[Antonio Machado] Aturem el genocidi del poble palestí

No Comment

Més d’un milió de persones estan desplaçant-se el més ràpid que poden per a esquivar la mort, perquè el primer ministre israelià Benjamí Netanyahu ho ha dit molt clar, «això només acaba de començar». Aquest matí Pedro Sánchez, en un acte de PSOE a Mèrida, s’ha posicionat clarament en l’equidistància amb matisacions dialèctiques que consoliden a Hamàs com a grup “terrorista” en l’opinió general, mentre remarca que “Israel té tot el dret a defensar-se, sempre dins del dret internacional”, ha dit. Just el que porta fent Israel fa 75 anys, Passar-se les resolucions de l’ONU per “l’entrecuixa”. En aquest acte ha dedicat 1 minut i 12 segons a parlar de la franja de Gaza, d’un acte que ha durat 1 hora i 37 minuts.

Mentre Pedro Sánchez pronunciava aquest discurs, es va oblidar que, durant la guerra àrab-israeliana de 1948 i la consegüent expulsió de la població palestina de les seves llars, l’estat d’Israel va demolir uns 52.000 habitatges palestins, inclosos uns 530 pobles i barris destruïts íntegrament. Des de l’ocupació dels territoris palestins després de la guerra dels Sis Dies en 1967 fins a 2019, Israel ha demolit uns 55.000 habitatges i altres estructures palestines a Cisjordània, Jerusalem Est i la franja de Gaza, i altres milers d’habitatges han estat demolides dins d’Israel.

Mentre Pedro Sánchez pronunciava aquest discurs, va oblidar de recordar que és una manera de caminar cap a l’extermini del poble palestí. Israel i Hamàs han lliurat quatre guerres des de 2007. En la franja de Gaza, en el 2014, va haver-hi una intervenció de l’exèrcit israelià que va costar la mort a 2.310 palestins, i ferits a 11.500 més. L’última el maig de 2021, que va deixar 290 morts a Gaza, inclosos 66 nens, i un total de 1.900 ferits, a causa de bombardejos israelians, segons informes palestins. De tot això, els informatius d’Europa i els EUA van donar les notícies amb la consegüent manipulació de la realitat.

Mentre Pedro Sánchez pronunciava aquest discurs, més d’un milió de palestins fugen com poden, en cotxes, amb carros tirats per mules o rucs, o caminant, carregats amb el que han pogut salvar entre les ruïnes de les seves cases demolides pels bombardejos. Els han donat fins a les 15.00 hores d’Espanya. (https://youtu.be/54fs9ynhefo?si=xkbwpbikr2io928p).

Mentre Pedro Sánchez pronunciava aquest discurs, la via que travessa de nord a sud la franja, des del pas d’Erez fins al pas de Rafà, està sent bombardejada per l’exèrcit israelià. Metges sense Fronteres i l’OMS han condemnat les crides d’Israel a la població palestina perquè 1,1 milions de persones abandonin aquesta part del territori en 24 hores. Perquè el que cerca Israel és una coartada, quan matin el màxim de palestins que han caigut en el parany. Estem enfront de crims de guerra. Es reprodueix a gran escala el que va ser la «desbandà», en la carretera de Màlaga a Almeria.

Mentre Pedro Sánchez pronunciava aquest discurs, Israel havia tallat prèviament el subministrament d’aigua, electricitat i combustible en la franja de Gaza, la qual cosa afecta el funcionament de l’única central elèctrica existent en la Franja, i al seu torn afecta als hospitals que encara hi queden operatius. En concret, el Ministeri de Salut de l’Autoritat Palestina ha demanat l’enviament urgent d’almenys un milió de litres de combustible per a mantenir la provisió d’aigua potable i 1,7 milions per als hospitals, que estan a la vora del col·lapse. “L’agressió israeliana ha aturat el servei totalment o parcialment, com a l’Hospital de Beit Hanun”, ha indicat en un comunicat, agregant a més que el subministrament de medicaments, material sanitari i els bancs de sang s’acabaran “en uns dies”. La falta d’aigua incrementa el risc de malalties com el còlera, la febre tifoidal o la disenteria. “Aquestes malalties, que es poden estendre fàcilment, posen en risc les vides i la salut dels milers de palestins que viuen a Gaza”, ha agregat.

Mentre Pedro Sánchez pronunciava aquest discurs, ja havien matat a 2.215 palestins, 724 eren nens, 458 dones, i 8.714 han estat ferits. D’altra banda, el Ministeri de Salut de Gaza, sota control de Hamàs, ha detallat que almenys 324 persones, entre elles 126 nens, han mort en les últimes 24 hores en la franja de Gaza a causa dels atacs israelians. A més, l’exèrcit israelià ha mobilitzat a una xifra rècord de reservistes -300.000- per a iniciar la invasió terrestre de la Franja.

Mentre Pedro Sánchez pronunciava aquest discurs, el ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, deia que Israel avança cap a una “ofensiva completa” a Gaza. “Hamàs volia un canvi a Gaza, i canviarà 180 graus respecte al que pensava, es penediran d’aquest moment; Gaza mai tornarà a ser el que era”, ha dit als seus soldats. Mentrestant, les ONG demanen un corredor humanitari en la Franja que permeti als civils sortir de l'”horrible” situació que allí es viu.

L’ONG Metges Sense Fronteres ha actualitzat la informació sobre l’ultimàtum donat per Israel per a evacuar un hospital a la ciutat de Gaza. En xarxes socials, l’organització d’ajuda humanitària ha indicat que l’exigència d’Israel ara s’estén fins a les sis del matí, després que aquest matí l’exèrcit ordenés l’evacuació d’1,1 milions de palestins del nord de la Franja cap al sud. La situació humanitària a Gaza després de set dies de guerra és extremadament precària, els hospitals estan desbordats i els desplaçats es compten per centenars de milers, mentre els ferotges bombardejos israelians sobre l’enclavament no cessen i han causat greus danys a infraestructura civil.

Des de 1947 els jueus de tot el món es van organitzar per a aconseguir el seu Estat i els organismes internacionals de postguerra i les metròpolis colonialistes van permetre que aquest procés d’instauració del poble jueu anés expulsant el poble palestí. En aquests 75 anys hem vist com Israel no ha respectat cap de les resolucions de l’ONU, la qual cosa va fer prendre consciència als nostres pobles, des d’unes posicions internacionalistes de l’esquerra europea que es va expandir en projectes solidaris a escala mundial d’ajuda al poble palestí. S’ha passat a la indiferència generalitzada de la societat civil del primer món.

No siguem còmplices d’aquest genocidi, sembla que aquest govern sí que ho és per la seva actitud enfront d’aquest drama, mentre van moure cel i terra per Ucraïna, van acceptar sancions a Rússia, van recollir a refugiats, van enviar armes i carros de combat. La Unió Europea és el nucli de política global que, duu a terme l’estratègia bèl·lica que l’interessa als ianquis i està conduint als seus membres a posicions cada vegada més reaccionàries, excloents, i col·laboradores amb la política imperialista del sionisme i dels EUA.

És trist veure que no hi ha mobilitzacions convocades des de l’esquerra institucional, ni des dels partits autoproclamats democràtics, ni dels sindicats majoritaris. L’estratègia del feixisme sionista ha estat enverinar l’opinió pública del món, i el silenci de l’esquerra l’únic que aconsegueix és consolidar aquesta imatge, que s’ha de donar resposta als bèsties de Hamàs amb tota la força assassina de l’exèrcit israelià.

El genocidi del poble palestí serà el major crim col·lectiu d’un poble en el Segle XXI. La geopolítica ho accepta així, però els pobles hem de rebel·lar-nos davant tal barbaritat. Això no és una guerra, això és un crim organitzat. La política de l’Estat espanyol ha pres un rumb inacceptable, i veiem que el mateix dona que sigui el govern de dretes o esquerres (mai més ben dit). Espanya ven armes a països que són dictadures de les més sanguinàries, com és Aràbia Saudita, les nostres bombes espanyoles han matat a milers de iemenites. Les nostres armes lleugeres les utilitzen molts cossos repressius en el món. Els nostres carros de combat, fragates i avions el mateix. Venem armes al Marroc que les utilitza parteixi reprimir violentament al poble sahrauí.

Antonio Machado

Related Articles

Deixa un comentari