Districte Zero es defineix a través de la ruta de les seves iniciatives i projectes amb valor social

No Comment

Dissabte es va produir la primera Ruta pel Districte Zero el recorregut de la qual  comprenia nou iniciatives dels 13 espais que ara mateix estan dins d’aquest projecte local.

Mapa del Districte Zero de Terrassa Mapa del Districte Zero de Terrassa

Ana Mesa

Entre els carrers Vint-i-dos de Juliol, del Nord, de la Rasa i la Rambla Ègara es troba la zona de petites naus industrials i cases d’estil modernistes on molts projectes socials hi han anat a parar.

Encuriosides per aquestes iniciatives socials les companyes de la Llibreria Synusia van començar a visitar-les, cap al maig d’enguany, per tal de conèixer que s’estava fent. Fruit d’això es va prendre consciència dels valors compartits i les necessitats similars que tots els projectes hi tenien, naixent així la iniciativa del Districte Zero.

Entre els objectius es troba donar visibilitat a  tots els projectes socials que des d’allà es projecten per tota la ciutat nodrint-la d’accions socials i culturals que formen part del teixit urbà.

Aquesta primera ruta complia amb aquesta necessitat, primer d’auto coneixença i després també d’obertura a la ciutat  del valor sociocultural que aquesta zona té.

La primera parada va ser a l’Espai Vapor que Casa de la Música té al carrer Mare de Déu dels Àngels 76, on primerament es va presentar la iniciativa.

Espai Vapor de Casa de la Música Espai Vapor de Casa de la Música. Foto Miquel Gordillo

Casa de la Música és un projecte de coparticipació entre l’administració pública i l’empresa privada, destinat a potenciar la música en viu. Té entre altres activitats el foment i el suport de la música terrassenca, cedint espais, formant, assessorant, enregistrant maquetes en estudis i realitzant concerts que conjuntament amb l’Ajuntament i espais com la Jazz Cava  o Factoria d’Arts coordinen els esdeveniments per donar l’oportunitat a aquelles persones que vulguin impulsar la seva música.

La següent parada Hort Plantem-nos, al carrer Montserrat 151.  Projecte nascut de diferents idees i iniciatives que, rere la destrucció immobiliària que va provocar la crisi del 2008 i la conseqüent aparició d’espais buits, s’encaminaven a donar visibilitat aquest buidament i donar-los un ús comunitari en forma d’horts per promoure l’agricultura ecològica a la ciutat. Amb altres iniciatives d’horts que alhora ven néixer a la ciutat  es va constituir la Xarxa d’Horts Ecològics de Terrassa.

Hort Plantem-nos Hort Plantem-nos. Foto Miquel Gordillo

 Amb un pilar fonamental que és la pròpia generació d’adob orgànic a través de la reutilització del rebuig orgànic, les zones de l’hort són d’ús comunitari, no individual i es duen a terme projectes amb escoles i altres associacions per treballar la terra, el fruit de la qual és repartit per aquells que hi treballen. L’ecosistema del terreny es manté gràcies en part a un projecte intern amb herbes aromàtiques i medicinals.

Sortint de l’hort, la ruta es dirigeix al carrer Sant Isidre per arribar al Taller TACAT, un projecte impulsat per la Flora Larrigaudière i el David Calle per tenir un taller de gravat pels seu propis ús com obert a altres iniciatives que necessitin un espai i vulguin compartir experiències amb l’objectiu d’impulsar les tècniques gràfiques. Pretén promoure la vigència de l’art del gravat i apropar a la ciutat de Terrassa aquest mitjà d’expressió fent diferents col·laboracions i tallers.

Taller Tallat Taller Tallat. Foto Miquel Gordillo

Treballen amb diferents tècniques d’estampació i edició,  caracteritzant-se per treballar i investigar amb tècniques de gravat “no tòxiques”, que minimitzen l’exposició a agents químics.

Seguint el recorregut traçat es va arribar al carrer Sant Leopold, 63, local 6  on es troba Tub d’assaig, una associació on s’agrupen diferents iniciatives del món del circ  que en el 2007 es van unir amb l’objectiu de trobar un espai adequat per a la pràctica de circ.

Amb més de 10 anys de recorregut i molta dedicació han dut a terme tota mena d’iniciatives circenses, les quals ja formen part de la xarxa cultural i social de Terrassa i del món del circ.

Un dels seus pilars és la formació, amb una Escola per a joves i adults i l’Escoleta per als infants, amb formacions escolars i formacions intensives on s’inscriuen també professors internacionals, que donen tant els recursos econòmics que necessiten com encamina la vida dels artistes de circ després que el seu cos vagi minvant en forces, donant una via digna a la seva expertesa.

Comptem amb una setantena d’usuaris habituals, entre joves amateurs, tècnics de l’espectacle, escenògrafs i artistes professionals.

L’ ecobotiga L’Egarenca va ser la següent entitat a visitar. Situada al carrer del Nord 105,  aquesta associació sense ànim de lucre nascuda el 2001 ha llogat aquest espai perquè les famílies sòcies tinguin un lloc on trobar aliments i altres productes seguint criteris de sostenibilitat, de proximitat i socials.

Ecobotiga Egarenca. Foto Ana Mesa Ecobotiga Egarenca. Foto Ana Mesa

Amb un sistema de participació assembleària i democràtica les famílies aposten per un consum responsable, sostenible i saludable donant suport a la producció de proximitat, ecològica i de confiança on el 15% del cost dels productes és per finançar juntament amb la quota mensual de 12 € la botiga i els sous de qui treballen. El preu que la persona sòcia paga finalment pel producte és un preu assequible dins el ventall de preus que l’ecològic té.

Per acabar la ruta Ateneu Candela, la casa de molts projectes que va néixer fa 17 anys amb l’agrupació de diverses iniciatives que amb els moviments antiglobalització van veure la necessitat d’unir esforços.

Ateneu Candela. Foto Ana Mesa Ateneu Candela. Foto Ana Mesa

Al pocs anys el projecte havia crescut tant els projectes abraçant iniciatives interculturals i solidàries que van buscar un nou espai, l’actual, al carrer Montserrat 136.

Per l’Ateneu Candela han passat moltes iniciatives, i la necessitat de recursos econòmics per mantenir l’espai va encaminar la mirada a les iniciatives empresarials d’iniciativa social com són el Cafè del Candela, la Llibreria Synusia, Communia i l’Embarral. Segueixen estant oberts a altres projectes que tinguin valors compartits i que hi participin en el propi projecte Candela, ja que la comunitat Candela la formen un grup de persones que donen els seus sabers per mantenir el projecte. 

La Llibreria Synusia  és una associació sense ànim de lucre que explora noves formes de diàleg i intervenció en el teixit de la ciutat i a les xarxes socials proposant i generant continguts crítics amb valors de l’economia social i solidària.

Aquesta tasca la realitzen a  través de la seva llibreria, on es poden trobar  com a grans seccions  el pensament crític,  els feminismes i  tota una secció infantil amb una selecció important de temàtiques que són poc dogmàtiques i dirigides al propi qüestionament, a treballar emocions i un seguit de situacions relacionals que els infants i el jovent travessen en les seves etapes de la vida. Per aconseguir això les synusies treballen els valors humans a través del coneixement de la seva comunitat tant les sòcies com les editorials i les escriptores que nodreixen el món literari.

Llibreria Synusia. Foto Ana Mesa Llibreria Synusia. Foto Ana Mesa

Pel projecte de Synusia, la llibreria només és una pota per explorar aquestes noves formes,  la seva aposta és  la programació i els cursos d’autoformació que realitzen, tot treballant amb escoles, biblioteques i altres entitats de la ciutat.

L’ Embarral és una productora artística de la qual en formen part quatre persones que munten l’associació per tal de fer de la seva formació acadèmica una realitat professional. Amb un sistema d’auotgestió ofereixen dos línies, la primera és la producció pròpia d’espectacles per a infants i adults i l’altre és la programació d’esdeveniments i la gestió d’aquests per fires i esdeveniments culturals com la Terrassa Secreta.

Lluny encara de poder viure de l’Embarral, tenen altres feines per poder sufragar les despeses personals. Així i tot estan contents que d’haver aconseguit una reputació professional i de qualitat que els hi és reconeguda a través de l’augment de l’assistència de públic en els espectacles.

Communia és tal com es defineixen  una assessoria tecnològica que ofereix serveis de desenvolupament web, streaming multimèdia, formació, sistemes informàtics, i estratègies P2P.

Sota el pilar que el coneixement ha de ser lliure, obert, horitzontal i accessible a totes les persones promovem solucions a mida en sistemes de gestió i publicació digitals amb infraestructures informàtiques, desenvolupament i/o implementació de software per necessitats concretes, tot amb tecnologies lliures que vinculen les eines amb la construcció de processos de cooperació social.

També  és una plataforma formativa per fomentar l’autoformació en tecnologies lliures, l’autonomia tecnològica de tota la ciutadania i l’accés d’aquesta a les principals comunitats d’usuaris de la xarxa entorn el programari lliure.

Després de la primera ruta i esperant la següent per acabar de veure els projectes, es fa palès que tot i aportar un valor a la ciutat en forma de projectes socials i culturals amb valors aferrats a l’economia social i solidària, la situació dels projectes perilla per la inseguretat dels contractes de lloguer i la despesa que suposen per les iniciatives.

La propera ruta serà el 17 de novembre amb la visita a:

Hostal 1900 B&B

Joan ignasi Ros

Art7

Bakoom / Ad-hoc

Les Pisanes

Gravetat Zero

Related Articles

Deixa un comentari