Laura Vilalta i Rosa Aguado, amb el grup de 6 a 8 anys d’Acció Teatre. Foto: Eloi Falguera
La majoria de terrassencs saben que a la ciutat hi ha una seu de l’Institut del Teatre, però potser desconeixen que també hi ha un parell d’escoles amb un munt d’història i feina ben feta: Acció Teatre, amb 20 anys a l’esquena i Les Pisanes, amb 15. Les trobem al Centre, cadascuna a un cantó: la primera al carrer Portal Nou i la segona al carrer Sant Isidre.
Per conèixer-les millor i parlar dels valors i emocions que s’hi treballen, hem entrevistat a les seves directores: la Rosa Aguado (AT) i la Teresa Sànchez (LP).
A qui adreceu els vostres cursos?
Rosa: A tothom. Des de qui vulgui ser actor a qui vulgui millorar qualsevol aspecte de la vida. Nens, joves i adults, de 4 a 99 anys, que vulguin gaudir del teatre com una cosa lúdica. Qualsevol edat és bona per iniciar-se al teatre.
Teresa: A tothom que tingui ganes d’entrar en contacte amb el teatre com a actor, director o dramaturg. Petits i grans. Fem cursos a partir dels 4 anys i els dividim en grups d’edat.
En aquest món tan dinàmic i competitiu, en què ajuda el teatre?
Teresa: En molts aspectes. Els ajuda a saber esperar (esperar el teu torn, per exemple). També a saber escoltar o a ser protagonista. Però, sobretot, ajuda en el treball d’equip.
Rosa: El teatre ajuda a crear disciplina, que és la base de l’èxit en la vida personal. Els dona seguretat. Alhora, el teatre també pot ser una vàlvula de sortida, on poder expressar emocions i inquietuds que hem de frenar al món on vivim.
I en els estudis, quins beneficis els pot aportar?
Teresa: Sobretot ajuda a la concentració, a la memòria i a l’atenció. I també ajuda a pensar què s’ha de dir i com s’ha de dir. Fem exercicis d’agilitat mental i d’elasticitat mental perquè puguin estar oberts i no tinguin por de llençar idees.
Rosa: El teatre millora la comprensió de textos i, en general, millora molt la lectura. És un reforç de l’autoestima i la personalitat. Millora l’expressió oral i parlar en públic.
Quins valors transmeten les vostres escoles?
Rosa: El treball i el respecte. També com comunicar-se amb el món i amb les persones. I el valor del treball en equip.
Teresa: Sobretot el valor del treball en equip i la responsabilitat que comporta: “si tu no hi ets, tot fa aigües”. Però també treballem la confiança en un mateix i el treball individual.
Un taller d’estiu de Les Pisanes. Foto: Teresa Sànchez
Com ajuda el teatre a gestionar les emocions?
Teresa: Reconeixent-nos: fent treball de mirall, creant situacions fictícies on ells poden identificar emocions. A mesura que es van fent grans, les situacions i les emocions es van matisant.
Rosa: A través d’exercicis i situacions similars als de la vida real, fem conèixer el propi entorn. Són situacions cada cop diferents, amb personatges diferents. Així observen com es comporta la resta del grup i com es comporten ells mateixos. Analitzar personatges que, en realitat no són tu, ajuda a gestionar una situació real quan es produeixi.
Com es porta a la pràctica tot això?
Rosa: A través del joc, a través de personatges, de contes, d’inventar històries… Els nens, a través del joc teatral, entren en la dinàmica de conèixer el seu cos, d’expressar emocions, etc. Es tracta de treballar molt la creativitat, la imaginació i la plàstica.
Teresa: Es tracta de jugar fent teatre. Però cal tenir en compte que hi ha un treball metòdic i seriós amb un mateix. Un treball constant que és el que fa progressar.
I en el cas dels adults?
Teresa: És el mateix, però la disposició és diferent. Quan ens fem grans potser tenim més por a equivocar-nos, a què se’n riguin, a fer el ridícul. I, de fet, continua sent un joc i el joc és bo per al cap.
Rosa: Amb els adults es treballa a conèixer-se millor un mateix. A desinhibir-se, a treballar les emocions.
Aquest mes de gener Acció Teatre obre inscripcions a nous cursos. Les Pisanes, també aquest gener, iniciarà un curs d’entrenament actoral (nivell avançat). Serà els dimecres i l’impartirà l’actor Òscar Muñoz.
Eloi Falguera
Director i autor
Deixa un comentari