Pròxima estació: “Economia del Bé Comú”. Aquesta analogia, entre un viatge imaginari i l’esdevenir de la humanitat, i entre una destinació i la societat cap a la qual evolucionar, va marcar l’inici i el final del “Taller de Municipis pel Bé Comú”, celebrat a Terrassa el passat 23 i 24 de gener i conduït de forma magistral per Diego Isabel La Moneda.
En efecte, entendre que un altre model de municipi més just és possible, és bàsic per a propiciar el canvi. Una societat els objectius vitals de la qual siguin replantejats, i on conceptes com a Producte Interior Brut i Balanç Financer siguin substituïts per Índex del Bé Comú i Balanç del Bé Comú. En definitiva, confeccionar una nova realitat on l’ésser humà, la seva dignitat i el bé comú siguin l’objectiu, i no el lucre financer; i on la cooperació i no la competitivitat siguin el mitjà per aconseguir-ho.
Aquest gir, que a priori podria semblar utòpic, no és més que l’evolució lògica de l’ésser humà. Potser algun dia, no gaire llunyà en el temps, qualsevol ciutadà del món no entendrà la realitat actual, i de la mateixa manera que avui mirem horroritzats alguns episodis de la Història Mundial, ells no entendran com podíem viure d’una manera tan insostenible respecte a la Naturalesa i a nosaltres mateixos.
Les institucions locals tindran un paper fonamental a l’hora de la implantació definitiva del Bé Comú, ja que hauran d’articular mecanismes que, d’una part detectin les necessitats de les persones i d’una altra consolidin la manera de satisfer-les d’acord amb aquests valors. La societat premiarà a aquells que aporten béns i serveis per i per al Bé Comú, i penalitzarà a aquells que no ho facin.
I com són temps d’eleccions, aquests són alguns punts consensuats que l’EBC proposa als partits polítics perquè els incloguin als seus programes electorals:
1. Fer el Balanç del Bé Comú en la seva formació política i treballar perquè les autonomies i ajuntaments en els quals governin es regeixin pels fonaments de l’Economia del Bé Comú.
2. Promoure la declaració de Municipi del Bé Comú.
3. Promoure i aplicar valors ètics en el desenvolupament de l’activitat financera i econòmica de les institucions, empreses públiques i privades locals i regionals.
4. Fomentar la reconversió d’empreses en situació concursal o de tancament en societats cooperatives o limitades laborals.
5. Introduir en concursos, licitacions i compres públiques criteris ètics, socials i sostenibles,
valorant entre ells el ser empresa del bé comú.
6. L’aplicació efectiva de sistemes de participació democràtica real com: pressupost participatiu, etc.
7. Constitució d’una Assemblea Democràtica.
8. Elaboració de l’índex del bé comú.
9. Implementar el balanç del bé comú en el municipi.
Així doncs, en un món en el qual augmenta cada vegada més el nombre de persones insatisfetes, desenganyades amb el sistema actual, i on la deterioració del Planeta està augmentant de manera exponencial, no és desgavellat pensar que aquestes “llavors” donaran el seu fruit tard o d’hora i que l’“Estació del Bé Comú” està més a prop del que puguem imaginar.
Camp d’Energia EBC Terrassa
Deixa un comentari