Per reclamar un altre model policial, divendres va escenificar-se un cop de força a la causa que pretén cercar un altre tipus de policia, més propera, preventiva i democràtica. I a favor d’eradicar del cos de la Policia Local l’anomenat Grup d’Intervenció Especial (GIE), el qual fa funcions de policia antiavalot. L’acte va aplegar gairebé 200 persones als Amics de les Arts, i va estar organitzat per Solidaritat Antirepressiva de Terrassa, Alerta Solidària i la CUP Terrassa. Es tractava d’entendre el per què de la presència d’aquests cossos en moltes de les policies locals de les grans ciutats en la darrera dècada. També va funcionar el reclam per donar suport a la Maria Sirvent, regidora de la CUP denunciada per un grup de funcionaris locals, només “per descriure en el ple municipal la realitat de la policia de Terrassa”.
Així s’expressà el membre d’Alerta Solidària Xavi Pellicer. I reflectí el sentir general dels assistents: “la querella contra la Maria ens preocupa ben poc, el que volem és canviar el model policial”, continuà. “Ara l’alcalde (Ballart) ha anunciat un canvi de model: és l’exemple de per què serveixen les lluites com aquesta”. De fet, la denúncia presentada contra la regidora ha facilitat que es reobri el debat sobre la presència de grups antiavalots en el sí de la policia local, i per qüestionar les seves controvertides actuacions i el seu sentit de ser.
Albert Boada (Crida per Sabadell): “allò que anomenen delinqüència nosaltres li diem desigualtats”
L’advocat Joan Tamayo va començar amb un sentit recordatori pel Juan Casado, mort recentment, i seguidament recalcà que “aquestes coses passen quan no es té un disseny de ciutat i no hi ha participació ciutadana”. Afegí que “quan es donen noves experiències polítiques, el sistema s’esvera”, mentre situava en un mateix nivell el cas de la policia local i el de la municipalització de l’aigua, molt candent, la gestió de la qual porta 75 anys en mans d’una empresa privada. Segons Tamayo, la policia “ha de ser democràtica, responsable, fer les funcions marcades per la llei”. Es referí l’activista també a un dictamen elaborat per la Síndica de Greuges, on es posa en qüestió la presumpció de veracitat en les denúncies formulades pels agents de la Policia Local.
L’Albert Boada és regidor per la Crida per Sabadell. En la seva experiència de lluita contra la policia, comentà diverses situacions viscudes al Vallès els darrers anys. Molt significatiu el cas Bemba, amb detencions indiscriminades de joves per part de la Policia Local a Sabadell. A la ciutat veïna també es va crear fa una dècada un cos antiavalot, també per un govern del PSC. Per Boada, “la policia s’ha fet repressiva, haurien de mediar, no ser font de conflictes”. Com a explicació, el regidor destacà que vivim en una societat amb un discurs sobredimensionat de la seguretat, on “es vol reforçar la imatge d’una policia dura i distant, copiant el model alemany o israelià”. Per això, continuà, “a les institucions no volen que s’implanti un model basat en una policia preventiva i propera. No volem models corporativistes, són funcionaris públics que haurien de lluitar contra el frau fiscal i el robatori de guant blanc”, defensà, ja que “allò que anomenen delinqüència nosaltres li diem desigualtats”.
Dolors Sabater (Guanyem Badalona): “un municipi no té competències per tenir unitats antidisturbis”
Joan Tamayo, Albert Boada i Dolors Sabater. Foto: OV Cardona
Un altre exemple de recerca i canvi de model policial és a Badalona. Amb l’arribada al poder de la confluència amb Guanyem, es pretén trencar amb un model de seguretat repressiva, promogut a l’anterior mandat de García Albiol (PP). “Des d’un primer moment vam voler una policia local diferent”, deia l’alcaldessa Dolors Sabater. “Vam dissoldre la unitat Omega, ja que a Badalona la policia està instrumentalitzada políticament”, afirmà. L’alcaldessa va voler destacar que “un municipi no té competències per tenir unitats antidisturbis”; en canvi, deia, “apostem per una policia preventiva, democràtica i comunitària”. Segons la Dolors, la societat està “imbuïda per un concepte de seguretat molt esbiaixat, i es fa creure a la població que sense ella s’incrementa el caos, quan “hem constatat que les actuacions majoritàriament són pel soroll a l’estiu”. El membre de la CUP Nacional David Fernàndez, que finalment no va poder assistir a aquest acte “imprescindible de denúncia i solidaritat”, va enviar un text on feia seves les paraules de la Maria.
A l’acte varen assistir representats de diversos col·lectius i entitats locals que donen suport a la regidora de la CUP: la FAVT, Iaioflautes, Ateneu Candela, Taula de l’Aigua, Observatori dels Drets Humans, Observatori Ciutada Municipal, Procés Constituent, CGT, COS, Arran, SEPC, Endavant, i dels partits Terrassa en Comú, ERC, ICV, EUiA i PSUC Viu. El proper episodi, l’acte de conciliació que tindrà lloc el proper divendres 22 als Jutjats de Terrassa, entre la Maria Sirvent i els policies denunciants.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari