[E. Rodríguez, CCOO] Nous ajuntaments

No Comment

Després del 24 de maig ha quedat clar que les polítiques i les prioritats que demana la ciutadania són diferents del que segueixen plantejant tant la dreta catalana com la dreta espanyola. Abans de l’inici de la campanya electoral de les municipals, CCOO vam presentar les nostres propostes sindicals i polítiques públicament, prenent com a base el mateix document i amb voluntat propositiva i de suma, a tots els partits polítics que van voler escoltar-nos i debatre amb nosaltres.

Vull recordar que les nostres propostes prioritàries són atendre la situació d’emergència social, crear ocupació i reivindicar polítiques actives, com la renda garantida de ciutadania, a les administracions. També insistim que cal situar la necessitat de fer reformes en tot allò relatiu a les polítiques fiscals. Sabem que l’actuació local no té capacitat per atendre totes les propostes presentades i que fer canvis estructurals no està a les seves mans. Però també sabem que tenen espai per poder fer polítiques que situïn les persones i les seves necessitats bàsiques al centre de les decisions de govern. Per això volem i exigim polítiques que tinguin com a eix vertebrador fer front als problemes més greus que estem patint en l’actualitat els treballadors i treballadores i els veïns i veïnes de la ciutat.

Com totes les èpoques, aquesta també és una època de canvi: de formes, de polítiques, de regeneració democràtica… i crec que un dels canvis més urgents i necessaris que tenim pendent és el de passar de les polítiques d’ajuda a les polítiques de drets. Amb això no vull dir que menyspreï la necessitat de respostes immediates que tenen les persones i les famílies ni la contesta municipal o social per poder pal·liar patiments. Però CCOO incidirà sempre en la necessitat de conquesta de les polítiques que generin drets subjectius per als ciutadans i ciutadanes. Es aquí on comencen els canvis.

I hem de seguir treballant i exigint que tant a escala nacional com estatal, en les pròximes eleccions, aquest camí que s’està començant a fer en l’àmbit municipal arribi fins a la Generalitat de Catalunya i a les corts espanyoles. Hem de treure la dreta fora dels governs. Una dreta que ha retallat, i ho continua fent, drets a les persones. Necessitem que aquests drets es restitueixin al més aviat possible. I no podem deixar-nos enganyar, tot i que la dreta s’amagui darrere de candidatures d’“unitat”. És així com ho està fent Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i el president Mas. Tant Mas com CDC i els partits polítics que li han donat suport parlamentari són responsables de les retallades que s’estan patint a Catalunya en matèria d’educació, sanitat, dependència, etc.

CCOO té propostes, i, com comentava anteriorment, hi ha partits polítics que han arribat al govern municipal que van mostrar el seu acord amb aquestes propostes en la campanya electoral. Ara els ho recordarem. Així mateix, reivindicarem els plantejaments amb els quals no van mostrar acord buscant la complicitat i el consens d’altres organitzacions socials, civils i polítiques. Perquè les nostres propostes atenen les necessitats bàsiques de les persones i generen drets. De ben segur que algunes persones cauríem en la temptació d’anomenar aquestes propostes com de nova política, però són polítiques d’esquerres. Deixem-nos d’eufemismes i d’esnobismes electoralistes; insisteixo: són polítiques d’esquerres. Són totes aquelles polítiques vitals, útils i necessàries les que entenem que s’han d’impulsar des dels nous ajuntaments.

Ara ens toca seguir treballant perquè els canvis de polítiques —que han començat pels ajuntaments— continuïn sent un segell de garantia en les properes eleccions a la Generalitat de Catalunya i, a finals d’any, en les eleccions generals. La nostra fita té, 50 anys després de la creació de Comissions Obreres de Catalunya, els mateixos objectius: defensar i conquerir drets laborals, socials i polítics; posar en valor el treball i la classe treballadora.

Enrique Rodríguez Ruiz. Secretari general CCOO del Vallès Occidental – Catalunya Central

Related Articles

Deixa un comentari