Synusia, llibreria i espai de trobada

No Comment

Parlem d’un projecte de llibreria cooperativa a la ciutat, que ha fet recentment 4 anys, i que més enllà de punt de venda amb 4.000 títols disponibles, ha esdevingut un espai que genera xarxa i desenvolupa una important i diversa agenda cultural.


Synusia llibreria La llibreria Synusia, a l’interior de l’Ateneu Candela. Foto: Synusia

Amb 4 anys de vida, la breu però intensa història de Synusia es remunta quan va començar com a punt de venda de llibres de les editorials independents Traficantes de Sueños i Virus, a l’entrada de l’Ateneu Candela. Mesos abans de la diada de Sant Jordi, el 2012, «vam pensar en desenvolupar un projecte de llibreria a Terrassa».

Poc després s’han anat incorporant altres editorials de prestigi en el sector, com Polen Edicions, Icaria, Ediciones de la Catarata o La Felguera, per mencionar algunes. Les promotores de Synusia descriuen el projecte amb tres potes. Una és la llibreria pròpiament dita, amb materials que no es trobaran mai a grans superfícies i que tracten temàtiques com perspectiva de gènere, pensament polític, història, etc. I amb la intenció de recuperar un tipus de llibreria de proximitat, potser ja perdut, amb la possibilitat de fer comandes.

Un altre aspecte important que les synusies han treballat des de l’inici és la programació d’activitats culturals. Es tracta d’una agenda molt variada, que inclou cicles de teatre i conte, tant infantils com per a adults, poesia, presentacions de llibres, xerrades, etc. «Hem teixit complicitat amb altres agents de la ciutat, a més d’esdevenir un espai de trobada, fent coses generes les relacions, és el que li diem fer ciutat», afirma l’Alcira Padín, una de les impulsores del projecte Synusia.

Un tercer apartat és l’autoformació oberta de diferents temàtiques que consideren d’interès, «en allò que la universitat no ens dóna». L’any passat per exemple es va realitzar un curs sobre feminisme i cossos col·lectius, i un altre sobre la llei mordassa. Les autoformacions han estat possibles gràcies a la xarxa de la Fundació dels Comuns, que els permet mantenir relació amb altres espais socials de l’estat. Les parades amb llibres també són una activitat habitual: per Sant Jordi, al restaurant La Trobada en els seus dinars tertúlia, el festival Elixir, o recentment a la Fira Literal celebrada a Barcelona.

Synusia ActivitatsDes de fa un temps, el fons infantil és una part important de la llibreria. De fet, han assessorat a AMPEs per proveir-les de material. En aquest sentit, destaca el projecte d’investigació sobre literatura infantil amb perspectiva de gènere, una investigació feta a Terrassa, amb infants de 0 a 5 anys i que ha resultat en una guia de contes no sexistes, i que, tal com apunta la Maria, “ha generat un espai molt interessant amb famílies, escoles i biblioteques per seguir abordant el tema de forma col·lectiva”. Una altra novetat d’aquest curs han estat els vermuts amb participació de diverses editorials col·laboradores, el proper programat el dissabte 16 de juliol.

Tres persones porten el gruix de la feina que comporta la llibreria, la Maria, l’Elena i l’Alcira. Després hi ha els mateixos socis i col·laboradors, un grup de vint persones sense el suport de les quals no seria possible «la gran feinada en moments com Sant Jordi». Les synusies ho tenen clar quan destaquen les complicitats que han teixit amb altres entitats i persones a través de la llibreria.

«Aquest coneixement genera un llaç polític que per a nosaltres és bàsic», afirma l’Alcira. Per això, la col·laboració amb entitats locals ha estat igualment intensa. Amb l’Embarral han organitzat una programació infantil on participen fins a 120 persones per sessió. També col·laboren en diversos actes organitzats amb Amics de les Arts i amb la Biblioteca Central.

La marxa del projecte, encara amb un temps de vida curt, la plantegen amb calma. L’ambició és que sigui sostenible, també perquè, tal com s’ha pogut fer en determinats moments, puguin dotar d’un salari a les treballadores, que sigui un «projecte de vida». En aquest sentit, declara l’Alcira, «la fase de conformar una llibreria està complerta i ara toca seguir apostant a que sigui en una propera fase sostenible». Actualment compten amb 30 socis, que paguen 5 ó 10 euros al mes, amb dret al corresponent descompte en la compra de llibres, a més de poder participar en els cursos d’autoformació.

«És difícil que una llibreria com la nostra en poc temps, i menys encara en el marc actual, aconsegueixi arribar fins on estem, disposi de 4.000 títols, organitzi totes aquestes activitats…». Mirant la web de la llibreria (synusia.cc) constatem la feina feta i l’ampli fons documental. De fet, un cop arribats fins aquí, el creixement està garantit, encara que «com ens han dit, no estem ni al centre, ni a peu de carrer, així que has de ser un amant del llibre per arribar aquí».

Llibreria Synusia
Carrer Montserrat, 136
Matins dimarts a divendres de 10 a 13.30h
Tardes dilluns a divendres de 18 a 21h
www.synusia.cc

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari