda, 240.700 assalariats van tenir un salari mitjà mensual d’entre 710,1 euros i 1.002,8 euros, dels quals un 51,1% a temps complert.
En aquest sentit, l’informe constata que el lloc de treball, com a espai que articulava vides i identitats de les persones, esdevé ara un espai “molt més competitiu, meritocràtic, inestable i insegur, i propicia l’estratègia de renovar constantment els coneixements o d’adquirir-ne de nous com a estratègia per ascendir laboralment”.
La Taula del Tercer Sector Social adverteix que “les polítiques d’ocupació s’han d’adequar a les necessitats dels diferents col·lectius, especialment, aquells més vulnerables pel que fa al seu accés a l’ocupació de qualitat i han de situar-se en un lloc central de totes les polítiques públiques per reduir les desigualtats i fer front als reptes de futur”.
Diari digital Social.cat
Deixa un comentari