‘Mi camino a través los Pirineos’ de Lisa Fittko, presentació del llibre a Synusia llibreria, 8 juny

No Comment

La llibreria Synusia i l’editorial ContraEscritura us conviden a la presentació de Mi camino a través los Pirineos de Lisa Fittko. Per a la presentació, que tindrà lloc el proper dijous 8 de juny a les 19:30h, ens acompanyaran Marta Martínez, editora de ContraEscritura, i Juan Martínez, company de Synusia i del grup Chamatrabu.

Sobre el llibre:

Lisa Fittko (1909-2005) fou una lluitadora antifeixista des de la seva joventut com a membre de la Unió d’Estudiants Socialistes. Acusada de produir i distribuir pamflets anti-nazis, va haver de fugir a Praga al 1933. El seu exili va continuar a Suïssa i Paris, on fou retinguda al Velòdrom d’hivern i finalment deportada al camp de concentració de Gurs. Fittko va aconseguir fugir fins a Marsella per acabar afincada a Banyuls-sur-Mer. Des d’aquesta petita població va establir una ruta de pas per a refugiats polítics, intel·lectuals i jueus que fugien cap a Catalunya i Espanya. Va organitzar i acompanyar la sortida de més de cent persones amenaçades per l’ocupació alemany i el règim de Vichy. En el primer grup de tres persones a les quals va guiar es va trobava Walter Benjamin, que moriria a Portbou només 24 hores després.

Aquest llibre explica tota aquesta història.

Al 1948, Fittko va traslladar-se amb el seu marit a Chicago, on va exercir com a professora de llengües estrangeres. Va adquirir rellevància pública com a escriptora a finals dels anys 80 gràcies a les seves dos publicacions autobiogràfiques: Mi camino a través de los Pirineos i Solidaridad no deseada: mi huida por Europa.

Va mantenir la seva activitat política lligada a moviments pacifistes estatunidencs fins a la seva mort al 2005.

Related Articles

Deixa un comentari