Abans d’ahir, l’empresa concessionària Smatsa, encarregada de la recollida de residus i neteja de les vies públiques a Sabadell, va realitzar una roda de premsa amenaçant amb l’empitjorament del servei i amb l’acomiadament d’un mínim de 17 treballadores.
Smatsa pretén així forçar el govern local per mantenir el sucós contracte del que gaudeix, tot i no complir amb el mateix, segons demostrarien els resultats d’una auditoria independent.
Davant aquesta amenaça a la ciutat de Sabadell, afirmen des de la Crida per Sabadell, actualment en el govern, “volem deixar molt clar que ni cedirem a cap mena de xantatge, ni permetrem -sota cap circumstància- ni un sol acomiadament”, tot afegint que quan fa tres anys es va constituir l’actual govern de “transformació” i es va començar a “aixecar la catifa d’Smatsa, i es va descobrir tot un conjunt de males pràctiques”, entre les quals:
-
L’adjudicació del servei realitzat pel govern del PSC a Smatsa està sent investigada en el marc del cas Mercuri per diverses irregularitats detectades.
-
Els serveis que Smatsa deia que el govern actual li ha retallat provenen d’una modifiació de contracte feta pel PSC durant l’anterior mandat. El que van acordar, però, era seguir cobrant el servei tot i no estar fent-lo.
-
L’auditoria realitzada ha descobert que Smatsa no ha realitzat el 68% de les neteges de contenidors contractades, ni una tercera part del servei de neteja viària contractat durant els darrers dos anys.
-
L’any 2015 Smatsa va destinar prop de 825.000€ a despeses no previstes en el contracte ni tampoc relacionades amb el servei. A més, l’empresa, hauria facturat 3 milions i mig d’euros de més en la recollida de residus des del 2014 fins al 2016.
L’empresa diu ara que l’Ajuntament li ha rebaixat el pressupost, quan la veritat és que ha estat augmentat en un 3% en relació al del 2017 (de de 19,7 a 23,4). Segons la Crida, “Smatsa va fer una oferta que no pot complir oferint uns preus per serveis més baixos dels reals. Ara, en lloc d’assumir les seves responsabilitats, pretén que siguem la ciutat i les treballadores qui socialitzem els costos”.
En un comunicat fet públic el 19 de juny, la Crida informa que el directiu d’Smatsa Eugenio Ángel Díaz va cobrar 179.200 euros bruts el 2015, i la resta de la directiva “s’estan lucrant escandalosament a costa d’un servei municipal que afecta a tota la població de la ciutat”. Tot emfasitzant que, ara, “per protegir aquests privilegis i el seu lucre privat, les grans concessionàries estan protagonitzant una ofensiva contra qualsevol intent de les administracions locals de recuperar el control en la gestió dels serveis públics”.
Davant “l’evidència” detectada per tots els mecanismes de fiscalització que s’han aplicat, Smatsa “no té cap argument vàlid per defensar-se. La seva única sortida és la mentida, la judicialització (querella contra 4 regidores i 4 tècniques de l’Ajuntament), l’amenaça i l’espionatge (contractació de l’empresa successora de Método 3 per espiar el govern municipal).“
Smatsa ha amenaçat amb fer que la ciutat estigui més bruta i en deixar a -al menys- 17 treballadores al carrer. Només per “protegir els seus privilegis i per seguir-se enriquint a costa dels drets de les habitants de la ciutat, culpant a un govern municipal que només està vetllant pel correcte funcionament del servei”.
Des de la Crida per Sabadell, en tot fas, s’afirma que no claudicaran davant les amenaces: “no permetrem sota cap circumstància que es perdi cap lloc de treball ni que es produeixi cap rebaixa en les condicions laborals. Estem aquí per defensar els drets de totes, per aixecar catifes i acabar amb privilegis. Els seus xantatges no ens aturaran. Per això, considerem que cal aplicar totes les mesures necessàries per impedir l’empitjorament del servei i la pèrdua de cap lloc de treball, recorrent -si és necessari- a la intervenció econòmica de l’empresa concessionària”.
Deixa un comentari