Curs de Drets Humans 2016: lluita activa per la igualtat, de l’IDHC, 11-28 abril

No Comment

34è Curs Anual de Drets Humans 2016. Una lluita activa per la igualtat de drets entre homes i dones

El curs anual de drets humans es celebra a Barcelona del 11 al 28 d’abril, sota el títol “Una lluita activa per la igualtat de drets entre homes i dones”.

El curs s’organitza anualment des de fa més de 30 anys amb l’objectiu de donar una primera aproximació als drets humans. A més del necessari repàs a la situació actual dels drets humans i als seus sistemes de protecció, cada edició es dedica monogràficament a una temàtica que des de l’Institut de Drets Humans de Catalunya es vol destacar.

Aquest any, que el curs arriba a la seva 34ena edició, el programa es centrarà en la igualtat entre homes i dones. Concretament, en els aspectes que el Comitè de les Nacions Unides per l’Eliminació de totes les formes de discriminació contra les dones va assenyalar com a més preocupants, durant l’últim examen a Espanya al juliol de 2015, on va concloure com de lluny estem de l’efectiva igualtat entre homes i dones i va determinar els passos a seguir per fer realitat aquesta igualtat. També es tindrà en compte l’Informe sobre la visita a Espanya del Grup de Treball sobre la qüestió de la discriminació contra la dona en la legislació i en la pràctica on es descriu el context i el marc legislatiu i institucional d’Espanya publicat el 18 de maig del 2015 per a prevenir la discriminació contra la dona i garantir la igualtat efectiva entre homes i dones, analitzant la participació de la dona en la vida econòmica i social i examina les qüestiones relacionades amb la salut sexual i reproductiva i dels drets de les dones, l’educació i els mitjans de comunicació.

Durant les dotze sessions que composen el curs s’analitzaran els drets de les dones vulnerats i les causes d’aquestes vulneracions així com els mecanismes per a la seva protecció. No es segueix una metodologia descriptiva sobre una situació irreversible, es vol donar un pas més, i en cada cas es visibilitzaran les propostes que s’estan treballant per superar aquestes vulneracions. Propostes que posen en valor el potencial transformador dels drets humans i la importància de la mobilització social per aconseguir canvis estructurals en les situacions que provoquen desigualtats i discriminació. Per això, comptarem amb les experiències de col·lectius i de persones que treballen per transformar aquestes situacions, proposant alternatives o noves mirades dels drets humans per aconseguir un veritable procés de canvi global.Poster-IDHC-2016_CAT_RERCORTARBE

Destinataris

Com a curs introductori i multidisciplinar, el curs està destinat al professionals que treballen directament o indirectament diferents aspectes de drets humans, a estudiants i a la ciutadania compromesa amb la defensa dels drets humans.

Professorat

Per a exposar i treballar les dotze sessions del curs es compta amb professionals i reconeguts experts en cadascuna de les matèries. Durant les sessions es reserva un espai per a la participació i el diàleg entre els ponents i els assistents amb l’objectiu de treballar conjuntament alternatives i propostes d’acció per a la defensa i protecció dels drets estudiats.

A més a més, els estudiants tenen accés a un aula virtual, un espai habilitat amb materials complementaris, les ponències i altra documentació treballada durant les sessions que permeten aprofundir en l’estudi de les qüestions abordades.

L’idioma oficial d’aquest curs és indistintament català i castellà. L’idioma de les ponències està sota elecció personal de cadascun dels ponents.

Activitats paral·leles

Al llarg de les tres setmanes de duració del curs s’organitzen paral·lelament a les dotze sessions teòriques, cinc tallers voluntaris a diferents institucions de defensa dels drets humans:

Aquests tallers, de tres hores de duració, segueixen una metodologia pràctica perquè els participants puguin conèixer com aquestes entitats públiques i privades treballen per la defensa dels drets humans, específicament dels drets de les dones.

S’organitzarà també un espai d’intercanvi d’experiències on les dues persones d’Amèrica Llatina beneficiaries de la borsa de viatge i estada de formació presentaran la seva experiència en matèria dels drets humans i el gènere i, a més, on la resta de participants també podran compartir les seves experiències professionals i/o personals, siguin o no en terreny, per tal de construir un espai d’intercanvi d’experiències. Aquesta activitat tindrà lloc el 15 d’abril a a les 10h, a LaFede.cat – Organtizacions per la Justícia Global.

Pràctiques

En el marc del curs, s’ofereix la possibilitat de realitzar unes pràctiques de sis mesos al Síndic de Greuges de Catalunya i tres visites d’estudi a la seu del Consell d’Europa i del Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg. Per optar a aquestes pràctiques, els participants han de presentar un treball sobre la defensa dels drets humans que serà valorat per un jurant format per algun membre de l’IDHC i algun representant responsable de la institució corresponent qui decidiran les persones beneficiaries de les pràctiques.

Borsa de viatge i estada per a residents en Amèrica Llatina

En el marc del curs, es concedeixen dues borses de viatge i estada de formació a dos persones d’Amèrica Llatina amb experiència en l’àmbit de la promoció i defensa dels drets humans posant èmfasis en la defensa dels drets humans de les dones i en l’enfocament de gènere i de drets humans. Les persones beneficiaries d’aquesta ajuda participaran en diferents tallers i sessions per compartir la seva experiència amb la resta d’estudiants.

Reconeixement de crèdits universitaris

 • Universitat Autònoma de Barcelona: 
  • Escola d’Enginyeria: 4 crèdits de lliure elecció
 • Universitat de Barcelona: 
  • Grau de Dret: 2 crèdits ECTS
 • Universitat Oberta de Catalunya:
  • Segon cicle de Ciències Polítiques: 1 crèdit ECTS
  • Grau de Criminologia: 2 crèdits ECTS
  • Grau de Dret: 2 crèdits ECTS
  • Llicenciatura de Dret: 1 crèdit de lliure elecció
 • Universidad Complutense de Madrid: 
  • 3 crèdits ECTS
  • 3,5 crèdits de lliure elecció

Per optar al reconeixement dels crèdits universitaris, s’ha d’obtenir el certificat d’aprofitament, per això s’haurà de presentar un treball, seguint els criteris de l’organització, i complir l’assistència mínima al curs.

Reconeixement com activitat de formació permanent

El curs compta amb el reconeixement del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya com a activitat de formació permanent. Els participants que vulguin comptar amb aquest reconeixement hauran de presentar un treball, seguint els criteris de l’organització, i complir l’assistència mínima al curs.

Diploma d’assistència i certificat d’aprofitament

S’ha de complir una assistència mínima de 10 dies per a poder obtenir el diploma acreditatiu. A més, per a l’obtenció del certificat d’aprofitament s’haurà de presentar un treball, seguint els criteris de l’organització. Aquest certificat serà necessari per a les persones que vulguin reconèixer el curs amb crèdits universitaris i com a activitat de formació permanent del Departament d’ Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

http://www.idhc.org/ca/formacio/una-lluita-activa-per-la-igualtat-de-drets-entre-homes-i-dones.php

Related Articles

Deixa un comentari