Racó del cinèfil: Jauja

No Comment

Director: Lisandro Alonso
Director de Fotografia: Timo Salminen
Intèrprets: Viggo Mortensen; Viilbjork Malliu Aggar; Ghita Norby; Adrian Fondari i altres
País: Argentina; Any: 2014
Gènere: Drama-Western

Lisandro Alonso, cineasta de culte, ha rodat aquest film en format 4:3, o sigui format diapositiva digital.

Més que una pel·lícula, és una experiència sensorial d’hipnòtica bellesa i magnetisme fascinant; és inoblidable, preciosa; Borges deia “que gaudia per les ruïnes circulars de l’existència humana”, Lisandro Alonso, les filma. El director ens ofereix en aquest film una de les més evocadores, el·líptiques i apassionants cites cinematogràfiques d’aquest any 2014 que acabem d’acomiadar. Un film que segons la meva percepció, s’acosta a l’obra mestra.

És un conte, una faula presentada en forma d’el·lipsis temporal, embolcallada d’una atmosfera romàntica, de caràcter expressionista, i estètica pictòrica, en la que el protagonisme màxim està en la propia naturalesa física del paisatge, la força de la llum de la Patagònia, i per tant el mèrit del resultat obtingut, tan és del director del film, per la seva posta en escena i el seu treball de muntatge; com també del director de fotografia en Timo Salminen, senzillament meravellós, aquest director de fotografia, és l’habitual en les pel·lícules del director finlandès Aki Kaurismäki.

Aquesta reflexió que el director ens presenta, està plena de riscos, ja que haver aconseguit unir l’espai i el temps fílmic en una mirada tan irresistible com narcòtica i embriagadora, fa aquesta proposta definitivament desbordant.

Sinopsi

Patagònia 1882. Durant l’anomenada “Conquesta del Desert”, una campanya genocida de l’exèrcit argentí contra la població originària d’aquesta regió, un lloc fronterer remot és escenari de la lluita feroç per part de tots dos fronts. Procedent de Dinamarca, arriba a la Patagònia el Capità Dinesen juntament amb la seva filla Ingeborg, de quinze anys, per realitzar un treball com a enginyer per a l’exèrcit argentí, que té la missió d’exterminar tota la població indígena del territori. Quan Ingeborg s’enamora d’un jove soldat i fuig amb ell, el capità viatja a territori enemic per trobar a la parella. Jauja és la història d’un home desesperat per trobar a la seva filla, una croada en solitari que el transportarà a un lloc més enllà del temps, en el qual el passat s’ha esvaït i el futur no té sentit.

Emili Díaz
Comentarista de cine i col·laborador

Related Articles

Deixa un comentari