Agricultura ecològica a l’hort de la Xarxa de Solidaritat, un projecte col·lectiu i solidari

1 Comment

El grup de nous agricultors urbans de la Xarxa de Solidaritat Popular (XSP) espera poder fer una primera plantació aquesta mateixa primavera al terreny que l’Ajuntament de Terrassa els va cedir recentment via concurs públic. Esperen que estigui preparat aquesta darrera setmana de març; amb connexió d’aigua i la terra remoguda i mig preparada. Són 35 les persones que hi participen.

Els tècnics, informa l’Andrès, membre del grup i de la comissió d’impuls del projecte, garanteixen que l’extensió del terreny asseguraria prou producte fresc per a les famílies i encara algun excedent. En aquest cas, pel seu caràcter col·lectiu i solidari, l’assemblea de nous agricultors s’ha compromès ha reservar un 25% del resultat per omplir el rebost de l’entitat XSP.

Assemblea del grup de nous agricultors de la Xarxa de Solidaritat Popular. Assemblea del grup de nous agricultors de la Xarxa de Solidaritat Popular al terreny que aviat conrearan.

En pensar el projecte, però, els activistes socials es plantejaren el mateix com un exercici per aprendre l’autogestió. Ho van pensar com a “projecte pedagògic”, una experiència de “cultiu i distribució respectuosos, de treball col·lectiu i solidari que permetessin albirar una altra ciutat i una altra societat”, declara l’Andrès, tot cercant l’autosuficiència alimentària.

El terreny, a prop de Les Arenes, es dividirà en 15 parcel·les, de les quals 14 per a cada un dels subgrups de productors, i la darrera com a espai comú. La divisió encara no s’ha fet. S’esperen una xerrada tècnica inicial, que garanteix l’Ajuntament, sobre què i com plantar. Després, les treballadores de la terra comptaran amb un tècnic que voluntàriament els assessorà i informarà durant un temps. D’altra banda, la producció serà 100% ecològica.

A més del terreny i el suport tècnic, compten amb l’experiència i col·laboració de la xarxa d’horts urbans de Terrassa, dintre de la qual s’integraran. Així mateix, la XSP els va fer un cop de mà per finançar el pagament d’una assegurança civil. I amb els diners recollits amb el dinar de les Migas Populars, celebrat fa un mes al barri del Poble Nou, iniciaren la constitució d’una caixa que els permeti anar fent les primeres passes.

Les decisions sobre les contingències del dia a dia es prendran en assemblea. Tenen, però, la citada comissió d’impuls (formada per tres persones) per garantir la realització de les decisions i preparar una proposta de Reglament Intern.

Related Articles

Deixa un comentari