[José Fco. Navajas i Daniel Vega] Recuperació de la memòria històrica i projecte Stolpersteine

No Comment

La recuperació de la memòria històrica és d’una importància cabdal per a la bona salut d’una societat democràtica. Garantir el coneixement del passat, en les noves generacions, ha de ser una prioritat del sistema escolar i de la societat en general. No podem pretendre, com a societat, garantir un futur de convivència des del desconeixement de fets execrables, comesos pel feixisme en el nostre país.

Deia l’historiador Tuñon de Lara, que els pobles es veuen obligats a recuperar la seva memòria col·lectiva quan els hi ha estat arrabassada, ocultada o falsificada. Durant molt de temps, la societat espanyola, catalana i terrassenca va ser privada de la seva memòria històrica.

A partir de la feina del Centre d’Estudis Històrics i el suport de l’Espai Memòria de Terrassa, s’ha conegut fa pocs anys, que hi va haver més de 70 terrassencs/es que van ser deportats a camps de concentració. Van fugir una vegada acabada la guerra contra el feixisme a Espanya per refugiar-se en França o d’altres països i van ser empresonats pel nazisme i conduïts a camps de concentració. Molts d’ells i elles van morir, pocs van sobreviure.

En el curs 2020-21, en plena pandèmia, se’ns va proposar, des de l’Espai Memòria de l’Ajuntament participar en diferents instituts en el projecte Stolpersteine. Aquest projecte va començar a Alemanya i s’ha estès per altres països, que consisteix a recordar i dignificar als deportats en camps de concentració col·locant llambordes en les seves localitats.

Des de l’Institut Can Roca de Terrassa, ens hi hem sumat al projecte. Aquest projecte ens ha permès treballar a l’aula sobre els períodes històrics de la Segona República, Guerra Civil i Segona Guerra Mundial, i a partir d’aquí, apropar-nos a la història vital de les víctimes.

Vàrem participar en l’acte institucional el 28 d’octubre i el 17 de novembre hem participat en la col·locació de llambordes al carrer, a peu de l’últim domicili conegut, de dues persones deportades i mortes al camp de concentració de Mauthausen.

Alumnat de 4t d’ESO i 1r Bat del nostre centre ha conegut a Joan Gras Puigmartí, nascut en Sant Llorenç Savall, veí de Terrassa i assassinat a Gusen el 21 de novembre de 1941, a Josep Cirera Mayol, nascut a Terrassa i assassinat a Gusen el 4 de juliol de 1941, i a Ramón Pere Moragues nascut el 5 de juliol de 1903 a Vinaixa deportat a Mauthausen i mort a Hatheim el 17 d’agost de 1941. La seva memòria continua present en la nostra ciutat i quan passem pels carrers, abaixem el cap per rendir-los homenatge, al llegir les seves Stolpersteine.

Considerem molt important el treball de la memòria, des de la proximitat de víctimes de la nostra ciutat (nascuts o vinguts), a les quals els va anar la vida. Persones joves que creien en una societat democràtica i van ser víctimes del totalitarisme. Una ocasió única per poder conscienciar els nostres joves que el monstre feixista ha estat i només coneixent-lo, podem combatre’l per evitar que guanyi la lluita contra la democràcia.

José Fco. Navajas i Daniel Vega
Professors de l’Ins Can Roca de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari