Denunciat l”Ouishare Fest BCN’, dit que d’economia col·laborativa, per frau amb el voluntariat

No Comment

UGT denuncia l’organització de l’Ouishare Fest Barcelona 2016 a la inspecció de treball per cobrir llocs de treball amb “voluntaris”

La UGT de Catalunya ha denunciat davant la Inspecció de Treball l’empresa Ouishare, organitzadora del Ouishare Fest Barcelona, esdeveniment professional sobre, anuncien, «economia col·laborativa», per utilitzar de manera fraudulenta la figura del voluntariat per encobrir relacions laborals. Aquesta és una situació similar a la del recent Saló Eròtic de Barcelona, també denunciada pel sindicat. El cas torna a demanar atenció sobre la cada vegada més habitual utilització del títols “col·laboratiu”, “cooperatiu”, “social” i fins i tot “solidari”, com des de fa més temps allò del “capitalisme verd”, per amagar l’explotació i aprofitament miserable del treball honest i la bona voluntat de la majoria de la gent.

Ouishare fest BCN 2016

En el magazine elaborat per l’organitzadora Ouishare i enviat a l’estiu, es demanaven “voluntaris” per treballar la meitat de la jornada durant els dies de l’Ouishare Fest Barcelona i ajudar en les tasques de muntatge i desmuntatge els dies previs i posteriors a l’esdeveniment, que se celebrarà els dies 26 i 27 d’octubre.

En concret, les àrees de treball descrites per a realitzar aquest “voluntariat” són: guarda-roba i check-in, càtering, logística, comunicació, muntatge i desmuntatge, vídeo i streaming, suport tècnic, acompanyament en diferents espais. A canvi, l’organització permet als voluntaris gaudir de les diferents conferències, debats i workshops de forma gratuïta en les seves hores lliures. El preu de les entrades a l’esdeveniment oscil·la entre els 120 i els 450 euros.

El sindicat UGT de Catalunya entén que aquestes tasques per les quals es demana la participació de voluntaris no es poden cobrir mitjançant aquesta figura i no poden quedar emparades sota els requisits de la llei del Voluntariat, Llei 45/2015 de 14 d’octubre i la Llei 25/2015, del 30 de juliol, del voluntariat i de foment de l’associacionisme.

Per això la denúncia davant la Inspecció de Treball, perquè «es tracta de relacions laborals encobertes que no poden quedar emparades sota la llei del Voluntariat (llei 45/2015 de 14 d’octubre), que estableix que les entitats de voluntariat, entre d’altres requisits, no poden tenir ànim de lucre i han d’estar constituïdes i inscrites en els registres competents, d’acord amb la normativa estatal, autonòmica o d’un altre Estat membre de la Unió Europea».

Cal ara esperar que Inspecció comprovi els fets denunciats, aixequi acta de les infraccions i dicti una resolució sancionadora que obligui l’empresa a ajustar-se a dret, declaren des d’UGT. El magazine reclama la participació de “voluntaris amb entusiasme, energia positiva i ganes d’implicar-se” en un esdeveniment “immers en una atmosfera diferent, plena d’optimisme i ganes de construir una societat més justa”. Però, «tenir treballadors a cost zero no només no ens sembla la millor manera de construir una societat més justa, sinó que es tracta d’un frau de llei».

Related Articles

Deixa un comentari