Els microteatres del Vallès Occidental

No Comment

Elvira Franch

El microteatre és un nou concepte de teatre que consisteix, generalment, a oferir als espectadors obres curtes d’uns quinze minuts aproximadament, que es representen en espais reduïts d’uns 15 a 20 metres quadrats i que se’n faran diverses funcions al dia. Relats sobre diversos temes, dirigits a un públic també reduït d’uns quinze espectadors per sessió.

Normalment, les sales no disposen d’un escenari convencional ni de butaques distribuïdes en files. Tampoc es disposa de focus; sí, però, es permet als grups de teatre que representen la seva proposta posar algun aplic i d’utilitzar vestuari i maquillatge, que vagi acord en què s’explicarà a la representació.

Regularment, el recinte on es fa un microteatre, disposa de diverses sales o petites habitacions; i en cada una es van representant els diferents espectacles, que tant poden ser de microdansa, micromàgia o micromonòlegs, a part del teatre de curta durada de no més de tres personatges.

Són obres curtes d’uns quinze minuts aproximadament, que es representen en espais reduïts i que se’n fan diverses funcions al dia.

El preu de cada espectacle no és gaire costós, així doncs, permet als espectadors de gaudir de manera econòmica de diferents espectacles en no gaire més d’una hora. El públic pot escollir el nombre d’obres que vol veure, ja que, quasi sempre, es paga de forma individual per cada sala. Un dels al·licients per als espectadors és la poca distància que els separa amb les actrius i actors, això permet una connexió directa entre ells, al mateix temps, els intèrprets poden improvisar i interactuar amb el públic, cosa que permet viure una experiència irrepetible.

A més és una bona oportunitat per a molts autors i actors, ja que tenen l’ocasió de mostrar nous projectes als públics de diferents ciutats d’una manera no convencional.

Un dels al·licients per als espectadors és la poca distància que els separa amb les actrius i actors, això permet una connexió directa.

La primera iniciativa d’aquesta modalitat teatral va ser a Madrid l’any 2009; i el juliol del 2015 es va inaugurar a Barcelona, ràpidament es va estendre a la resta de la península i arreu del món, de manera que microteatre disposa de seus a cinc països, majoritàriament a Amèrica. Malauradament, fa molt poc s’ha tancat l’espai de Microteatre de Barcelona.

Al Vallès també s’ha instaurat aquesta nova modalitat de teatre en diverses localitats:

– El passat mes de maig es va poder gaudir a Sant Quirze del Vallès la quarta edició de Microteatre. Es va fer als voltants de la masia de Can Barra, amb el títol de Pessics. Malgrat la pluja d’aquell dia, els organitzadors van exhaurir totes les localitats. Es van habilitar cinc escenaris on els espectadors van poder anar desfilant a cada un d’ells i gaudir de les bones propostes.

– A finals del mes de maig, a Ullastrell, es va celebrar el tercer Festival de Microteatre anomenat Miolades. Es van representar quatre espectacles i un concert a diferents espais del municipi. La particularitat és que els espectadors eren acompanyats pels organitzadors d’un lloc a l’altre de la representació mentre els explicaven diferents anècdotes dels carrers on anaven passant.

– A Rubí, a principis del mes de març, es va portar a terme la vuitena edició del Festival d’«Addictes al microteatre», enguany les obres que es van presentar giraven al voltant de la idea de la llibertat. Vuit propostes que es van repartir entre el dissabte i el diumenge, 5 i 6 de març. Una iniciativa organitzada pel col·lectiu «Tiamat teatre» que es pot veure cada any al recinte del Celler d’aquella localitat i que sempre gaudeix d’una bona acollida de públic.

– A Polinyà, el mes de novembre fa cinc anys que també van organitzant unes jornades dedicades a representar obres curtes, una iniciativa cultural que organitza el grup de teatre polinyanenc «Els agosarats» amb una notable participació de públic.

– Finalment, parlarem del festival de Microteatre a Sabadell, organitzat pel grup de teatre «Tres homes grossos». A ells els agrada més anomenar-lo com a «Mostra de teatre breu». Cada any, el mes de novembre des de fa sis anys, se celebra a Sabadell. Aquest grup va començar les seves actuacions representant obres curtes i més llargues, la gran majoria escrites per un dels fundadors de la companyia, en Francesc Cutchet. Amb les seves representacions han guanyat diversos premis en el nostre territori, tant pels textos com d’interpretació.

El nom de la companyia va ser triat pels tres primers components del grup (Francesc Cutchet, Jordi Cantó i Lluís Saus) tots tres de complexitat corpulenta i també grans en sentit emotiu i cultural. Més tard s’hi van afegir més homes i també dones no tan grosses físicament però amb la mateixa grandesa i generositat en pro la cultura.

L’any 2018 es van portar a terme les primeres representacions d’obres curtes al Complex Esportiu de Sant Oleguer de la ciutat. Hi van participar un total de divuit propostes de teatre, entre elles la que van representar els mateixos organitzadors amb el títol d’El coach. Uns dies plujosos que no van impedir en cap moment el seu bon funcionament. Els anys següents aquest certamen es va representar a l’espai Àgora del centre cívic de Sant Oleguer. Enguany està previst que es faci al Casal Pere Quart de Sabadell.

La sisena Mostra de Teatre Breu de Sabadell tindrà lloc els dies 3 i 4 de novembre, al Casal Pere Quart.

Es representaran tres obres simultàniament, que el públic anirà mirant en cada escenari el primer dia, i tres obres més el segon. Tenim com a denominador comú una fi de festa per cada sessió on els espectadors en podran gaudir tots plegats.

Cal afegir que actualment s’estan rebent ofertes de companyies presentant els seus projectes; i posteriorment s’escolliran les que es representaran.

La durada de les obres pot estendre’s fins a mitja hora, més o menys; i no hi ha un tema obligatori ni arguments definits per presentar, de manera que tant pot ser un text còmic com molt seriós, inclús dramàtic.

Així és que, amics i espectadors teatraires, recomanem que no deixeu de viure intensament aquestes funcions fascinants, que ofereixen les peces de teatre curt anomenades «Microteatre» on tindreu els actors a tocar. Segur que en gaudireu molt.

Related Articles

Deixa un comentari