Texans Saüc, un projecte per confeccionar roba amb cotó ecològic en tallers tèxtils de Catalunya

No Comment

Els seus promotors han presentat a Terrassa la seva aposta per fer texans ecològics, la qual busca «que la gent pugui vestir de dilluns a diumenge roba de producte ètic, ecològic i català».


El consum conscient d’alimentació i de roba ecològica ha estat protagonista de la trobada duta a terme el dijous 20 de desembre a la seu de l’Ateneu Terrassenc, organitzada per l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental i la XES Terrassa. Durant l’acte es va presentat Saüc, un projecte per fer texans amb cotó ecològic, de producció justa i a preus assequibles.

El projecte de texans Saüc es planteja, segons ha explicat Andreu Blanchar, un dels promotors del projecte, amb la intenció de fomentar el sector tèxtil a Catalunya. Per això els seus productes es confeccionaran en tallers locals, com a forma de lluitar contra la deslocalització del sector i la petjada ecològica que aquesta ha suposat. A més, aquest projecte «parteix de la necessitat ètica per fer productes ecològics», que enriqueixi l’entorn, «amb un consum d’aigua mínim i evitant l’ús de productes fitosanitaris nocius».

«Volem fer un producte assequible per a tothom»

Albert Uriach i Andreu Blanchar, promotors de Texans Saüc, el passat 20 de desembre a l’Ateneu Terrassenc, explicant el seu projecte.

Un altre aspecte que han destacat els seus promotors és el d’assolir uns salaris dignes per als treballadors. En aquesta línia, també es pretén vendre els texans amb preus «en funció de les necessitats del projecte, i no seguint la lògica de l’oferta i la demanda». «Volem que sigui un producte assequible per a mileuristes», ha insistit Blanchar.

Després de l’estudi que han realitzat els dos amics que promouen Saüc, el cotó ecològic que s’utilitzarà prové d’una empresa de Turquia que cultiva i teixeix cotó ecològic – «sabem de 16 països que tinguin cotó d’aquestes característiques» -. Han establert fer servir el certificat GOTS, el qual garanteix que el cotó emprat és «orgànic i vegà», i les condicions laborals dels treballadors implicats en la producció. També els complements dels pantalons, com ara etiquetes, botons, fils i cremalleres, segueixen criteris ètics.

«Fem texans per què és la roba que més utilitzem», afirmà l’Albert Uriach, l’altre soci del projecte, qui assegura: «volem que la gent vesteixi de dilluns a diumenge amb roba de producte ètic, ecològic i català». Uriach va afegir que «ens importa que els texans estiguin ben fets, que siguin perdurables». De fet, per elaborar el producte faran servir cotó pentinat, amb un tipus de fibra «més llarga i gruixuda que farà que els texans siguin més resistents».

Per tal de distribuir els texans, han dissenyat dos prototips que volen presentar en botigues i cooperatives de consum. També engegaran una campanya de micromecenatge a la plataforma Goteo, en què el primer model de texans Saüc es podrà obtenir a canvi de 65 euros. També aposten per «crear una estructura productiva, allunyada del model fast fashion, però que no s’hagi d’esperar molt per tenir uns texans ecològics», en paraules d’Uriach.

A banda dels texans Saüc, durant l’acte es presentaren altres projectes de consum responsable. Com ara l’ecobotiga l’Egarenca, que va obrir a Terrassa fa uns mesos i que funciona com una cooperativa de consum de 100 famílies que aposten per adquirir productes ecològics i de proximitat, tal com va explicar la Vero Ruíz. També a través dels valors de la producció responsable, s’elaboren des del Pallars sabons artesans i productes tèxtils com mantes, bufandes i xals; «es tracta de consumir menys i d’estimar i cuidar la teva roba, com es feia abans, no ca tenir vint jerseis a l’armari», defensa la Carola, precursora del projecte que es pot veure a akarona.tk.

L’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental (ACVOO), promotora de l’acte, és un projecte per sensibilitzar i difondre els valors de l’economia social i solidària, va explicar Bet Tena, tècnica de l’ACVOO. A la comarca, 7 entitats de l’àmbit de l’ESS conformen l’ACVOO, els quals actuen en 14 territoris del país, gràcies a una subvenció de la Generalitat. Per la seva banda, Santi Martínez, representant de la XES Terrassa, que fa tres anys que funciona, va celebrar que s’apropin a la ciutat nous projectes com el de Saüc, en aquest cas d’un sector tan propi de la ciutat com és el tèxtil.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari