La polèmica PSC-Ballart complica les relacions entre grups i monopolitza el debat del Ple

No Comment

L’oposició escenifica en el darrer ple municipal que no confia en el govern, i demana que s’investigui en una Comissió de Transparència les suposades retirades de multes a veïns per saltar-se el confinament.


Ple municipal Ajuntament de Terrassa 30 de juny

La tensió existent entre govern i oposició, fa setmanes que es palpa i és obvi que a més ha anat en augment. Des de la polèmica compra de mascaretes que va fer el govern en ple confinament, passant pels retrets al regidor Duque per insultar l’oposició. Tot plegat s’afegeix a les males relacions constatades des de l’inici de la legislatura entre TxT i PSC, o el que és el mateix, entre l’actual alcalde Jordi Ballart i el seu antic partit.

Al darrer Ple ordinari, corresponent al mes de juny, va tornar a viure’s un nou episodi. Principalment amb la qüestió de la carta publicada dies enrere i signada per dos veïns de Can Roca, en què s’acusa els representats del PSC Alfredo Vega i Marc Armengol d’insultar greument l’alcalde Ballart amb un to homòfob. Aquests dos regidors es mostraren molt dolguts de què ni tan sols s’hagi contrastat aquesta informació. «Són acusacions falses, ho hem portat per la via judicial, però també ens interessa la via política».

Armengol ja havia denunciat en la junta de portaveus celebrada dies enrere, que el regidor de Seguretat, Xavier Fernández Rivero, era coneixedor del contingut de la carta quinze dies abans de ser publicada. «Qui li va facilitar la informació dels fets que explica aquesta carta? Quins companys del regidor tenien també coneixement? Per què no va comunicar als regidors del PSC l’existència de la carta?», preguntes a les quals no hi va haver resposta. A més, va recordar que un dels dos veïns signants, va ser denunciat per saltar-se les normes de confinament. Fernández Rivero va limitar-se a dir que no va fer cap gestió, «ja que no em corresponia». Tot afegint que no podia posar en dubte ni la versió dels regidors ni la dels veïns. La seva evasiva, per tant, afegeix més llenya al foc. Tampoc Ballart va mencionar res sobre aquest assumpte durant el ple.

El PSC va demanar de nou que públicament no es donés credibilitat a aquesta carta. També Vega va mostrar enuig vers l’alcalde i el seu govern: «jo no li he faltat al respecte a vostè ni a ningú, mai em sentiran servir aquest vocabulari». Va recriminar a l’alcalde que, malgrat esborrés missatges de denúncia que havia posat a les xarxes, «no ho ha restituït, m’ha afectat molt, són coses que van amb l’honor i la dignitat personals». Ho va il·lustrar afirmant que el dia de l’Alliberament LGTBI, «a les xarxes m’acusaven d’homòfob».

Per la seva part, Armengol va insistir a l’alcalde: “jo hagués preferit que m’hagués trucat, li dic el mateix que al senyor Fernández Rivero”. També Sàmper (JxT) recriminà a Ballart i a Fernández que s’estaven equivocant en no mantenir la presumpció d’innocència dels regidors del PSC: «Han de creure els regidors perquè ho diu la llei».

L’oposició denuncia manca de transparència per part del govern

En acabar el ple, els tres grups de l’oposició PSC, Cs i JxT van fer pinya i van manifestar que el regidor Fernández Rivero no havia donat resposta sobre les «multes desaparegudes» dels veïns de Can Roca per saltar-se el confinament. Per això, demanen que s’investiguin els fets a la Comissió de Transparència, mentre Armengol feia referència a la possibilitat d’un “muntatge”.

Un altre assumpte que se suma en aquesta dinàmica de baralles és el viatge d’Alfredo Vega fora del país a principis de juny. El mateix Vega va explicar que va anar a Guadalajara, Mèxic, per visitar un familiar ingressat de gravetat. Encara que Vega va reconèixer el seu error en no notificar-ho per escrit en el seu moment (així ho assenyala el reglament municipal), va lamentar que des del govern «el tema es podia haver fet d’una altra manera, amb una trucada des del govern». De fet, el PSC es mostrà molest atès que Ballart els va demanar per escrit el motiu d’aquest viatge, tenint en compte que la regidora de Salut n’era coneixedora de les circumstàncies del viatge. Igualment Vega va admetre que no volia privilegis: “si cal que se m’apliqui el reglament”.

El seu company del PSC, Javi García, va retreure de nou al Govern: «han elevat a públic un tema personal molt greu, hi ha línies vermelles que mai haurien d’haver creuat, haurien de demanar disculpes». En aquest punt, l’alcalde sí que va intervenir: «nosaltres no hem fet públic res. La nostra voluntat només era tenir aquesta informació i vam fer les preguntes de forma interna. Algú ho ha fet públic a través d’un mitjà de comunicació».

L’ambient de crispació no ajuda gens a encarar el ple extraordinari anunciat per al juliol, el qual se centrarà en debatre un “Pla de Xoc amb mesures urgents de reactivació econòmica i social”, segons ha comunicat l’Ajuntament, que es pot interpretar com un intent de salvaguardar consens i compromís de tots el grups vers el Pacte de Ciutat que es ve anunciant des de fa setmanes. La base són els treballs de síntesi de les diferents comissions creades (Equitat i cohesió social; Economia i ocupació; Sostenibilitat i medi ambient), així com de les 2.940 respostes rebudes a una enquesta telemàtica adraçada a la ciutadania. Tot això per obtenir el setembre un pla estratègic de ciutat per fer front a l’impacte de la crisi sanitària.

Visions diferents sobre les tarifes de les piscines

El Ple va aprovar un canvi de tarifes de les piscines municipals. Aquestes obriran menys dies durant aquesta temporada, des del 10 de juliol fins al 6 de setembre, i per qüestions de seguretat han de reduir l’aforament. L’entrada serà gratuïta per a persones menors de 14 anys, amb preu de 2 euros a partir d’aquesta edat.
Al PSC però no li va agradar el model imposat des del Govern, i el fet que no hi hagi bonificacions: «vostès s’han carregat totes les mesures d’equitat per a col·lectius més vulnerables», en paraules d’Alfredo Vega, «es pot fer d’una altra manera», destacant que tota una franja de persones «no podran accedir a les piscines». El regidor de TxT Miguel Angel Moreno li replicà que «no es poden fer abonaments, ja que no es pot garantir prou espai, i no podríem garantir la seva devolució». Per a Sàmper (JxT), «costa d’entendre que un servei com aquest, que és quasi essencial, sigui més car»; el seu grup s’abstingué, mentre que Cs va donar un «sí crític» a aquesta qüestió.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari