Comencen les III Jornades Feministes tot mirant cap els barris

No Comment

Des del juny fins al novembre es duran a terme diferents activitats adreçades a posar la vida en el centre com a primer valor de l’Economia Social i Solidària.

Una anàlisi dels pressuposts municipals amb perspectiva de gènere i la presentació del  llibre “Economia Solidària i Feminista” editat per la XES i Pol·len edicions, seran altres moments destacats de les jornades.


“Intercanviar coneixements i experiències amb altres entitats dels barris de la ciutat” és l’objectiu de les III Jornades Feministes, que donen inici aquesta mateixa setmana i que s’estendran fins al mes de novembre. Amb el lema “Teixir xarxes comunitàries als barris”, els objectius i contingut de les jornades van ser presentats per les entitats l’Egarenca, Alternativa3, Casal de la Dona, Dones d’Aigua i La Natural Coopmunicació a la Revolta el passat 10 de juny.

“La relació comunitària i el suport mutu són la base per a la supervivència de les persones”, assenyalen les organitzadores, que insisteixen en el fet de posar la vida en el centre com a principal valor de l’economia feminista,  qual cosa “implica conèixer-nos i intercanviar visions, experiències i mirades que teixeixin una xarxa més connectada”.

El 18 de juny comença el primer de tres tallers, sota el nom del “treball i la vida”, amb protagonisme per a grups de dones del barris de Ca n’Aurell, La Maurina i Egara, per tal que expliquin les seves lluites, accions i dia a dia dels seus barris. L’objectiu dels tallers són, per una banda, l’intercanvi d’experiències i coneixement per part de totes les participants, així com fer reflexionar sobre aquelles pràctiques diàries que es realitzen i que sense saber-ho, o no sent conscients, són Economia Social i Solidària, sigui en la compra de productes alimentaris i roba, les companyies de subministrament contractades o les entitats bancàries on es depositen els diners.

Els dies 15 i 16 de juliol, es durà a terme un seminari sobre Pressupostos Municipals amb Perspectiva de Gènere, el qual no es va poder realitzar en les jornades de l’any passat degut a la pandèmia. Serà un seminari formatiu de dos dies a l’Arxiu Històric, amb la intenció d’incidir en els pressupostos de la ciutat amb visió feminista, i on participaran l’Ajuntament de Barcelona i la cooperativa La Ciutat Invisible. 

III_jornades_economia_feminista_presentació Rosa Guinot d’Alternativa3, Mercè Gómez Llobregat del Casal de la Dona, Rosa Egea de Dones d’Aigua, Rosa García de l’Egarenca, Ana Belén Mesa de La Natural Coopmunicació, i Vanessa Andreu de La Revolta, organtizadores de les III Jornades Feministes.

Ja de cara el mes de setembre, les entitats han programat una gimcana perquè la ciutadania participi i conegui els diferents projectes a través del joc i la reflexió, amb un recorregut per entitats i llocs representatius que conformaran un mapa de punts de l’ESS.

Al mes d’octubre es presentarà del llibre “Economia Solidària i Feminista” editat per la XES Catalunya i Pol·len edicions. L’acte servirà per reflexionar al voltant de la mirada que diferents dones feministes estan aportant a l’Economia Social i Solidària. Es tracta d’un llibre sorgit durant la pandèmia i que ens porta a repensar que és posar la vida al centre i la seva repercussió en els canvis de models econòmics.

Al novembre, tot coincidint amb la celebració de la Terrassa Cooperativa, una taula rodona donarà pas a reflexionar sobre tot el coneixement generat aquests mesos i on les diferents experiències explicaran els projectes, per acabar amb un esdeveniment cultural festiu.

Les entitats organitzadores són: L’Egarenca, associació de consum responsable; Alternativa 3, cooperativa productora de cafè, cacau i sucre de comerç just i biològic; Casal de la Dona, col·lectiu feminista amb una llarga trajectòria a la ciutat; grup Dones d’aigua que defensa la gestió pública i democràtica de l’aigua; La Revolta, restaurant ecològic i saludable; La Natural Coopmunicació, entitat de comunicació creativa, ètica i responsable. També hi han col·laborat el Servei d’Emprenedoria i Economia Social de l’Ajuntament de Terrassa i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental. El regidor Pep Forn expressà que “el paper de les dones és primordial”, i destacà que el fet de portar l’ESS als barris va alineat amb els objectius del Pla Estratègic que vam aprovar”. 

Cartell de les activitats de les III Jornades Feministes

Related Articles

Deixa un comentari