Neix la Fira del Llibre en català a Terrassa. La primera edició tindrà lloc el 7 d’octubre, al Raval de Montserrat

No Comment

El dissabte 7 d’octubre de 2023, al Raval de Montserrat de les 10 del matí a les 8 del vespre es presentarà la I Fira del Llibre en català de Terrassa, anunciaren ahir 21 de setembre, a la placeta de la Torre del Palau, membres de la Comissió de Llengua i Cultura, Consell local de la República Terrassa, entitat organitzadora.
Terrassa, com a tercera ciutat de Catalunya en nombre d’habitants, «es mereix tenir la seva pròpia Fira del Llibre en català», emfasitzaren a la roda de premsa.

D’altra banda, no es tracta només d’una qüestió de quantitat, perquè a la ciutat «li correspon per la riquesa del seu teixit cultural», que inclou llibreters, editorials, autors, traductors, il·lustradors i altres personatges de l’engranatge del món literari, com ara els correctors i biblioteques i «també les entitats culturals que des dels seus llocs i des de perspectives diverses treballen en el dia a dia per fer una ciutat més culta». Es proposen, així mateix, «d’eixamplar la xarxa cultural de la ciutat».

La comissió del Consell de la República rumiava des de feia temps sobre aquesta proposta, però la decisió d’anar endavant amb la fira es produí després de sondejar l’opinió dels actors principals: llibreters, editorials, autors, biblioteques i entitats de la ciutat. «La idea va ser molt ben acollida», asseguraren, «tot i les dificultats plantejades per algunes llibreries, especialment les més petites».

La fira comptarà amb les parades de les llibreries, editorials i entitats (24 de moment) que, informaren, oferiran «un ampli ventall de llibres dels diferents gèneres: novel·la, conte, poesia, assaig, llibre de divulgació, d’història local, còmics, cartografia, llibres de cuina, d’esport, de muntanya, llibre infantil i juvenil, les revistes, etc. i on podrem trobar les novetats d’enguany i autors i il·lustradors perquè ens signin el seu llibre…

De totes aquestes participacions, anunciaren, «tenim el goig de comptar amb una llibreria convidada del nord del país, en concret “Can Lluís” de Prats de Molló, i també l’editorial “El trabucaire” de Perpinyà.

A hores d’ara són ja més de trenta els que han confirmat la seva participació. El llistat definitiu amb la informació dels horaris i parades on signaran els autors, es farà públic més endavant.

Paral·lelament, es realitzaran tot un seguit d’activitat, entre les quals conta contes, tastet de glosa, tast de literatura terrassenca i una taula rodona amb traductores al català de llibres originaris d’altres idiomes, així com una xerrada pràctica sobre la lectura.

Els objectius:
-Promocionar el llibre i altres publicacions en català, i estimular-ne la lectura
-Contribuir a dinamitzar les llibreries i editorials locals
-Donar visibilitat als autors, il·lustradors i traductors terrassencs
-Enfortir la xarxa

La comissió organitzadora compta amb el suport de més de vint entitats culturals i cíviques i de l’Ajuntament: Xarxa de biblioteques, Arxiu Tobella, Ateneu Terrassenc, Centre d’Estudis Històrics, Torre del Palau-Llibres, Amics de les Arts i Joventuts Musicals, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Centre de Normalització Lingüística, Mantinc el català, Català a Terrassa, Veu pròpia, Terrassa glossa, la Xemeneia, Cants de Llibertat, Assemblea Nacional Catalana, Terrassa Centre, Anem per Feina, entitats de caràcter cívic que ens estan donant un bon cop de mà. També tenen el suport i la participació d’autores, il·lustradores, traductores, glosadores i actors locals. «Es tracta d’una tasca col·lectiva en la qual tothom aboca el seu gra de sorra amb entusiasme i compromís».

Related Articles

Deixa un comentari