Òmnium Terrassa i l’Ateneu terrassenc organitzem les Jornades Joan Fuster, aquest mes de maig

No Comment

Vicent Alonso, Jan Brugueras i Eliseu Climent parlaran de la vida i trajectòria de Joan Fuster

Amb motiu del centenari del naixement de Joan Fuster, Òmnium Terrassa i l’Ateneu terrassenc hem organitzat per al mes de maig les Jornades Joan Fuster en homenatge a l’assagista, dietarista, historiador, crític literari, activista cultural i poeta valencià.

Les xerrades comptaran amb els conferenciants Vicent Alonso, poeta, traductor i crític literari valencià, Jan Brugueras, historiador, i Eliseu Climent, promotor cultural i editor valencià.

El passat dimarts 3 de maig van començar aquestes jornades, a l’auditori de la Biblioteca Central de Terrassa, amb l conferència ‘Joan Fuster, lector de Montaigne’, a càrrec de Vicent Alonso. La presentació la va fer en Vicenç Villatoro i Òscar Muñoz llegí aforismes de Fuster. per part d’Òscar Muñoz.

El dimecres 11 de maig de 2022, tindrà lloc la conferència ‘Joan Fuster: els Països Catalans i el pensament nacional’, a càrrec de Jan Brugueras, amb presentació de la periodista Mercè Boladeras Alegre.

I el 18 de maig, ‘El meu Joan Fuster’, a càrrec d’Eliseu Climent, acompanyat de Jan Brugueras. Sempre a l’auditori de la BCT.

Joan Fuster i Ortells (Sueca, 1922 – 1992) va nàixer al si d’una família d’arrels agrícoles i conservadores. Llicenciat en Dret per la Universitat de València, va abandonar aviat la carrera judicial per dedicar-se a la seva vertadera vocació: escriure. Va publicar el seu primer article, “Vint-i-cinc anys de poesia valenciana” el 1944. Van seguir-lo una allau d’articles en la premsa valenciana, catalana i de l’exili. El 1949, publicà el seu primer llibre de versos, Sobre Narcís, i, el 1954, el primer llibre d’assaig, El descrèdit de la realitat, on plantejava qüestions ben intrigants sobre la deriva antirealista de l’art contemporani i el seu significat en l’evolució de la cultura. El 1962, dos llibres seus, Nosaltres els valencians i la guia El País Valenciano, suscitaren una polèmica sonada que va marcar la posició de les forces polítiques de l’època respecte al nacionalisme valencià (i català) emergent. Al llarg de la seva vida, va escriure una seixantena de llibres i milers d’articles de la temàtica més diversa: poesia, crítica i història literària, assaig humanista, comentaris polítics, culturals i artístics, història del país valencià, magnífics aforismes, dietaris, etc., a més d’una voluminosa correspondència que ha anat editant-se pòstumament.

Va ser distingit, entre altres guardons, amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (1975) i amb la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (1983). A títol pòstum, el Consell de la Generalitat Valenciana li concedí l’Alta Distinció al Mèrit Cultural (1992). El 2017 s’inaugurà a Sueca l’Espai Fuster, un centre de difusió de l’obra de l’escriptor situat a la casa on va viure, amb la finalitat de conservar, gestionar i difondre el seu llegat. A part de la publicació de les obres completes en curs a Edicions 62, continuen publicant-se contínuament reculls d’articles, textos inèdits, antologies i estudis que ajuden a fer-se una idea de l’amplitud i la versatilitat de la seva obra.

Related Articles

Deixa un comentari