Injecció extraordinària d’11,8 milions d’euros de la Diputació de Barcelona als ajuntaments del Vallès Occidental

No Comment

El fons econòmic extraordinari que acaba d’aprovar el govern de la Diputació, del qual forma part En Comú Podem, servirà per tancar sense dèficit l’any 2023 i per finançar inversions de cara al 2024

El passat dia 9 de novembre el govern de la Diputació va aprovar la distribució del nou fons extraordinari de 75 milions d’euros destinat als ajuntaments i a les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) de la demarcació. Els primers 50 milions es distribuiran abans d’acabar l’any 2023 i els governs locals hauran de formalitzar l’acceptació de l’ajut abans del 30 de novembre. Els 25 milions restants es podran demanar al llarg de l’any següent.

Els municipis de la comarca del Vallès Occidental rebran un total de 11,8 milions d’euros. Entre els ajuntaments destinataris dels ajuts destaquen alguns com els de Terrassa (2.039.000 €), Sabadell (1.966.000 €), Rubí (1.047.000 €) Sant Cugat del Vallès (1.012.000 €), Montcada i Reixac (554.000 €), Santa Perpètua de Mogoda (392.000 €), Castellbisbal (236.000 €) i l’entitat municipal descentralitzada (EMD) de Valldoreix (118.000 €). Es dona la circumstància que la comarca del Vallès Occidental és la que té més entitats municipals descentralitzades de la demarcació de Barcelona. L’altra EMD és Bellaterra que rebrà 52.000 €.

El programa preveu algunes accions com el manteniment d’infraestructures i béns locals, el foment del turisme sostenible i responsable, les inversions en sostenibilitat ambiental i transició energètica o l’amortització anticipada del deute municipal. Candela López Tagliafico, vicepresidenta de la Diputació de Barcelona i coordinadora de Catalunya en Comú, ha destacat la rellevància que té aquesta decisió del govern de la Diputació “a causa de les dificultats econòmiques que avui en dia tenen la immensa majoria dels ajuntaments, en part per la manca d’una llei de finançament local”.

En aquest sentit, el passat dia 20 d’octubre el grup d’En Comú Podem va registrar al Parlament una proposició de llei de finances locals davant la inacció del Govern de la Generalitat en aquest àmbit. La vicepresidenta de la Diputació considera que “els sobrecostos energètics, la crisi d’inflació i la disminució dels ingressos en la recaptació d’impostos no poden comportar la desaparició de serveis a la ciutadania. Des del govern de la Diputació demostrem que estem a l’altura de les circumstàncies per evitar que ningú es quedi enrere”.

Aquest fons econòmic extraordinari de la Diputació es distribueix seguint diferents criteris. Un és el nombre d’habitants per municipi i també es contemplen altres indicadors com són la renda familiar del veïnat, l’índex de desocupació entre la població local, l’extensió del terme municipal, els ingressos propis de cada ajuntament i un últim factor socioeconòmic, el nombre de persones empadronades que disposen d’una renda anual per sota dels 7.500 € per càpita.

Related Articles

Deixa un comentari