La sortida d’Isabel Marquès de la Sindicatura deixa el govern local fora de joc

1 Comment

La sortida de la Síndica de Greuges de Terrassa, que no dimissió, ja que el seu mandat havia acabat feia més d’un any, deixa el govern local, Ballart i PSC, totalment fora de joc. Han deixat passar els dies sense fer res, forçant la situació, potser esperant que allò tot sol trobaria sortida, i ara no tenen proposta ni solució. La Junta de Portaveus, a corre-cuita, decidí pensar en el canvi de Reglament. Mentrestant, es preveu un període de mesos, seria bo, just i necessari que la Sindicatura no deixés de funcionar. Aquest dies, a Barcelona estan en període d’elecció de la nova persona responsable de la Sindicatura. Potser podrien fer un cop d’ull a la veïna ciutat.


La Síndica de greuges de Terrassa, Isabel Marquès, anuncià el passat divendres 8 d’abril la finalització del seu encàrrec al capdavant de la institució que, d’acord amb l’estatut del propi Ajuntament de Terrassa, ha de «vetllar pels drets i llibertats dels ciutadans i ciutadanes de Terrassa, en les seves relacions amb l’Ajuntament, o amb els seus organismes autònoms i empreses».

Ho feia amb una breu carta dirigida a «la meva estimada Terrassa», tot recordant que va iniciar l’exercici d’aquesta responsabilitat el mes de gener de 2010, en ser designada pel Ple Municipal. Confessa haver desenvolupat la tasca «amb il·lusió i compromís cap a les persones, denunciant situacions injustes o de desigualtat i defensant la transparència i els drets de la ciutadania ver l’administració municipal». Aclareix que ha utilitzat sempre el diàleg per cercar solucions i assegura que marxa «amb la sensació que des d’Oficina de la Síndica s’ha fet feina ben feta», tot augurant «llargs anys de vida» per aquesta institució.IsabelMarquèsNov2015FotoPV_7

La sortida d’Isabel Marquès deixa aquesta càrrec sense persona responsable, tot i que el darrer any i dos mesos la Síndica va exercir d’ofici i a sol·licitud de l’alcalde Ballart, mentre a l’Ajuntament escollien una altra persona per continuar al davant de l’Oficina. D’altra banda, fa també molt de temps que, des de l’experiència quotidiana i la necessitat de condicions i recursos, la pròpia Síndica havia proposat i demanat modificacions al Reglament que tampoc no van realitzar-se mai i que avui són matèria d’urgència. Res no s’ha fet al respecte durant tot aquest temps.

El dilluns dia 11 d’abril, el mateix dia que Isabel Marquès feia efectiva la seva retirada, es reunia en «sessió extraordinària» la junta de portaveus municipal, amb un sol punt a l’ordre del dia: «Proposta de revisió del vigent Reglament de la Sindicatura municipal de Greuges de Terrassa». Com que amb més d’un any de temps per pensar i estudiar el tema no hi ha marge per concedir que, «tot plegat, llàstima, qui sap… ha estat un despiste, anem molt liats…»; només es pot concloure que a l’equip de govern actual, però també a l’anterior, aquesta qüestió l’importava ben poc, o res.

O pitjor encara, com deixa entreveure i afirma la Isabel Marquès en diverses entrevistes (podeu llegir l’entrevista que li vam fer) i denunciava explícitament, amb totes les paraules i lletres, l’advocat Joan Tamayo, perquè la institució de la Sindicatura havia esdevingut una molèstia pel govern del PSC local, «no era un simple paper de ‘gerro de flors boniques’». Amb altres paraules, aquest Govern seria molt amic de fer «brindis al sol», sobre molts temes i qüestions, «s’apunta a un bombardeig» que diuen altres, però de paraula només, i vinga declaracions i adhesions que no surten del paper.

En tot cas, ara caldria, ja, fer quelcom, ràpid però ben fet, sobretot ben fet, que ara segurament tampoc no vindrà de dies. Garantint, de totes formes, que les funcions de l’Oficina de la Sindicatura no deixen d’exercir-se. Mentrestant, potser podrien anar mirant i estudiant altres casos. A Barcelona, molt a prop, ciutadania i institucions compten amb un reglament i mecanisme d’elecció que podria ser un bon exemple a tenir en compte.

Pep Valenzuela

Reproduïm a continuació el funcionament del mecanisme d’elecció a la Sindicatura:

Eleccions a la Sindicatura de Greuges de Barcelona 2016

Del 15/01/2016 al 15/03/2016

L’Ajuntament de Barcelona ha obert el procés de presentació de candidatures per a la Sindicatura de Greuges de Barcelona. Poden proposar candidatures les entitats inscrites en el Fitxer General d’Entitats Ciutadanes.

Fase 1: Inici del procés

Les persones candidates han de tenir una trajectòria personal i professional i un coneixement de la ciutat adequats per exercir aquestes funcions. A més, han de complir les condicions següents:

  • Ésser major d’edat i gaudir de la plenitud de drets civils i polítics

  • Tenir la condició política de català, d’acord amb el que estableix l’article 6 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya

Es poden presentar candidatures fins al 15/3/2016. Les entitats han de fer arribar les propostes mitjançat formulari o per registre, tot indicant:

  • Nom de la persona candidata

  • Fotografia en format JPEG

  • Breu currículum del candidat (màxim 1.000 caràcters)

  • Currículum en format PDF

  • Carta de suport signada

  • Opcionalment es podrà indicar:

    • URL d’un vídeo de presentació

    • Qualsevol altre document que es consideri necessari, sempre en format PDF o JPEG.

Fase 2: Exposició pública de les persones candidates i suport

Exposició pública de les persones candidates i suport

Fase actual

Del 16/03/2016 al 15/04/2016

Durant aquesta fase s’informarà públicament de totes les candidatures acceptades i els ciutadans i ciutadanes residents a Barcelona de manera individual, i les institucions o associacions no enregistrades, però legalment constituïdes a Barcelona, podran oferir el seu suport a qualsevol de les candidatures proposades.

Els ciutadans i ciutadanes podran conèixer el currículum de les persones candidates a través d’una fitxa de cadascun i hi podran fer comentaris de suport. Les persones que vulguin expressar el seu suport a alguna de les candidatures han d’estar empadronades a la ciutat de Barcelona i hauran d’identificar-se amb un document (NIF, passaport o NIE), una adreça electrònica, el codi postal del seu domicili i la data de naixement. Aquestes dades serviran per comprovar que la persona està empadronada correctament. Un cop fet aquest pas, s’enviarà un enllaç al correu electrònic facilitat, al qual caldrà fer clic per poder acabar el procés. Una vegada generat, l’enllaç podrà ser utilitzat durant un període d’una hora. Quan hagi transcorregut aquest temps i si no s’ha utilitzat, caldrà fer de nou el procés, que és totalment anònim ja que no s’emmagatzemarà cap de les dades facilitades ni tampoc a quina de les persones candidates heu donat el vostre suport. Els comentaris de suport també seran anònims. L’Ajuntament de Barcelona podrà eliminar els comentaris que consideri ofensius. Cada ciutadà o ciutadana de Barcelona únicament podrà donar suport a una persona candidata.

Les institucions o associacions que vulguin donar suport a una candidatura hauran d’enviar mitjançant formulari un document que demostri que estan constituïdes legalment i amb domicili legal a Barcelona, el nom del seu representant legal i el nom de la candidatura a la qual donen suport, tot manifestant els motius del seu suport.

Fase 3: Nomenament del Síndic o la Síndica de Greuges municipal

A partir del 16/04/2016

Una vegada finalitzada l’exposició pública de les candidatures, es tindrà en compte el suport que hagi rebut dels ciutadans, ciutadanes i entitats. Després de consultar amb els grups municipals, l’alcaldessa proposarà el nomenament definitiu al Consell Plenari. El nom del nou Síndic/a de Greuges serà anunciat en aquest web, i també als mitjans de comunicació oficials de l’Ajuntament de Barcelona.

Related Articles

1 Comment

  1. El Consell d’Entitats dóna suport a la Síndica i denuncia l’abandó de la seva figura - Created by Redacció malarrassa - In category: Moviments socials - Tagged with: - malarrassa - El periòdic independent i gratuït de Terrassa

    […] Greuges, la qual ha deixat el càrrec després de més de cinc anys. El càrrec queda ara desert i deixa el govern en fora de joc. La plataforma reivindica un procés ampli i obert de participació per a la elecció de la […]

Deixa un comentari