La Síndica denuncia la vulneració dels drets dels infants per deixar-los sense servei de menjador

No Comment

La Síndica de Greuges municipal ha emès una actuació d’ofici en què condemna, arran del fet dels dies passats en què 150 nens s’havien quedat sense servei de menjador en diverses escoles per suposat impagament de la quota, s’hagi vulnerat el Dret a la seguretat vital dels infants.

A la vegada, la Síndica Isabel Marquès demana que l’Ajuntament entoni un mea culpa: “Com a síndica, avui prego a l’Ajuntament una clara rectificació a la vulneració del Dret a atencions i assistència especials dels infants, de l’article 25.2 de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948”, afirma la Síndica. Precisament fa pocs dies, l’Ajuntament es limitava a comunicar un canvi en el protocol per tal de «millorar i agilitzar la coordinació entre els serveis municipals i l’empresa concessionària», la tristament famosa Serhs.

La següent és l’actuació d’ofici ‘A006/2018 en Defensa de l’interès superior de l’Infant’ tramitada per la Síndica de Greuges: 

Actuació d’ofici en defensa de l’interès superior de l’Infant

L’interès superior de l’Infant és un dels principis de la Convenció Universal dels Drets dels Infants de 1989. Precisament, demà, dimarts 20 de novembre, es celebra el dia Universal dels Drets dels Infants (DUDI) a tot el món. L’Estat (és a dir l’Administració estatal, autonòmica i/o local) es compromet a assegurar a l’Infant la protecció i l’atenció que siguin necessàries per al seu benestar, adoptant les mesures per donar efectivitat als drets econòmics, socials i culturals de l’infant.

Tots aquests principis reafirmen la necessitat de proporcionar als infants, cura i assistència especials en relació a la seva vulnerabilitat. 

I jo, com a defensora dels Drets Humans, em pregunto: la societat compleix aquests principis? La veritat és que, a nivell mundial, segur que no. I a nivell local, a la nostra ciutat? Amb molta pena, us haig de dir que tampoc.

“El passat 29 d’octubre, 150 infants es van quedar sense menjador escolar en 3 escoles públiques per suposat impagament de la quota mensual d’octubre…..” i no és la primera vegada que passa. Una nena va preguntar a la seva mare: “Mama, per què no m’han deixat dinar a l’escola?

Aquest fet demostra que la nostra societat, que l’administració local, el nostre Ajuntament, ha de reconèixer un mea culpa: s’ha vulnerat el Dret a la seguretat vital dels infants, reconegut en la Declaració dels Drets Humans Emergents negant l’alimentació bàsica adequada. No és acceptable l’entrepà que va substituir l’àpat.

Com a defensora dels Drets Humans, em pregunto: la societat compleix aquests principis? La veritat és que, a nivell mundial, segur que no. I a nivell local, a la nostra ciutat? Amb molta pena, us haig de dir que tampoc.

Com a síndica, normalment faig recomanacions a l’Ajuntament, però avui prego a l’Ajuntament una clara rectificació a la vulneració del Dret a atencions i assistència especials dels infants, de l’article 25.2 de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948.

El deure de respectar i protegir els Drets Humans recau sempre, de manera directa, sobre la figura de l’Estat sobirà (inclou totes les administracions públiques) entès com a poder públic.

Actuació d’ofici en defensa de l’interès superior de l’Infant Desitjo que situacions com les viscudes el passat 29 d’octubre no tornin a succeir. Es de Justícia.

Atentament,

Isabel Marqués Amat
Síndica Municipal de Greuges de Terrassa

Terrassa, 19 de novembre de 2018

In : Destacats

Related Articles

Deixa un comentari