[Alfredo Vega] Ciutats creatives: projectar i obrir Terrassa al món

No Comment

Aquest dimarts i dimecres he estat a Cracòvia i Katowice (Polònia), participant en una trobada de la Xarxa Mundial de Ciutats Creatives de la UNESCO. Terrassa forma part d’aquesta xarxa, com a «Ciutat de Cinema», des de finals de 2017. Som la primera ciutat de Catalunya i d’Espanya que ha estat designada per formar part de la xarxa a l’àmbit del cinema, al costat de ciutats com Roma, Sidney, Bitola, Sofia, Qingdao, Bristol, Lodz, Galway…

La xarxa de «Creative Cities» va ser creada per la UNESCO per fomentar la cooperació entre ciutats dels cinc continents, utilitzant com a fil conductor la creativitat cultural (cinema, literatura, música, gastronomia, arts…) i buscant com a objectiu el desenvolupament urbà sostenible i la cohesió social. És a dir, fer un món millor a través de la cultura i l’educació.

Per a Terrassa, pertànyer a aquesta xarxa és una gran oportunitat, a més d’un reconeixement al nostre posicionament estratègic al sector audiovisual català, espanyol i europeu en educació (on destaca l’ESCAC, situada entre les més destacades escoles europees de cinema), producció (Parc Audiovisual de Catalunya), rodatges (Terrassa Film Office) i nombroses iniciatives vinculades al cinema i l’audiovisual. Entre aquestes, cal remarcar el paper de la Taula de l’Audiovisual, formada per l’ESCAC, l’Ajuntament (Cultura), Terrassa Film Office, INS Santa Eulàlia (imatge i so), la Societat Municipal de Comunicació, la Filmoteca de Catalunya, el Parc Audiovisual i representants de la tradició cinematogràfica de la nostra ciutat.

A la trobada que hem fet a Polònia, en un entorn favorable a l’intercanvi i la complicitat entre més de setanta alcaldes i alcaldesses d’arreu del món, hem tingut ocasió de presentar la ciutat als nostres socis i sòcies d’arreu del món, a més d’establir contactes per a futurs projectes, amb municipis com Bilbao (disseny), Dénia (gastronomia) o la ciutat mexicana de Guadalajara (cinema), “Creative Cities” és una excel·lent finestra de projecció exterior per a Terrassa, una xarxa que ens permetrà forjar noves aliances, impulsar projectes amb visió internacional i generar oportunitats culturals i de creació de feina i de riquesa, en el context de l’estratègia de competitivitat, projecció exterior i internacionalització que l’Ajuntament ha fet pública recentment.

Com hem presentat Terrassa en aquest fòrum mundial? En poques pinzellades: Terrassa és un dels grans pols econòmics, universitaris i culturals de la regió metropolitana de Barcelona, situada en un entorn natural excepcional (Parc Natural i Anella Verda), que està reorientant l’economia local cap a sectors d’alt contingut tecnològic i d’indústria 4.0, d’alta creativitat i estreta relació amb el món de la universitat i la recerca aplicada. Les nostres apostes clau es troben als sectors del cinema i l’audiovisual, les indústries culturals, la salut, el sector tèxtil tècnic, la sostenibilitat i les eco tecnologies, l’òptica i la fotònica, l’aeronàutica, l’alimentació i el lleure. També destaquem, per descomptat, el lideratge que exerceix Terrassa com a copresidenta de la xarxa estatal «Innpulso», l’aposta per la ciència i la innovació, el Campus Universitari i el Parc Científic i Tecnològic.

Aquest és el marc en el qual se situa la nostra participació en la xarxa UNESCO de ciutatscreatives, com a ciutat
orientada al cinema i l’audiovisual, dintre del marc estratègic del foment de les indústries culturals, la creativitat, el talent i la innovació.

Cultura, creativitat, sostenibilitat, respecte al medi ambient, innovació, revolució digital, europeisme, internacionalització… Aquestes són les claus de l’aposta de futur que fem a Terrassa. Estem aconseguint ja bons resultats, ho dic amb modèstia i també amb orgull, tot i que certament necessitem temps per desenvolupar aquesta estratègia i aquest posicionament. Al camp del cinema i l’audiovisual, en especial, ja comptem amb realitats molt sòlides i bones perspectives de futur, que han permès que la UNESCO ens escollís per treballar plegats. En els altres àmbits, relacionats amb la ciència, la tecnologia i la innovació, també estem assolint progressos remarcables, a partir d’un sòlid esperit de concertació amb tots els agents econòmics, educatius i socials i amb un mateix objectiu com a horitzó comú: construir una Terrassa equilibrada, pròspera, creativa i oberta al món.

Alfredo Vega
Alcalde de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari