En memòria dels 100 caiguts pels ‘Fets de Sarrià’, el 1874 en defensa de la legalitat republicana

No Comment

Fills de l’humanisme, de la il·lustració i de la tradició republicana, l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme commemora per segon any els “Fets de Sarrià” del gener de 1874 per tal de posar en valor el llegat de la I República, del seu primer President, Francesc Pi i Maragall i dels defensors de la llibertat que van caure a la plaça de la vila de Sarrià lluitant contra l’absolutisme i l’obscurantisme.

El 9 de gener de 1874 en Joan Martí, conegut com el “Xic de les Barraquetes”, es va fer fort a Sarrià amb els Voluntaris de la República, oposant-se al cop d’estat del general Pavía. El 12 de gener a la plaça de Sarrià es va produir la darrera resistència contra l’exèrcit on van caure més de cent voluntaris republicans.

El general Arsenio Martínez de Campos desarmà els Voluntaris de la República i dissolgué la Internacional; la resistència obrera i federal, simbolitzada en les barricades que defensava Joan Martí, el Xic de les Barraquetes, a Sarrià.

En memòria dels 100 caiguts a la vila de Sarrià el 12 de gener de 1874 en defensa de la legalitat republicana, enterrats a la fossa comuna del cementiri de Sarrià

El gener del 1874 el general Manuel Pavia dissolgué les Corts espanyoles per la força i Joan Martí i Torres, El Xic de la Barraqueta, va organitzar una forta resistència a la vila de Sarrià encapçalant la defensa de la legalitat republicana. Les milícies republicanes foren vençudes per les tropes del general Arsenio Martínez Campos, que restaurà la monarquia borbònica a Espanya després de la derrota de la I República Espanyola.

Des de 1875 fins a l’esclat de la guerra d’Espanya (1936/39), cada 12 de gener, republicans, federals, internacionals, socialistes, llibertaris i sindicalistes commemoraven aquests fets, honorant la memòria dels 100 caiguts a la plaça de Sarrià en defensa de la República, desfilant des de la plaça Catalunya fins al cementiri de Sarrià, cloent l’acte amb parlaments i ofrenes florals. 85 anys després l’Associació d’Expresos Polítics del Franquisme vol recuperar aquesta tradició sol·licitant que la ciutat de Barcelona i la vila de Sarrià honori als defensors de la I República col·locant un faristol que recordi els fets a la plaça de Sarrià i una placa memorial al cementiri de Sarrià

Related Articles

Deixa un comentari