Salvador Fité, un home de teatre

No Comment

Elvira Franch

Amb aquest anunciat, Sabadell es disposa a retre homenatge a una persona apassionada al teatre que fa més d’un any ens va deixar: en Salvador Fité i Borgunyó.

Fité va col·laborar com a jurat, des del primer any (1966) i després va continuar formant-ne part durant diversos anys, als «Premi Ciutat de Terrassa de Teatre», abans anomenat «Concursos provinciales».

Les entitats sabadellenques: Fundació Bosch i Cardellach, Joventut de la Faràndula, Espai Foc i Teatre del Sol, en col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell, han trobat just i necessari organitzar una sèrie d’actes en honor a una de les persones més rellevants de la cultura i el món teatral, admirat i reconegut dins i fora de la ciutat.

Actor, director teatral, escriptor i gran col·leccionista d’articles i obres de teatre; Salvador Fité va començar de molt jove a enamorar-se de les arts escèniques. Les seves primeres actuacions teatrals van ser quan estudiava als Salesians i l’escollien per recitar poesia a les festes de San Juan Bosco. Més tard, quan tenia vint anys, va formar part del Quadre Escènic de la Puríssima Concepció de Sabadell, actuant i dirigint diverses propostes teatrals; d’aquella etapa cal distingir les representacions de «Ponç Pilat», una obra que va tenir ressò inclús fora de la ciutat. D’aquest grup teatral va néixer Palestra, de la qual en Salvador Fité en va ser cofundador, un dels projectes teatrals més reconeguts tant a la seva ciutat com arreu del nostre país.

Més tard, entre els anys 1966 al 1981, va ser director general i president de la Joventut de la Faràndula; on va crear el taller de teatre d’aquesta entitat i primer de la ciutat. Va tenir una presència important als cicles de teatre de Cavall Fort del Teatre Romea de Barcelona. L’any 1984 va fundar i va ser actor i director de la companyia sabadellenca Doble Via, representant diverses propostes escèniques; i també junt amb Ramon Ribalta, van crear el Teatre del Sol, entitat teatral reconeguda arreu.

Salvador Fité a més ha deixat escrits diversos llibres que parlen de teatre, «La direcció escènica» i «De comèdies i comediants», per aquest motiu i per la importància testimonial dels seus escrits va ser anomenat membre numerari de la Fundació Bosch i Cardellach, i la Fundació Arts de Sabadell, destacant els valuosos documents de la memòria històrica del nostre teatre.

Lectures, exposició i representació teatral per homenatjar Fité

Quatre activitats són les que s’han organitzat per lloar la passió, visió i capacitat d’innovació en el panorama teatral de Salvador Fité.

El passat divendres 31 de març es va fer l’acte inaugural, al Teatre Principal de Sabadell, on a part dels seus familiars, també hi van ser presents representants de l’Ajuntament de Sabadell i de les entitats organitzades dels actes, com també actrius i actors del teatre amateur i professional local, que consideren que d’alguna manera, Salvador Fité va marcar les seves trajectòries.

A partir del dia 3 fins al 20 d’abril, es podrà visitar una exposició retrospectiva sobre la seva trajectòria teatral, al Casal Pere Quart de Sabadell.

Els pròxims dies 12 i 13 d’abril, a l’Espai Foc de la ciutat, es farà una lectura dramatitzada d’«Aquesta Ciutat», una versió lliure en català de l’obra de Thorton Wilder. Es tracta d’una de les obres teatrals preferides de Fité, i que el va acompanyar tota la vida, ja que l’havia representat amb el Quadre Escènic de la Puríssima Concepció, els anys 1954 i 1957; que després va dirigir a Palestra l’any 1970, oferint-la en castellà amb el títol «Nuestra Ciudad». Assenyalar, també, que l’any 1996, va participar, com a actor a una lectura dramatitzada d’aquesta obra, amb el nom de «La nostra vila» amb l’Associació d’espectadors del Teatre Lliure.

La lectura que s’oferirà aquest mes d’abril, és una versió lliure de Josep Torrella Pineda, on l’acció transcorre a Sabadell. Amb el títol «Aquesta ciutat», va ser estrenada pel Grup Doble Via, amb direcció de Salvador Fité l’any 1986. L’elenc que la interpretarà ara, sera pràcticament amb els mateixos actors i actrius del grup Doble Via i Palestra que en el seu dia la van representar. Un acte coordinat i dirigit per Jordi Fité i Jep Barcelò.

I com a cloenda de tots els actes, el dimecres dia 26 d’abril, es farà un col·loqui a càrrec de Feliu Formosa, Francesc Ventura, i Joaquim Sala Sanahuja, sobre la figura de Salvador Fité, a l’auditori de Belles Arts de Sabadell.

Totes les activitats seran gratuïtes i es poden demanar invitacions o reservar entrades a la seu corresponent on se celebrarà cadascuna.

Una bona iniciativa, de ben segur tot serà molt emotiu i ben estructurat, per honorar a qui va ser un entusiasta al teatre, director entregat pacient i tenaç, mestre d’actors, referent del teatre amateur català i, per sobre de tot, una gran persona.

Related Articles

Deixa un comentari