Manu Gordillo conversa amb la premsa durant la inauguració de l’exposició davant algunes fotos. Foto PV
Pep Valenzuela
Manu Gordillo va inaugurar, amb no poca polèmica, tot denunciant censura per part de l’Ajuntament, una exposició de les seves fotografies el passat 26 de maig a dues sales de la seu d’Amics de les Arts. Les fotografies de nus masculins i femenins, amb una elaborada tècnica d’estudi, fan de l’autor «el número 1 en aquesta especialitat a Terrassa», segons afirmà el famós i reconegut fotògraf egarenc Cristóbal Castro durant l’acte d’inauguració. La declaració del govern local negant categòricament totes les acusacions van fer decidir a en Manu Gordillo i el mateix Castro, qui l’ha acompanyat i comissariat en aquest recorregut, a incloure una foto més a l’exposició, però aquesta vegada no de nus, sinó d’alguns dels correus electrònics i comunicacions segons les quals es demostraria la «censura».
En resposta a la sol·licitud de la Casa Soler i Palet, que en Manu Gordillo va realitzar pels voltants del 2008, segons confirma el mateix autor, des de Terrassa Arts Visuals informaren en Gordillo que havien acceptat la sol·licitud, però que la «llista d’espera» d’artistes locals no permetria instal·lar l’exposició fins a 2012.
Més tard, però, mitjançant un «argumentari tècnic», tot i considerar que les fotos són «bones tècnicament i el tractament de la llum i la composició de la imatge pren referències antigues interessants», la persona signant d’aquest, afirma a continuació que la proposta no tindria cabuda, en tractar-se d’una sala «pública destinada a tots els públics i les imatges poden ferir la sensibilitat de certs públics», en referència a «nens i nenes de 3 a 16 anys».
L’argumentari tècnic encara parla de la Sala Muncunill, informant que és un espai «sobretot, d’exposicions itinerades per la Diputació de Barcelona o la Generalitat de Catalunya», tot afegint: «exposicions realment molt bones». En aquest punt, s’afirma que el cicle Art Terrassa «sí que està interessat a rebre propostes artístiques», però que de totes formes, com «et deia al principi que les propostes, tot i que es valorarà que siguin experimentals en concepte i forma, siguin per a tots els públics».
Manu Gordill, Cristóbal Castro i Jordi Chueca durant la presentació. Foto PV
En la tercera comunicació, on es fa referència a un acord amb el «nuestro concejal Amadeu Aguado», que és qui, casualment, també fa les recents declaracions en nom del govern local en què s’afirma que mai no s’ha censurat res, està escrit que «según las notas de la reunión, la exposición debía ser de temàtica social». O sigui, que el govern local cediria una sala per exposar fotografies, però no les que ell fa i que haurien estat motiu d’interès en altres moments.
En Manu recorda que aquesta història de sol·licitar locals municipals per exposar-hi les seves fotos ja s’allarga per 10 anys. De fet, després que realitzés la seva primera exposició al barri de Can Parellada, on viu i té l’estudi, un barri i veïnatge que reivindica amb força. Allà, explica «van sorgir coses, un regidor em va dir que era interessant», i aquí, també es va parlar, «junt amb veïns del barri» de demanar una sala per exposar.
Entre rebuig, oblits i no saber com és que funcionen les «coses de Palau», la història es va anar allargant, fins que el 2016 a en Manu, en conversa amb un altre regidor, li van parlar de la Sala Muncunill, que tampoc no es va concretar. Sí, finalment, una trobada amb Amadeu Aguado i la proposta de fer una exposició de «fotografia social», demanen des de l’Ajuntament, i no les fotos que ell fa.
Certament, la proposta no té res a veure amb la feina d’en Gordillo i, en aquest punt, decidiren tirar pel dret i llogar les sales que amablement va oferir Amics de les Arts. En Jordi Chueca, president de l’entitat, afirmà durant l’acte d’inauguració que per Amics és un honor acollir l’exposició, «perquè és molt especial, perquè ha estat menystingut tot i la seva potència extraordinària… aspectes que sembla que a l’Ajuntament no l’importen tant, m’ho crec», sentencià.
En Manu afirma que ja es conforma amb l’exposició als Amics i que la gent de la ciutat pugui veure el seu treball. I certament, d’èxit n’està tenint prou. A hores d’ara, confirmen des d’Amics, és una de les exposicions més visitades. D’altra banda, el ressò de les denúncies de censura ha saltat les fronteres de la ciutat i la comarca, l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya ja ha proposat a en Manu portar l’exposició a Barcelona.
Mentrestant, per Cristóbal Castro, aquest és «un cas més» que mostra que, «lamentablement l’ajuntament en aquest àmbit té un nivell baix i no sap reconèixer el que hi ha de bo a la ciutat».
Deixa un comentari