Llibres. Rachid El Younoussi: El movimento yihadista global, una perspectiva “no occidental” del fenomen

No Comment

Fitxa

El movimiento yihadista global. Narrativa y contranarrativa

Rachid El Younoussi

Aliar Ediciones, Granada, 2022
123 pàgines


Redacció

L’aportació de Rachid El Younoussi, amb aquest assaig, assegura Ana Belén Soage (professora a Suffolk University i l’EAE Busines School, prologuista del llibre), a la divulgació i coneixement sobre el jihadisme «resultarà d’interès a tot aquell que vulgui aprendre més del tema, i en particular a estudiants, periodistes i treballadors socials».

Una aportació important, destaca Amparo Huertas, de la UAB, també prologuista del text, perquè proporciona una visió allunyada de la perspectiva occidental i que permet comprendre millor aquest fenomen que ha centrat l’agenda geopolítica mundial durant les darreres dècades.

El treball d’El Younoussi ofereix una visió de conjunt del «terrorisme jihadista», començant pels seus orígens a l’Afganistan en les dècades dels anys setanta i vuitanta, analitzant aspectes decisius, com són el paper dels països occidentals, la vinculació del jihadisme amb la persecució del comunisme per part dels estats capitalistes o en algunes potències islàmiques. «Aquesta és la sement de la qual brota el jihadisme com a violència de teologia islamista exercida en nom de la jihad (guerra santa)».

Un altre aspecte central del moviment que analitza l’autor són les importants estratègies de comunicació, fonamentades en missatges i propaganda difosa per Internet, capaç de generar una narrativa audiovisual pròpia orientada al creixement de la pràctica terrorista de naturalesa islamista en l’àmbit global.

Una aportació important, que proporciona una visió allunyada de la perspectiva occidental i que permet comprendre millor aquest fenomen

Certament, ha estat aquesta capacitat comunicativa del moviment una de les seves grans novetats, especialment cridaneres i, aparentment, contradictòries, pel fet de posar les més noves tecnologies i eines digitals al servei d’una causa que reivindica la reconstrucció de califats i imperis de segles enrere.

Una estratègia comunicativa que ha produït una contraofensiva, «contra-narrativa», que l’autor analitza. «Dividir el món entre bons i dolents, entre musulmans i no musulmans, entre occidentals i la resta, és una pràctica que utilitzen els grups jihadistes i que els països occidentals han criticat», afirma Rachid El Younoussi. Tanmateix, afegeix, «aquests últims també han adoptat aquestes formes a l’hora de construir el seu contra-discurs». Una forma maniquea i reduccionista de mirar la realitat que, però, sembla haver donat fruit a les dues parts.

Una part molt important i significativa del treball d’El Younoussi ha estat la incorporació de testimonis d’algunes de les persones que han viscut peripècies dels diferents conflictes. «Històries, entrevistes i notícies que aporten valuoses dades que mostren la importància de què la lluita contra la narrativa del jihadisme recaigui sobre la societat civil, l’activisme i l’àmbit acadèmic, com a sectors que poden generar una contra-narrativa eficaç».

 

Related Articles

Deixa un comentari