25 Novembre: “Contra la Violència i la Indiferència: Subversió i Autodefensa Feminista”

No Comment

nostra venjanca ser felicesEl proper 25 de novembre es commemorarà el Dia internacional ‘No violència contra les Dones’. Tot i els riscos de la institucionalització del motiu, bàsicament ritualització, formalització i, a la fi, buidament de continguts, etc., no és clarament el cas en aquest any. Malauradament, la gravetat del problema, el continu de casos d’agressions i morts, no deixa marge ni espai per a cap mena de relaxació, cap moment per abaixar la guàrdia. I això sense comptar la violència que ja quasi no es veu o pot costar més de veure, per allò de lo quotidià, hàbits atàvics, costums de tota la vida.

Recentment, quedava parada la reforma de la llei d’avortament, dita Gallardon, llavors titular del ministeri responsable, i tothom ha fet festa. Però l’haguessin pogut tirar endavant i fer tornar la legislació al idus del 1985, com a mínim. I aquest és un problema molt greu i que suposa molta violència per a les dones afectades i tothom que estigui a prop.

“D’altres violències són menys visibles o més invisibilitzades”, afirma Usi Toresano, actual presidenta del Casal de la Dona, potser per assumides socialment: la desigualtat de salaris, sistemàtica i en tots els sectors i àmbits, pràcticament. Una desigualtat que ronda, com a mitjana, el 15% menys de salari per la mateixa feina, recordem: “sistemàticament”, pel sol fet de ser dona. Una altra, la desigual representació a tots els òrgans de direcció en tota mena d’àmbit i sector de la societat. “Són encara reivindicacions més que vigents”, sentencia.

A la ciutat, ja fa dies que grups de dones i el propi Ajuntament estan realitzant activitats a l’entorn d’aquest dia. Hom reprodueix a continuació el manifest publicat per la Xarxa de Dones feministes contra la violència – Ca la Dona, convocant a una manifestació a Barcelona el mateix dia 25, a la Rambla de Canaletes:

25 Novembre: “Contra la Violència i la Indiferència: Subversió i Autodefensa Feminista”

Avui, Dia Internacional per a la No violència contra les Dones i les Nenes, volem manifestar el repunt de la violència contra les dones a tot el món emparada per la manca de respostes institucionals i per la irrupció dels neomasclismes al discurs públic.

Denunciem la globalització de les violències masclistes contra les dones i les nenes.

Denunciem la cultura de la complicitat i la banalització de la violència contra les dones, aquí i arreu del món.

Denunciem i manifestem el nostre rebuig a la manca de reacció social i política front els assassinats de les dones que no s’aturen any rere any.

Denunciem la falta de voluntat política per donar compliment a la legislació vigent.

Denunciem la manca de compromís amb la pròpia legislació i amb la internacional que, com a país, s’ha subscrit i ratificat.

Denunciem la manca de dotació dels recursos econòmics i humans necessaris per a l’eradicació de la violència masclista i la desigualtat.

Denunciem la falta de responsabilitat dels personatges polítics que manifesten públicament idees discriminatòries i violentes contra les dones i se’ls hi accepten unes hipòcrites disculpes que arriben només si hi ha una expressió de repulsa des de la ciutadania. Exigim les expulsions o dimissions immediates front aquestes expressions.

Denunciem la violència estructural i simbòlica que acullen i donen força a totes les expressions de violència vers les dones.

Denunciem la diversitat i especificitats de les violències suportades per les dones lesbianes, transsexuals i totes aquelles que no s’ajusten a la heteronormativitat.

Denunciem també la diversitat i especificitats de les violències suportades per les dones que no s’ajusten a la normativitat funcional i per les que no s’ajusten a l’etnocentrisme i al classisme imperants.

Denunciem totes aquelles violències que se sumen i interseccionen en la diversitat que acull el ser dones.

Denunciem la constant No credibilitat de la paraula de les dones.

Denunciem la culpabilització de les dones quan desisteixen de seguir els processos judicials i denunciem la victimització que aquests processos generen a les dones que decideixen continuar-los.

Denunciem la reducció de les ordres de protecció per a les dones.

Denunciem la violència provocada i sostinguda per les retallades amb l’excusa de la crisi.

Denunciem la invisibilització i menysvaloració de les tasques de cura i civilització, realitzades majoritàriament per les dones, enfront la hipocresia d’incloure al PIB de l’estat el producte econòmic de la prostitució.

Denunciem la impunitat de les expressions i comportaments neomasclistes que envaeixen els discursos públics generant confusió i propagant creences enganyoses sobre la violència masclista.

Manifestem el nostre rebuig al tractament que donen gran part dels mitjans de comunicació a la violència vers les dones.

Denunciem la seva manca de formació especialitzada i de sensibilització vers aquesta greu i constant vulneració dels drets humans de les dones.

Denunciem la impunitat dels delictes dels qui utilitzen les noves tecnologies per exercir la violència contra les dones o per fer-ne apologia.

Seguim i seguirem denunciant, recordant, expressant, cridant, clamant, avui, i sempre, que la violència és responsabilitat de qui l’exerceix, no de qui la pateix.

Seguim i seguirem validant l’experiència de les dones sobrevivents a la violència.

Seguim i seguirem exigint un compromís seriós del govern per a l’eradicació de la violència masclista.

Seguim i seguirem validant la nostra paraula davant la injustícia de la justícia que se’ns ofereix.

Seguim i seguirem mantenint-nos fermes en la manifestació i reivindicació constants del nostre desig i el nostre dret a viure sense violència.

Seguim i seguirem manifestant que el nostre cos és nostre i no acceptem que es pretengui legislar.

Seguim i seguirem gaudint el privilegi de la diversitat de les nostres sexualitats.

Seguim i seguirem celebrant el privilegi de néixer dones i l’alegria de viure i habitar els nostres cossos.

Seguim i seguirem lliures i insubmises, rebels i amoroses, lluitadores pacífiques, diverses, riques, valentes, ……….Dones a la fi.

Totes, Juntes i Lliures, seguim i seguirem traçant el camí de la pau.

Xarxa de Dones feministes contra la violència – Ca la Dona. Ripoll 25 08002 Barcelona – prouagressionsalesdones@gmail.com

Imatge de “Memes feministas”traducció al català lliure.

MANIFESTACIÓ 25 DE NOVEMBRE DEL 2014: TROBADA A RAMBLA CANALETES 19H

Related Articles

Deixa un comentari