Les Fonts es queda sense caixers automàtics

No Comment

L’Associació de Propietaris i Veïns de Les Fonts exposa altres problemes generats pel peatge i la depuradora en aquest barri «oblidat per tothom»


 

Miquel Gordillo

Les Fonts, una comunitat de 6.000 habitants dividida entre Terrassa i Sant Quirze del Vallès, ja no compta amb cap caixer automàtic ni oficina bancària. Una realitat molt actual i estesa arreu, que en aquest nucli disseminat suposa un problema afegit per a la seva població més gran, la que està més acostumada a utilitzar aquest servei. Per això, l’Associació de Propietaris i Veïns de Les Fonts vol fer visible que aquesta problemàtica s’ha convertit en una de les reivindicació més importants i que urgeix alguna mena de solució.

«El 14 de febrer es va tancar l’oficina del BBVA», ens explica la Mercè Martí, membre de la junta de l’associació veïnal de Les Fonts. «Cert que és una entitat privada, però els hem demanat alguna solució, com posar algun terminal que presti aquest servei al barri». Tenint en compte que es troben «separats geogràficament», la desaparició de la darrera oficina bancària suposa «haver de desplaçar-se tres quilòmetres» fins a l’oficina més propera a Can Parellada, on «els autobusos no arriben directament», explica Francesc Contreras, president de l’entitat veïnal. És gràcies a la tasca voluntària de membres de l’associació que estan ajudant i acompanyant a la gent gran a bancs i caixers, o a finals de mes quan es fa el cobrament de la pensió; «a més si no vas de 9 a 11h no t’atenen», descriuen.

Una problemàtica real que, en aquests temps accelerats de digitalització del món, afecta un percentatge de persones molt alt i fa encara més palesa la bretxa digital generacional. Des de l’AV apunten algunes possibles solucions al fet de poder disposar dels diners propis sense sortir del barri, com ara «posar alguna mena de banca social o caixer automàtic», encara que sigui de manera puntual al llarg del mes, segons Contreras.

«Tenim grans supermercats al barri que podrien disposar d’algun caixer», apunta Contreras. Sí que hi ha al barri un restaurant que té un caixer dins de l’establiment, fa uns anys van arribar un acord amb el banc ja que només cobren en metàl·lic, «però està força allunyat». En aquest sentit, expressa Martí: «es dona per fet que tota la població n’ha d’aprendre a fer servir les tecnologies», expressa Martí, però matisa que en el cas concret de què parlem, «la digitalització està contra nosaltres».

«Les antigues caixes abans ajudaven els llocs on no s’hi arribava, ara només els interessen els beneficis»

Quan es van posar en contacte amb la direcció de les sucursals, els van dir que «era una decisió presa des de Madrid». La seu ja està venuda a un fons voltor». Els van demanar que deixessin un caixer al barri, però no els van donar cap resposta. D’aquí el lament del president: «les antigues caixes abans ajudaven els llocs on no s’hi arribava, ara només els interessen els beneficis». A banda, assegura que «no pot ser que la Generalitat i la Diputació se n’oblidin de la gent i no mirin la població més necessitada». També han mogut fils amb les administracions properes, «ens hem reunit al districte VII i amb regidors de tots els colors, amb la diputada Eva Candela del PSC, etc». En tot cas, malgrat estar dividits en dues administracions municipals, tenen clar que «la única realitat que contemplem és que som un barri, sigui quina sigui l’administració que la porti, i que «som 6.000 veïns amb les mateixes problemàtiques».

Clam per la gratuïtat del peatge

El peatge de l’autopista és una de les reivindicacions històriques de l’AV de Propietaris i Veïns de Les Fonts, ja que «tots els cotxes que volen estalviar-se el pagament passen per la carretera, amb l’impacte que suposa al medi ambient, el perill per als veïns ja que travessen per la zona de la depuradora i enmig dels carrers, perills per als nens de l’escola Pilarín Bayés… «Tenim contaminació i molèsties contínues al sud de Terrassa», detalla Contreras. Per això, se sumen al clam a demanar la gratuïtat d’aquest peatge, ja que és tot un greuge a l’economia de la tercera ciutat més poblada de Catalunya», afirma el president.

La zona tarifària del tren, la depuradora i la manca d’equipaments, altres qüestions a resoldre

«Som els oblidats de tothom», diu Contreras. I és que hi ha tot un seguit de qüestions a atendre les quals porten anys batallant, tot reconeixent que «aquí passen coses però estem allunyats del món i no surt a la premsa ni enlloc».

Manifesten tenir diversos problemes amb la macrodepuradora ubicada junt al barri, la qual «recull totes les aigües brutes que baixen de Terrassa, Matadepera i d’arreu, ha donat problemes de pudors… tenim tot el dolent que implica tenir-la però cap benefici», resumeix el president. «És una gestió de la Generalitat cedida a empreses subcontractades, que l’haurien de mantenir; sí que van fent accions puntuals però no hi ha un seguiment constant, sempre estem reclamant, és un espai allunyat de tota vigilància i estar a tocar de la població».

«El peatge de Les Fonts és un greuge a l’economia de la tercera ciutat més poblada de Catalunya»

«Continuem reivindicant que cal una biblioteca, i espai per a les diverses entitats culturals que tenim al barri»

Una altra reivindicació, el fet d’estar a la zona tarifària 3 per anar a Barcelona. A més, l’estació de Ferrocarrils de les Fonts «no té lavabos al servei dels veïns, ni gairebé personal». Encara afegeixen al llistat tot un seguit d’equipaments que no tenen per als quals s’ha d’anar a Can Parellada o a Sant Quirze: l’institut, l’escola bressol, l’ambulatori, servei de Correus, citen entre altres. «No som un barri amb els serveis mínims coberts», resumeix Contreras, tot afegint que «continuem reivindicant que cal una biblioteca, i espai per a les diverses entitats culturals que hi ha al barri».

A més, hi ha els «torrents on no es fa mai res, hi ha molta brutícia. Quan un torrent d’aquests s’omple de vegetació fa molt mal a la riera». «L’ única zona encara inundable a Terrassa es troba a Les Fonts, i només a hores d’ara s’està licitant fer una escollera», diu Martí.

Pel que fa a la disposició política que es troben per resoldre totes aquestes qüestions i altres, reconeix el president veïnal que l’Ajuntament «està fent un esforç important», mentre que a «la Generalitat li correspon fer coses que no fa». «Hi ha descompensacions que són difícils d’arreglar si no hi ha una voluntat clara per part dels polítics», afegeix.

 

Related Articles

Deixa un comentari