La llibreria Synusia posa en marxa una biblioteca presencial i una web amb títols sobre anticolonialismes i antiracisme

No Comment

El projecte ‘¡A descolonizar Hermanes!’ pretén enfortir l’autoformació col·lectiva al voltant de les lluites anticolonialistes i antiracistes, amb perspectiva transfeminista i de classe.


Miquel Gordillo

La llibreria Synusia acaba d’inaugurar un nou projecte físic i virtual, adreçat a proveir títols que consideren bàsics i que aborden les lluites anticolonialistes, antiracistes i feminismes. El projecte compta, per una banda, amb una llibreria popular d’accés obert, dins la sala La Remezcla de l’Ateneu Candela, la qual ha estat habilitada recentment gràcies a un micromecenatge col·lectiu. Aquí es poden trobar diverses lectures, i es pot visitar en horari de 10 a 13:30, de dilluns a dissabte; el dijous és el dia reservat per a préstecs de llibres, amb uns protocols que garanteixi usar els materials amb cura.

ADH_presentació En el centre, Cheima, tècnica de l’Institut de les Desigualtats, amb Alcira (esquerra) i Eivi (dreta), de la Llibreria Synusia. MG

Per completar el fons d’aquesta biblioteca popular, ha col·laborat l’Institut de les Desigualtats. A banda de la investigació de les desigualtats geogràfiques, socioeconòmiques i de gènere, entre les línies d’actuació d’aquesta entitat hi ha la denúncia de la islamofòbia, segons explicà Cheima, tècnica de l’Institut, durant la presentació realitzada ahir dilluns al Candela: “hi ha noies que tot i arribar a la universitat, veuen com no poden fer pràctiques per dur el vel”. Es tracta de veure “com opera la islamofòbia a Terrassa, a Catalunya i al món”. A més, Cheima insistí en el fet que “cal visibilitzar la feina de musulmanes i de persones racialitzades”, en la línia dels objectius d’aquest nou projecte de Synusia.

Colonialismes, pràctiques de resistència i islamofòbia

Durant la presentació de la biblioteca i el portal web, Alcira, llibretera de Synusia, va remarcar que “avui moltes llibreries són també espais de producció de pensament i de crítica col·lectiva”. Respecte al colonialisme que encara impera en la societat actual, Alcira manifestà que “no ens serveixen les categories de la modernitat universal, cal que investiguem altres formes de pensar, amb processos de transformació, “feministament” i “antiracistament”, afegí. En el projecte han col·laborat també les entitats locals Communia i La Natural Coopmunicació.

D’altra banda, el portal web adescolonizar.synusia.cc, també acabat d’estrenar, incorpora fins al moment 500 títols. Hi ha tres eixos temàtics que se centren en el Colonialisme/colonialitat, Pràctiques de resistència i Islamofòbia. El portal inclou també una proposta d’itineraris de llibres al voltant d’una temàtica comuna, una agenda d’activitats, i una relació dels cursos sobre aquests eixos que es programen des de la llibreria.

biblioteca_ADH_candela Detall de la biblioteca popular ubicada a la Sala Remezla de l’Ateneu Candela. MG

Lectura sobre les dificultats de parlar de racisme, dijous 24 de febrer

Seguint la línia d’aquest projecte, aquest dijous tindrà lloc un grup de lectura al voltant del llibre “Fragilidad blanca: Por qué es tan difícil para los blancos hablar de racismo”, escrit per Robin DiAngelo (Ediciones del Oriente y del Mediterráneo). El llibre analitza la incomoditat i rebuig que les persones blanques mostrem enfront de qualsevol qüestionament a la nostra posició racial, a la vegada que es posa l’accent en les diferents estratègies que adoptem les persones no racialitzades per neutralitzar els discursos antisupremacistes o desviar, en general, qualsevol tipus de debat sobre el racisme. La sessió tindrà lloc dijous 24 de febrer, a les 19h, a la llibreria Synusia (Montserrat, 136).

Related Articles

Deixa un comentari