[Dansa] Una ​ ​ de ​ ​ les ​ ​ millors ​ ​ companyies ​ ​ del ​ ​ món ​ ​ ret ​ ​ homenatge ​ ​ al ​ ​ gran ​ ​ coreògraf d’Holanda ​ Hans ​ ​ Van ​ ​ Manen

No Comment

El dissabte 21 d’octubre la companyia Introdans, representant de l’Escola Holandesa de Ballet, porta tres grans coreografies de l’aclamat coreògraf Hans Van Manen: In and Out, Black Cake i Polish Pieces. La companyia, reconeguda pel seu ​paper renovador en el món de la dansa a Holanda, ​ha escollit aquestes tres peces ​imprescindibles ​per retre un sentit homenatge ​a Van Manen que el passat mes de juliol va fer 85 anys.

La funció dóna el tret de sortida a la tardor de la 34a Temporada BBVA de Dansa, que comptarà també amb el Russian State Ballet (25 de novembre) i es clausurarà amb una gala d’Estrelles i Solistes de l’Òpera de París (16 de desembre).

La companyia

Introdans és una de les companyies més importants en l’escena internacional. La companyia va ser fundada el 1971 a Arnhem pels ballarins Hans Focking i Ton Wigger. L’origen del seu nom és el derivat d’ ‘introduction to dance’, degut a la falta d’una companyia que apostés en aquell moment per la dansa a les regions holandeses de Gelderland i Overijssel.

A principis dels noranta la companyia va ser declarada part de l’estructura cultural bàsica del país i es va integrar al Ministeri d’Educació fet que els va permetre contractar coreògrafs convidats i projectar-se com a companyia a l’estranger. Amb la col·laboració de prestigiosos coreògrafs s’han creat ballets pensats específicament per als seus ballarins, això fa que el repertori ​ ​ d’Introdans ​ sigui únic.

L’any 1984 Introdans va rebre el Premi Crítica del Teatre pel seu paper renovador en el món

de la dansa a Holanda i se la considera la representant de l’Escola Holandesa del Ballet. El seu estatus ha estat reconegut per exemple essent la primera companyia de ballet estrangera en actuar al nou escenari del Teatre Bolxoi de Moscou (2003), també ha actuat arreu d’Europa i a una vintena de països d’arreu del món entre els quals destaca el The New Victory Theater de Nova York.

La companyia té una secció jove de dansa que, amb caràcter independent, ofereix representacions en centres juvenils i escoles amb l’objectiu de donar a conèixer el món de la dansa als nens i als joves.

Hans van Manen, coreògraf

Van Manen és sens dubte el gran coreògraf d’Holanda i dels més importants del món. Des de fa molts anys Introdans té una estreta relació amb el coreògraf i des del 1995 inclou en el seu repertori més d’una vintena de coreografies seves.

Van Manen, que ha fet 85 anys aquest mes de juliol, va començar la seva carrera l’any 1951 com a membre del Recital Ballet de Sonia Gaskell i el 1952 es va incorporar a la Nederlands Opera Ballet, on va crear el seu primer ballet titulat F eestgericht . Més endavant va entrar a la companyia del coreògraf i ballarí Roland Petit a París i posteriorment va tornar a la Nederlands Dans Theatre com a coreògraf i ballarí, i en va ser director artístic des del 1961 fins al 1970.

El gran coerògraf ha creat més de quaranta ballets com De maan in de trapéese , Simfonia en tres moviments , Dualis Squares o Trois gnossiennes . És a més a més, un aclamat fotògraf que ha exposat el seu treball arreu del món.

Ton Wiggers, director

L’ideari de Ton Wiggers, fundador i director d’introdans, era crear una gran audiència familiaritzada amb la dansa, daquí la voluntat dels fundadors de la companyia de crear un programa educatiu adreçat als infants fet que han assolit àmpliament els seus objectius en aquests gairebé 50 anys d’existència.

Wiggers ha donat constantment oportunitats a nous coreògrafs holandesos i ha estat el trampoli cap a un reconeixement nacional i internacional com són els casos d’Ed Wubbe (Scapino Ballet Roterdam), Gragam Lustig (Oakland Ballet), Philip Taylor (Ballet de Munich), Gian Franco Paoluzzi (Ballet d’Aubsburg).

Related Articles

Deixa un comentari

SEGUEIX-NOS A TWITTER