Resposta al Sr. Cardús Ros: El misteri de la Passarel·la de Mútua

No Comment

Com Vostè diu molt bé, no puc entendre (”per dir-ho suaument”) la seva postura. De totes formes, aquest article crec que el defineix molt bé. Intentaré respondre-li educadament, cosa bastant difícil d’aconseguir; per sort molta gent ja sap de quin peu calça, ja que és amic de les polèmiques sobretot si intervé la societat civil.

Parla com si es tingués una predeterminació en contra de Mútua, i això és no voler veure la realitat. Ja sé que no servirà de res explicar-li, però sàpiga que l’enemic és el Govern de la Generalitat i en concret la Conselleria de Salut, que té totes les competències de salut i no Mútua. El problema de Mútua com altres hospitals del país és que és la mà executora d’aquest govern i en aquest cas de forma aplicada.

No diu res sobre l’opacitat o secretisme d’aquesta societat. Per això hi ha persones i entitats que demanem una auditoria externa i pública, és a dir una “Passarel·la de Transparència”. Volem saber per quant lloga els quiròfans a la seva clínica privada, si és que li cobra quelcom; volem saber quin lloguer paguen i a qui… Però vostè tot això sembla no importar-li, només vol deixar als firmants del document com a uns antisistema.

No fa cap referència a la situació d’indefensió i desatenció dels usuaris. Està molt preocupat pel personal per quan hagi de traslladar-se d’un centre a l’altre, però omet explicar en quina situació ha quedat el seu personal laboral després de 5 anys de retallades.

Fa temps que no havia llegit un article tan malintencionat. Però, què podem fer, és la seva opinió, tan respectable com la  dels qui no pensem com vostè. Tampoc no pretenc fer-se-la canviar.

Però cal, sí, contestar alguns aspectes del seu article:

1r- En el seu article només fa referència a 4 entitats i se´n oblida, no sé si per manca d’informació o és per altre motiu pitjor, que a dia d’avui són 27 les entitats que no estan d’acord amb la construcció de la passarel·la i que volem que es destini aquest diner a l’atenció dels usuaris.

2n- Diu que en conjunt es tracta d’un projecte que ha de millorar l’oferta sanitària de la ciutat. I em pregunto: què té a veure la construcció de la passarel·la amb l’oferta sanitària? o és que no hi ha ja un pont que travessa la riera que separa l’hospital de la futura seu de les consultes externes? El que m’agradaria saber és si hi haurà més serveis, més personal, més llits, evidentment per a la Sanitat Pública.

3r- Comenta que s’oposen a l’ampliació de les urgències. Res més lluny de la veritat, impossible. Le recomanaria que llegís altra vegada el manifest de la PDSPT. No es fa cap menció a l’ampliació o les informacions publicades. L’únic que es va dir en la roda de premsa del passat dijous dia 29 d’octubre és que l’ampliació d’urgències seria positiva, però generava una sèrie de qüestions que de moment no tenen resposta: s’ampliaria la plantilla? Després dels col·lapses d’aquests anys a urgències per manca de llits (segurament també per manca de personal), a on derivar els pacients? es té la previsió d’ampliar el número de llits (o recuperar els llits públics que s’han perdut des del 2010)? ….. a dia d’avui, encara ningú ha donat explicacions d’aquest projecto d’ampliació.

4rt- Parla d’una reacció enfurismada a una connexió que representaria una millora òbvia per al conjunt del servei i molt en particular per als treballadors. Evidentment aquesta és la seva opinió, tan respectable com la d’aquells que pensen el contrari. Li asseguro, però, que ha estat una reacció molt meditada i gens enfurismada, com pretén fer creure als seus lectors. M’alegra que pensi en el bé dels treballadors però trobo a faltar algun comentari sobre l’ERO que van patir 800 treballadores, o la pèrdua de salari i del poder adquisitiu que ronda el 30%, o l’ampliació dels horaris.

5è- Comenta que els 1,5 milions o 3 milions de €, segons el que s’ha publicat en els mitjans de comunicació, que podrien anar a reduir les retallades o les llistes d’espera, això li sembla increïble. Sembla que per vostè 1,5 o 3 milions és no res, però no comenta res sobre els pacients que fa mesos i anys que esperen una operació o diagnòstic, amb el que representa de patiment i angoixa per aquests ciutadans. També comenta que si no es fa la passarel·la s’impedeix el creixement del Grup. Em pregunto: sap vostè quelcom que jo no sàpiga? per exemple que algun dia pensin posar llits a la passarel·la o posar als pacients d’urgències quan no els puguin derivar a planta?

6è- Comenta que això de les retallades i llistes d’espera no és problema de Mútua. Aquí té raó, és un problema de CATSALUT. I si això és cert, em pregunto si enlloc d’arribar a la situació actual per què Mútua no informa l’opinió pública que el Departament de Salut del Govern de la Generalitat li obliga a efectuar aquestes retallades que creen unes llistes d’espera oficials, que no reals, molt per sobre de la mitjana de Catalunya. Si fos així, fins i tot podríem treballar conjuntament per reclamar a la Generalitat, y no aquesta opacitat a la qual ens tenen acostumats. Li recordo que quan una persona demana hora de visita la resposta més normal és que ja la trucaran, i mentrestant no estàs a cap llista. En definitiva, que es facin públics els contractes entre Mútua i CATSALUT i expliquin quines retallades els hi obliga a aplicar, i no em digui que aquest és un document no públic per ser entre una empresa privada i CATSALUT, ja que aquesta empresa rep diners públics.

Que expliquin en què gasten els 228 milions d’euros de diners públics (que pot ser molt o poc, però públic) que reben del Govern de la Generalitat segons informació del seu Gerent en un mitjà de comunicació local i que diu que representa el 85% dels ingressos. Poca broma! Són més de 38.000 milions de les antigues pessetes, i que ningú controla, per ser una empresa privada. I vostè, evidentment, tampoc demana explicacions sobre la destinació d’aquest diner. Segons vostè, sin ànim de lucre, cosa que dubto ja que el Holding de Mútua està composat per moltes empreses i aquestes no se sap si són amb o sense ànim de lucre. Però, sembla que això a vostè no li preocupa, com tampoc la seva opacitat.

7è- Parla de que gràcies a la passarel·la donaran treball a cristallers, pintors i enginyers; i ens acusa directament de que no es crearà ocupació per culpa dels que hi són contra la passarel·la. Deixi’s de demagògia barata i si està tan interessat en crear ocupació demani en el seu article d’opinió setmanal que s’acabin les obres de la B-40, per exemple, que segons ens han venut una vegada acabada vindran un munt d’empreses que crearan ocupació permanent.

8è- Diu que no sap quin nivell de participació tenen les 4 entitats que menciona en el seu article, oblidant-se que no són 4 sinó 27 les entitats que s’han adherit. Entenc que no s’ha molestat en indagar quines entitats són, menyspreant el grau de representació d’aquestes, com si, per altre cantó, vostè la tingués tota, la representativitat.

Després d’haver fet aquest escrit d’opinió suposo que els seus amics li enviaran una panera de Nadal que no hi cabrà per la porta de casa. Per un moment he pensat que estava davant el màxim accionista de l’empresa.

Aclareixo que aquesta és una opinió personal i no de les entitats que han signat el Manifest.

Jaume Pavía
Terrassa novembre del 2014

Related Articles

Deixa un comentari