El govern local no posa la pancarta pels presos que aprovà el Ple: «Escac a la democràcia», denuncia ERC-MES

No Comment
El col·lectiu organitzador dels Cants per la Llibertat, en suport de les persones preses, exiliades i encausades trobà la manera de penjar la pancarta a l’Ajuntament, també aquest dia 12 de febrer. Foto PV

Redacció

«El govern municipal posa en entredit la democràcia a l’Ajuntament de Terrassa per evitar un gest de suport a les preses i presos polítics durant el judici de l’1 d’Octubre que comença aquesta setmana», afirma el grup municipal ERC-MES en un comunicat fet públic avui dimecres 13 de febrer. Els grups impulsors de la iniciativa (ERC-MES, Pdecat, CUP, Terrassa en Comú) exigeixen al govern municipal l’execució de l’acord aprovat per la majoria del plenari.


El passat divendres 8 de febrer, des d’alcaldia es feia arribar als grups municipals un informe jurídic en relació a l’acord adoptat per la Junta de portaveus en data 31 de gener de 2019 “per penjar una pancarta al balcó de l’Ajuntament de Terrassa denunciant la injustícia amb les preses i els presos polítics”.

L’informe, encarregat pel govern municipal «per evitar el compliment d’un acord aprovat per la majoria absoluta del plenari municipal», s’afirma al comunicat, esdevé pels grups promotors una clara mostra de «manipulació dels mecanismes democràtics de l’Ajuntament de Terrassa i explicita la voluntat del govern municipal i el mateix alcalde d’ignorar la sobirania democràtica del ple municipal». Un fet corroborat pel mateix alcalde que ha decidit fer públic que no pensa complir amb un acord plenari aprovat a través d’un article en premsa.

Amb la disculpa d’aquest informe jurídic «francament desafortunat i fal·laç en les seves conclusions», acusa el grup ERC-MES, es considera els acords del plenari com a “precs” a una autoritat superior, l’alcalde, i que aquest, en cap cas, té l’obligació de complir la voluntat majoritària del plenari. «S’anul·la, per tant, el principi de confiança entre l’expressió de la sobirania popular dels representants electes que componen el plenari municipal i l’obligació de l’executiu municipal i, en últim terme de l’alcalde, de respectar i donar resposta a les decisions plenàries», denuncia.

A més, hi ha dos component més, «tècnics i bàsics, però gens menors», afegeixen els republicans. En primer terme, que l’informe jurídic «omet deliberadament la doctrina jurisprudencial en que es basa per afirmar que la pancarta no “és conforme a dret”». Una omissió que evita explícitament citar que l’expressió democràtica de la majoria d’un plenari a la façana de l’Ajuntament que, segons el grup municipal, «és perfectament legal i només hi ha precedents que ho impedirien en període electoral que, de moment, no és el cas».

En segon terme, s’ha de donar importància al fet que aquest informe hagi estat encarregat als serveis jurídics de la casa i no a la secretaria general de l’Ajuntament, evitant que hi pugui haver un recorregut per impugnar l’informe.

En aquest sentit, des dels grups promotors de la iniciativa es constata que l’alcalde i el govern municipal «no tenen cap impediment legal, cap ni un, per complir un acord de la majoria del seu plenari i no es pot consentir que un alcalde de Terrassa es negui a executar un acord de la majoria del plenari de l’Ajuntament perquè no el comparteix. Si és així, la devaluació de la democràcia arriba tristament i indefectiblement a l’àmbit municipal terrassenc».

Per evidenciar aquest punt i revertir la situació i «recuperar l’autoritat manllevada pel govern municipal a la representació ciutadana del plenari municipal», els grups municipals d’ERC-MES, la CUP i el Pdecat demanaran que la secretaria general de l’Ajuntament signi el contingut de l’informe jurídic que se’ls hi ha presentat. Paral·lelament, es presentarà una proposta de resolució per ser debatuda al pròxim ple de febrer pel compliment dels principis democràtics a l’Ajuntament de Terrassa i evitar que el govern municipal pugui, mai més, ignorar la sobirania municipal expressada al Saló de plens.

Related Articles

Deixa un comentari