[Salvador Pérez] En referència a la Policia Municipal i la ultradreta

No Comment

A principis del mes d’agost l’Antonio Machado va fer un article d’opinió als mitjans de comunicació locals, amb el títol: “Per què la Policia Municipal de Terrassa és tan amiga del feixisme?”. Després va fer un article de rectificació/aclariment davant l’amenaça de ser denunciat pel sindicat SPL-CME davant la Judicatura.

Ell feia esment a uns fets succeïts durant el període de les eleccions del 23 de juliol, on un membre de Vox al ser increpat com a feixista, va intentar apunyalar al que li va fer aquesta afirmació. Per sort, no va rebre l’impacte de l’intent d’assassinat, però va provocar la intervenció de la Policia Municipal que va detenir el criminal i, sorprenentment, va denunciar la víctima pel delicte d’odi amb una multa elevada. Llavors l’Antonio va fer l’esmentat article, referit a aquests fets i la pregunta del seu article d’opinió.

Com és evident, l’únic a comentar a l’articulista, és que va tenir un caràcter generalista, com si tota la Policia Municipal tingués certa connivència amb els feixistes i l’extrema dreta. I després ho va aclarir en el seu nou article, que jo crec que era del tot innecessari, ja que és evident, que la Policia Municipal és un col·lectiu plural i divers ideològicament. Que una part del cos té afinitats amb l’extrema dreta, igual com en els Mossos, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, l’Exèrcit, la Judicatura i la Monarquia. Només cal veure alguns comportaments d’aquests cossos i institucions de l’Estat, i l’orientació de vot entorn de les casernes, on el PP i Vox són els grans beneficiaris. En aquest sentit, cap sorpresa.

El sindicat SPL-CME té la pell molt fina pels aspectes que l’interessa. Aclarim de qui estem parlant: sorgeixen del sindicat franquista, pertanyen als anomenats sindicats grocs, només defensen els seus interessos corporatius, el servei públic i la millorà d’aquest l’importa tres cogombres. I tenen un concepte d’autoritat molt concret, confonen l’exercici de l’autoritat, amb l’arbitrarietat. La ciutadania està subordinada als seus interessos, i el concepte de servidor públic està pervertit.

Per això, la Llei Mordassa els ha servit com eina de defensa dels seus interessos, no només d’aquest sindicat, sinó de la JUPOL sindicat majoritari de la Policia Nacional, la JUCIL sindicat majoritari de la Guàrdia Civil, tots són de la mateixa corda. Tots propers a l’extrema dreta. Per això, la Llei Mordassa havia d’haver estat suprimida amb la màxima celeritat, ja que aquests sindicats l’han utilitzat de forma barroera contra els partits, col·lectius i grups d’esquerres, independentistes, col·lectius considerats depravats i altres consideracions degradants. Les denúncies que atemptem contra la llibertat d’expressió han augmentat, les denúncies policials d’atemptat contra l’autoritat són evidents, i el retrocés en la qualitat democràtica, les dades i els fets ho demostren.

Seria bo i interessant que el sindicat SPL-CME, en comptes de preocupar-se per l’opinió d’un article, i dedicar-se a generar amenaces contra la llibertat d’expressió, tingués per a una qüestió professional la mateixa sensibilitat per a garantir que el Servei de Policia Municipal, millorà a la nostra ciutat, fet que ho agrairia la ciutadania. Millorar l’alt nivell d’absentisme laboral, el més alt de tots els serveis municipals. D’augmentar i millorar la productivitat, sent molt més eficients i professionals. Deixar de ser un servei problemàtic pels interessos corporatius d’alguns dels seus membres, que pensen que la ciutadania està al seu servei, i entenen un concepte d’autoritat, totalment esbiaixat, que no representa el model de policia que avui cal.

Des de fa anys, és un servei que no han estat capaços de resoldre els diferents equips de govern. Ho han intentat diferents regidors, s’ha posat al capdavant a professionals reconeguts, a membres dels Mossos d’Esquadra, s’ha posat el cos i el servei sota l’autoritat de diferents alcaldes, tot pensant que això resoldria els problemes. Al ser un cos jeràrquic en la línia de comandament, res ha solucionat els problemes, al contrari, cada cop ha empitjorat el funcionament i els problemes. Els governs anteriors ho sabien, i el nou govern, també ho sap. I ja veurem com soluciona el problema d’una vegada.

El que és evident, és que no ho podrà fer amb la col·laboració d’un sindicat corporatiu, on molts dels seus membres són propers a un model policial fallit, propers a l’extrema dreta (PP i Vox), i que no té gens d’interès a resoldre els problemes i la millora del servei a la ciutadania.

Mentrestant, s’aniran entretenint amb amenaces i denúncies a l’autoritat acollint-se a una llei antidemocràtica, i d’atemptat contra l’honor, que alguns els hauria de caure la cara de vergonya, perquè precisament és el que no tenen, i hauria de ser la ciutadania, qui els denunciés per no fer la feina com a professionals i en defensa de l’interès públic.

I com és evident, dins la Policia Municipal com a qualsevol col·lectiu, hi ha persones honestes, professionals i que intenten millorar el servei, que estan convençuts que aquest esforç l’han de fer conjuntament amb la ciutadania, les seves entitats i els diferents col·lectius, sota el respecte als seus drets.

I com és evident, això no es fa amb connivència amb els feixistes de l’extrema dreta, ni justificar actuacions lamentables contra col·lectius, immigrants, i acceptar d’una vegada la diversitat i pluralitat social i política. I que un uniforme no vol dir res, i alguns el fet d’anar armats són un veritable perill per a la societat a la qual se suposa han de servir.

De moment algun responsable polític hauria d’aclarir com és que un policia municipal actua de forma lamentable, contra el que ha estat una víctima que per sort, es viu. Què pensa fer el govern municipal, contra aquells membres policials que tenen plena connivència amb l’extrema dreta i deixen de ser servidors públics. Què pensa fer el govern per a resoldre els problemes del servei, quines mesures prendrà per a resoldre’ls d’una vegada i deixar d’anar passant les diferents legislatures i governs, tot pensant que algú ho farà.

La ciutadania agrairà que d’una vegada tinguem un servei de Policia Municipal amb els problemes interns resolts, al servei de la ciutadania, i sense membres que avui dia encara no han entès en quin model polític i social vivim, i el que és segur és que no poden estar en un cos armat pel risc que comporten.

Salvador Pérez Riera

Related Articles

Deixa un comentari