Accés al pati de la productora cultural VESC, al carrer Sant Gaietà. MG
Les entitats i projectes socials que formen el Districte Zero segueixen amb la seva voluntat de fer i crear xarxa. I estan d’acord en què la primera cosa que cal és un coneixement de què fan. Després de la primera ruta de fa tres setmanes, el passat dissabte 17 de novembre tocava una segona ronda de visites a entitats, com a forma de generar aquest coneixement mutu i el sentiment de compartir vincles i projectes de futur.
En aquesta ocasió els va tocar el torn a una altra desena d’iniciatives, totes elles vinculades al món de la cultura, l’art i els serveis, que comparteixen una forta vocació de servei a Terrassa i per crear ciutat. L’arrencada matinal va servir per conèixer in situ les companyes de VESC. Vèrtex Empresarial de Serveis Culturals és una empresa que produeix esdeveniments culturals, i que va iniciar la seva activitat l’any 2000, impulsada entre d’altres pel Lluís Puig, conseller de la Generalitat a l’exili, segons detallà la Lali Pujol, una altra impulsora i directora de l’empresa, ubicada en una antiga casa rehabilitada al carrer Sant Gaietà 76. La qual fa goig i enveja de veure, amb un pati exterior d’estil català «que hem anat arranjant nosaltres mateixos», i on també s’hi han fet concerts i exposicions, explicà la Lali a la quarantena de persones que van seguir la ruta. Des de VESC gestionen per exemple les produccions de la Casa de la Música com una de les activitats actuals més destacades, així com els concerts de l’àmbit escolar anomenada Cantània i organitzada per l’Auditori de Barcelona.
L’equip de dissenyadors de Bakoom Studio. MG
Compartint espai amb VESC trobem l’estudi de disseny gràfic Bakoom Studio. Aposten per treballar amb projectes petits de ciutat, «volem defensar el que tenim aquí», explica el Xavier Lienas, un dels tres dissenyadors que forma l’equip de Bakoom, malgrat no ser algun d’ells de Terrassa.
L’Alicia, que és de Sabadell, va aparèixer per accident a Terrassa. Després de visitar una casa al carrer Sant Gaietà, s’enamorà ipso facto per tenir-hi el seu espai de treball com a dissenyadora d’interiors. Es tracta d’Adhoc.cat: «aquí em passo moltes hores», ens explica en una primera planta de la casa que també provocà l’enveja dels visitants pel seu estil acollidor i que transpira disseny, «malgrat el fred que fa!» confessa l’Alicia entre les parets centenàries de l’edifici.
Accedint al despatx d’arquitectes i estudi de Joan Ignasi Ros. MG
Una antiga nau al carrer Montserrat acull des de l’any 2007 un despatx d’arquitectura per on han passat diversos components, i que originàriament va iniciar-se a Barcelona. Des d’aquí es dissenyen tota mena d’edificis, sobretot de fusta. Ara també s’hi allotgen en l’espai, a manera d’espai co-working, altres disciplines artístiques, com ara la productora Elixir, i també l’estudi de disseny Jellyfish. Aquí hi té el seu estudi l’escultor Joan Ignasi Ros, qui mostrà i exposà les diferents obres i projectes en què es troba implicat. Una d’elles, una exposició en format de denúncia de la descoberta d’abocaments il·legals de runes a Sant Llorenç, en col·laboració amb l’entitat ecologista ADENC.
Durant la ruta vam comprovar com en uns quants metres a la rodona d’aquesta zona del barri del centre s’hi poden trobar petits i grans secrets, com no, també des de la vessant estètica i urbanística. Les obres pictòriques dels seus autors omplen l’espai d’arts plàstiques Art 7, també al carrer Montserrat: tot un seguit d’artistes “amb desig de gaudir del seu i del propi art”. La visita inclogué un petit refrigeri amb cava abans de completar la passejada, tota plena d’harmonia i camaraderia.
Espai d’arts plàstiques Art 7, al carrer Montserrat. MG
El recorregut també passà per Les Pisanes, teatre de grup amateur, al carrer Sant Isidre, amb més de 15 anys d’història a l’esquena. La visita a la seu de La Lluerna permeté que els assistents es resguardessin de la pluja, on aquests van conèixer de primera mà un nou espai de creació proper a les arts escèniques que recentment ha començat la seva activitat. La sala d’escalada Gravetat Zero, al carrer Sant Gaietà, és un altre espai ja emblemàtic i consolidat al barri, i que durant el matí de dissabte ja comptava amb una frenètica activitat.
Conversant amb la Marta Riu al pati de l’hostal modernista BB1900, al carrer Pantà. MG
La darrera visita de la ruta matinal va ser al carrer Pantà, a l’hostal 1900BB, tot un Bed & Breakfast a la ciutat. La Marta Riu, restauradora de mobles antics i especialitzada en modernisme, ha dedicat els seus esforços a rehabilitar aquesta casa – deteriorada durant 20 anys – amb un estil absolutament terrassenc, primer com a edifici particular, i ara oferint-lo com a hostal. L’edifici ofereix als seus hostes sis habitacions, totes amb bany, i pretén transmetre una visió autèntica tot fent promoció «d’espais i entitats que fan ciutat».
Tot un seguit de descobertes d’allò més interessant de la mà de projectes de proximitat, amb professionalitat i amb vocació de servei a la ciutat, que ara es vinculen a través de la xarxa del Districte Zero per, també, compartir necessitats comunes a totes elles.
Miquel Gordillo
Deixa un comentari