Associació d’exalumnat de la UPC sènior: «No té preu l’experiència d’estar sempre aprenent»

No Comment

El Diploma sènior universitari en Ciència, Tecnologia i Societat d’UPC de Terrassa, per a majors de 55 anys, ha esdevingut referència d’èxit i participació. El curs passat es van matricular 306 alumnes, amb un percentatge de dones del 66%, l’estudianta més gran té 85 anys i la més jove 56. El nombre creix cada any, moltes alumnes segueixen estudiant matriculant-se d’assignatures, i un bon nombre, 106 sòcies i 360 simpatitzants, continuen trobant-se en l’associació d’exalumnat Alumni Ciència, Tecnologia i Societat, per organitzar xerrades, debats, presentació de llibres, música, excursions i un grup de senderisme, entre altres.

Lluís Costa

Tots els temes interessen. Recentment, convidaren l’astrofísica Carme Jordi, i el passat 19 de juny la Teresa Hoogeveen, Filosofia i gènere, la Marta Palacín, Antropologia filosòfica, i en Jordi Casasampera, doctor en filosofia, per parlar sobre dones i filosofia. Per cert, davant una platea de més de 170 persones

La Gemma Nadal, exalumna, presideix una junta amb 10 persones que no paren d’imaginar i fer, «com molta altra gent a la ciutat», comenta sorpresa en conversació amb Malarrassa, «xoca quan veus quantes activitats culturals es fan a Terrassa, és una meravella, això s’ha de potenciar, i que la gent tingui la informació; si no és amb nosaltres, també pots anar a altres llocs i activitats». A la web, sempre actualitzada, anuncien l’agenda i publiquen crònica i fotos. Un equip ben organitzat: cartells, tríptics…

Un ambient, tot plegat, que engresca a propis i aliens, encara que, com subratlla la Gemma, «no hi ha ningú estrany, convidem tothom a participar, som un grup obert a propostes i participació». Per Nadal organitzen el dinar entre sòcies, alumnat i professorat del diploma. L’associació es va crear el 2011.

L’experiència viscuda és apassionant, ho veus en els ulls de la Gemma quan ho explica: «venim a aprendre coses que no vam poder fer en el seu moment, i mantenim actives les neurones, el cap et funciona d’una altra manera», destaca, «i després, sobretot, les oportunitats de socialitzar, coneixes gent fora del teu entorn habitual de vida. Això és molt important, jo diria que això és un 50% del diploma». Afegeix que aprendre i socialitzar en aquesta edat et permet no quedar-te tancada ni parada; «i ens trobem enginyeres jubilades, metges i infermeres jubilades, advocades, mestresses de casa; i atenció!, de tota aquesta gent aprens molt, perquè porten un bagatge molt important».

La seva promoció es va graduar el desembre de l’any passat, van ser les primeres a fer quatre anys. Després es poden fer altres assignatures que canvien els temaris, «i és que el món està en continu canviament», celebra la Gemma, que s’havia quedat en el BUP, «perquè havia de treballar, aquest diploma ha estat la salvació, tornar a estudiar, conèixer gent i viure la vida universitària, que no ho havia fet abans», assegura, després de 13 vídua. El diploma sencer són 4 anys en dos quadrimestres de tres assignatures cada, tres dies a la setmana. Es poden fer també assignatures soltes.

Després de completar el grau, la Gemma està com a portaveu de l’associació ACTES i no para, «sempre pressa, però sense pausa». La gent de l’entitat es manté en aquest ambient juvenil en el context físic i cultural de la Universitat Politècnica de Catalunya, «no té preu aquesta experiència d’estar sempre aprenent». Aprenent i produint coneixement, sens dubte, com mostren els resultats de les conferències i xerrades que fan, com s’ha dit.

Associació Alumni en Ciència Tecnologia i Societat, ACTES

Dilluns 19 de juny vàrem organitzar la conferència “Dones i Filosofia”. Va ser un luxe tenir com a ponents a la Teresa Hoogeveen (Filosofia i gènere), Marta Palacín (Antropologia filosòfica) i Jordi Casasampera (doctor en filosofia).

Els més de 170 assistents, varen seguir amb molt d’interès tot el que se’ns va explicar durant la quasi hora i mitja que va durar la conferència junt amb les preguntes als ponents. Ens remuntaren, en primer lloc a l’antiga Grècia, per tal de mostrar-nos com n’era d’important la dona entre els filòsofs clàssics, malgrat el poc que ens ha arribat, continuant per l’edat mitjana i el romanticisme, i acabant a l’actualitat. Podem dir, que la dona ha estat la gran oblidada de la filosofia, tot i la gran tasca que ha fet. També es va parlar de feminisme, per aclarir, que ser filòsofa no vol dir ser feminista i que hi ha etiquetes que haurien de desaparèixer. El pensament no ha de ser sexat. Queda un llarg camí abans aquestes dones puguin ocupar el lloc a la història de la filosofia que els correspon i que s’han guanyat per mèrits propis. Entre d’altres es va parlar de Diotima de Mantinea, Hipàtia d’Alexandria, Hidegarda de Bingen, Christine de Pizan, Hannah Arendt, etc.

Des de la junta d’Actes, volem agrair a tothom que va assistir a la conferència el seu suport i desitgem que després de les vacances d’estiu, al setembre, que donarem inici a la nova temporada, seguiu confiant en nosaltres que continuarem intentant acostar temes d’actualitat a tota la ciutadania.

https://actesblog.wordpress.com

 

Related Articles

Deixa un comentari