Jordi Garcia Jané: La Fira d’Economia Solidària es consolida

No Comment

jordigarcia-150x150Els dies 24, 25 i 26 d’octubre va tenir lloc la tercera edició de la Fira d’Economia Solidària de Catalunya al recinte de la Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu (Barcelona). Culminava així el Mes de l’Economia Solidària, farcit de xerrades per tot el país i que va tenir com a fita destacada el Festival Esperanzah!, celebrat el cap de setmana anterior al Prat de Llobregat.

El cap de setmana de la Fira, milers de persones van conèixer de prop moltes iniciatives d’economia social i solidària, bé fos passejant pels estands que havien muntat 196 entitats expositores, bé fos participant en un dels 77 debats, tallers i xerrades, bé fos, fins i tot, assistint al sopar de l’economia solidària o a altres activitats lúdiques.

En aquesta edició, l’entitat organitzadora, la Xarxa d’Economia Solidària va introduir algunes modificacions respecte a edicions anteriors.

La primera va ser augmentar els dies i els actes: per primera vegada la Fira va començar el divendres, amb una xerrada inaugural a càrrec de Marina Garcés, David Fernández i Ada Colau, a l’entorn de la nova política i la nova economia, i es va allargar fins a mitja tarda del diumenge.

La segona novetat va ser realçar el caràcter de fira i, per tant, introduir dinàmiques d’intercooperació entre les cooperatives, associacions, fundacions i altres entitats expositores. Concretament, el dia 24 va tenir lloc una sessió destinada a potenciar el coneixement i les sinergies entre expositors del mateix sector d’activitat. A la sessió hi van participar 80 organitzacions.

Per últim, la tercera modificació va ser garantir que alguns temes que preocupaven la XES apareguessin en el programa de continguts: l’esborrany de proposta de llei d’economia solidària elaborat per la mateixa XES, el dilema de com conjugar creixement amb democràcia, les relacions entre economia solidària i economia feminista, el rol de l’economia solidària en el desenvolupament local o les oportunitats que obre el procés sobiranista per al sector i per a una nova economia més justa, democràtica i sostenible.

El cooperativisme va tenir, com sempre, un paper important en la programació. Van intervenir-hi unes 80 cooperatives de treball, entre les quals, Suara, L’Olivera, Sambucus, TEB, Som Energia, Coop57, Clade, Calidoscoop, Celobert, Trèvol i moltes més. Es va parlar de municipis cooperatius, del futur de Mondragon, de cooperativisme i independència, del projecte de llei de cooperatives o dels avantatges de convertir la pròpia organització en una cooperativa.

També val la pena destacar que les tres organitzacions nominades per votació popular per al premi d’Economia Solidària eren cooperatives: Som Energia, L’Olivera i Coop 57, que va ser finalment la guanyadora.

En resum, la Fira d’Economia Solidària es consolida com la principal data de referència per mostrar els avenços de l’economia social i solidària, així com per reflexionar sobre els seus reptes, que en gran part són també els del cooperativisme.

Jordi Garcia Jané, cooperativista a L’Apòstrof i membre de la Xarxa d’Economia Solidària.

http://emprenem.ara.cat/aracooperatives/

Related Articles

Deixa un comentari